En inventarielista är en detaljerad förteckning över alla objekt i din bostad som kommer att vara tillgängliga för hyresgästen under uthyrningsperioden. Det kan innefatta allt från möbler till köksutrustning och dekorationer.

Att ha en ordentligt upprättad inventarielista är mycket viktigt när du planerar att hyra ut din bostad i andra hand. Den ger både dig som hyresvärd och dina potentiella hyresgäster klarhet om vilka föremål som ingår i uthyrningen, vilket kan bidra till att undvika eventuella missförstånd eller tvister längre fram.

Hjälp hela vägen
Om du behöver rådgivning om hur du sätter upp en bra inventarielista kan du höra av dig till oss på Qasa. Vi assisterar dig som hyresvärd hela vägen när du hyr ut via oss. Om en hyresinbetalning inte inkommer ansvarar Qasa för inkasso och avhysning, och håller dig informerad under hela förfarandet. Din trygghet är vår prioritet.

Så här skapar du din egen inventarielista

Det finns ingen exakt mall för hur man gör upp sin egen inventarielista, men det finns några grundläggande steg man bör följa:

1. Börja med att gå igenom hela din bostad rum för rum.
2. Skriv ner alla objekt av betydelse – inklusive beskrivningar om färg, märke, modell och skick.
3. Ta foton av varje objekt för att ha visuell dokumentation.

Kom ihåg att vara så detaljerad som möjligt.

Detta kommer inte bara hjälpa dig att hålla reda på alla dina tillhörigheter, utan också ge hyresgästen en klar bild av vad de kan förvänta sig.

Inventarielistans roll vid andrahandsuthyrning

När det gäller andrahandsuthyrning spelar inventarielistan en central roll. Den ger både hyresvärden och hyresgästen ett tydligt referensdokument över vilka föremål som ingår i uthyrningen och deras befintliga skick vid starten av kontraktet.

Om något skulle hända med någon av sakerna på listan under uthyrningsperioden (till exempel om ett föremål blir stulet eller skadat), kommer både du som hyresvärd och din hyresgäst kunna hänvisa till inventarielistan när ni diskuterar eventuella ersättningskrav.


Qasa är Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder. Vi gör det tryggare och enklare att hyra-och hyra ut. Vi jobbar för en jämlikare bostadsmarknad.