Ibland fungerar inte uthyrningen i andra hand som förväntat och du kan behöva säga upp din hyresgäst. Detta kan ske av olika anledningar, från betalningsproblem till brott mot reglerna i kontraktet.

Säg upp avtalet skriftligen

När du ska säga upp din hyresgäst ska du göra det skriftligen minst tre månader innan hyresgästen ska flytta ut, om inte avtalet säger något annat. 

Oavsett när under månaden uppsägningen sker, har hyresgästen rätt att bo kvar i tre månader från den dagen. Till exempel, om hyresvärden säger upp avtalet den första juni, måste hyresgästen flytta ut senast den sista september. 

Skriftlig uppsägning hjälper att undvika förvirring och ger både hyresvärd och hyresgäst tid att planera överflyttningen.

Säkerställ även att din hyresgäst tagit emot informationen för att undvika missförstånd. 

Skillnad på bestämd och obestämd hyresperiod

Beroende på om ni i avtalet har angett en bestämd hyresperiod eller obestämd så skiljer sig dina möjligheter att säga upp avtalet. Grundregeln är att en bestämd hyresperiod är just bestämd. Det innebär att avtalet inte går att säga upp såvida inte hyresgästen bryter mot någon del i avtalet. Löper avtalet på obestämd tid har både hyresvärd och hyresgästen rätt att säga upp avtalet. Då gäller den uppsägningstid ni avtalat om. 

Giltiga skäl till att säga upp ett avtal i förtid

Giltiga skäl till att avsluta ett tidsbestämt avtal i förtid är när hyresgästen inte uppfyller sin del av avtalet. 

Vanliga orsaker är: 

  • Hyran har inte betalats i tid
  • Hyresgästen vanvårdar lägenheten
  • Hyresgästen upplåter lägenheten i tredje hand

Oavsett anledningen, så krävs det både kommunikation och dokumentation genom hela processen.

Uppsagd vid försäljning

En vanlig fråga som hyresvärdar har är om de kan säga upp en hyresgäst vid försäljning av sin bostad. Svaret är ja, förutsatt att uppsägningen sker i god tid och är väl dokumenterad. Skulle hyresgästen ändå vägra att flytta ut är det möjligt att ta tvisten till domstol.