När du ska hyra ut din villa är ett av det viktigt att undersöka den rätta eller ”skäliga” hyran.  Rätt hyra gör att det går snabbare att hitta en hyresgäst.

Vad betyder skälig hyra?

I Sverige finns det lagar som reglerar andrahandsuthyrning av bostäder. Där regleras bland annat vad som anses skäligt att ta betalt när man upplåter sin bostad i andra hand. Det är med andra ord olagligt att ta högre betalt än vad som anses skäligt för den boendeform du hy ut. 

Prova Qasas hyreskalkylator för att räkna ut rimlig hyra för din bostad. Vi hjälper dig hela vägen, från bostadsannons till dess att hyresgästen flyttar ut. Hyr ut snabbt och tryggt med Qasa.

Så beräknar du skälig hyra för en villa

Enligt lagen om uthyrning av egen bostad är den skäliga hyran för en villa summan av driftkostnader och kapitalkostnad, med eventuellt tillägg för möblemang. 

Kostnad för drift

Driftkostnaden innefattar alla de kostnader är som är förknippade med drift och bekvämlighet  som tillkommer. Exempelvis el och vatten, bredband, eventuella avgifter till samfälligheten, med mera. 

Kostnad för slitage av möbler

Hyr du ut din villa möblerad får du ta ut en avgift för slitage av möbler och inredning. Denna kostnad får uppgå till 15% av driftkostnaden. 

Kapitalkostnad

Kapitalkostnaden beräknas som en rimlig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde.

Så räknar du ut kapitalkostnaden

Kapitalkostnaden är en uppskattad kostnad för att ha kapitalet bundet i bostaden. Du beräknar bostadens kapitalkostnad som en rimlig årlig avkastningsränta på marknadsvärdet. 

Marknadsvärde på bostaden

Börja med att sätta bostadens aktuella marknadsvärde. Detta kan vara det pris som liknande bostäder har sålts för nyligen i området. 

Avkastningsränta

Avkastningsräntan bör vara några procent över riksbankens referensränta och spegla den förväntade avkastningen på kapitalet som är bundet i bostaden. Referensräntan kan variera och bör uppdateras med aktuell ekonomisk information.

Beräkning av månatlig kapitalkostnad

Du får fram detta värde genom att multiplicera villans marknadsvärde med avkastningsvärde och dividera med antalet månader per år. Låt säga att du har en villa som är värderad till 2 miljoner och avkastningsräntan är 3 %. Då ser uträkningen på detta vis.  (2 000 000 x 0,03)/12 = 5 000. Du får med andra ord lägga på ytterligare 5 000 kronor på hyran, utöver kostnad för drift och slitage.