Vilka regler som gäller när du hyr ut möblerat skiljer sig från när du hyr ut omöblerat. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver tänka på när du hyr ut möblerat.

Vad innebär det att hyra ut en möblerad lägenhet?

När man talar om att “hyra ut möblerat”, menas oftast ett boende där alla nödvändiga saker för dagligt liv finns tillgängliga - från sängar och soffor till köksredskap och vitvaror. 

I princip allt som krävs för att bo i lägenheten, bortsett från textilier som sängkläder och handdukar. Att erbjuda sin bostadsrätt eller villa på detta vis kan vara attraktivt för potentiella hyresgäster eftersom de inte behöver oroa sig över kostnaden eller besväret med flytt.

Hyr ut tryggt och enkelt med Qasa. Vi hjälper dig hela vägen – från publicerad annons tills dess att hyresgästen flyttar ut. Dessutom garanterar vi hyran på kontot, varje månad.

Möblerat eller omöblerat: vilket är bäst?

Om det passar bättre att hyra ut möblerat eller omöblerat beror mest på dig själv och din situation. Om du planerar att återvända till bostaden efter en kortare tid, eller om du saknar förvaringsplats för dina möbler någon annanstans, kan det vara mer praktiskt att hyra ut den möblerad. Å andra sidan kan ett omöblerat alternativ ge hyresgästen mer frihet, vilket kan uppskattas om det är en längre hyresperiod det rör sig om. 

Du har rätt att lägga på kostnaden för slitage

Om du väljer att hyra ut möblerat har du rätt att lägga på en kostnad för slitage på inventarier. Du får dock lägga på max 15 % av vad grundhyran ligger på.