Får hyresvärden säga nej till husdjur?

En del hyresvärdar tillåter inte husdjur i sina lägenheter, vilket i sådana fall tydligt ska framgå i kontraktet. En hyresvärd kan däremot inte förbjuda husdjur utan så kallade sakliga skäl, vilket innebär att även om det står angivet i kontraktet behöver det inte innebära att det är giltigt. 

Vad innebär sakliga skäl?

Ett sakligt skäl kan vara att bostaden som hyrs ut är anpassad för allergiker. Det kan i sådana fall innebära att pälsdjur inte är tillåtna, men att exempelvis akvariefiskar tillåts. 

Något generellt förbud för husdjur finns alltså inte. Detsamma skulle exempelvis gälla ett förbud mot hundar, men att katter är tillåtna. 

Har du djur? Hitta bostad för dig och ditt husdjur enkelt med Qasa. Alla våra hyresvärdar är ID-verifierade och du kan hyra helt depositionsfritt.

Vad gäller vid andrahandsuthyrning?

Hyr du av en privatperson gäller i stort sett samma regler som ovan. Antingen finns det giltiga skäl, såsom att personen du hyr av är allergisk och därför inte kan tillåta djur i lägenheten, eller att föreningen eller hyresvärden har regler som innebär att det inte är tillåtet med djur i fastigheten. 

Hyr du lägenheten möblerad är även det skäl nog att inte tillåta husdjur, om personen du hyr av inte vill ha djur i sin soffa eller säng. 

Du ansvarar för att dina djur inte stör

Om du har ett husdjur är du ansvarig för att det inte skadar eller smutsar ner lägenheten. Du kan bli ersättningsskyldig för skador som inte är normalt slitage. 

Även om ditt husdjur stör grannarna, kan det leda till uppsägning av hyreskontraktet enligt hyreslagen.