Vad betyder skälig hyra?

Termen ”skälig hyra” hänvisar till beloppet som anses vara rättvist eller rimligt för ett visst boende vid andrahandsuthyrning. Detta belopp bestäms vanligtvis genom jämförelse med liknande egenskaper i samma område eller stad, samt den hyra som bostadsägaren betalar.

Geografiska lägets påverkan på vad som anses skäligt.

Bostadsområdets geografiska läge spelar ofta en stor roll när det gäller att fastställa skäliga hyror. Till exempel kan städerna Stockholm, Göteborg och Malmö ha högre genomsnittliga priser än mindre städer eller landsbygdsområden.

Använd dig av Qasas hyresindikator
Hyr ut via Qasa och få förslag på vad en skälig hyra är med hjälp av vår hyresindikator.

Andelens storlek påverkan på hyran

När det gäller inneboende, är den skäliga hyran annorlunda i jämförelse med när en hel bostad hyrs ut.

I detta fall beror beloppet inte bara på bostadens plats och standard, utan också på hur mycket av bostaden som delas med andra.

Om man till exempel hyr ut ett rum i sin lägenhet men fortfarande bor där själv, ska hyran för inneboendet reflektera detta.

Fler faktorer som påverkar

Förutom geografiskt läge och boendets storlek finns det flera andra faktorer som kan påverka vad som anses vara en skälig hyra.

Dessa inkluderar bland annat:

Den faktiska hyran som bostadsinnehavaren betalar
Bostadens ålder och skick
Tillgång till faciliteter såsom tvättstuga, parkering etc.
Områdets popularitet och efterfrågan


Qasa är Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder. Vi gör det tryggare och enklare att hyra-och hyra ut. Vi jobbar för en jämlikare bostadsmarknad.