För att öka dina chanser att få den bostad du drömmer om kan det vara en god idé att skicka med ett personligt brev till hyresvärden. Detta är inte bara ett sätt för dig att uttrycka varför du är intresserad av just den här bostaden, men också en möjlighet för hyresvärden att få veta mer om dig som potentiell hyresgäst.

Vikten av ett välformulerat personligt brev

Ett väl genomtänkt och strukturerat personligt brev kan göra stor skillnad när det kommer till andrahandsuthyrning. Hyresvärdar vill ofta känna sig säkra på att deras egendom kommer tas hand om ordentligt och de föredrar ofta ansvarsfulla och pålitliga hyresgäster. Ett bra skrivet personligt brev hjälper dig framstå i ditt bästa ljus.

Skapa en profil på Qasa och öka chanserna att få ditt drömboende
Din profil är det första hyresvärden kommer att se. Skapa en profil som representerar dig på ett bra sätt för att förbättra dina möjligheter att få ditt drömboende.

Trygga digitala hyresavtal
Alla Qasas hyresvärdar granskas innan du skriver på ett kontrakt, så att du kan känna dig lugn även om ni aldrig ses. Våra avtal är framtagna av jurister för en trygg och säker upplevelse. När du skriver avtalet via oss ingår dessutom försäkring och du slipper tänka på depositionen.

Hyr depositionsfritt

Vi vill göra hyresmarknaden bättre. Därför kan du hyra utan att behöva betala någon deposition. Genom att signera hyresavtal via Qasa behöver du alltså inte ligga ute med en stor summa pengar, du behöver bara betala hyran varje månad.

Hur man skriver ett övertygande personligt brev

Visa upp dina styrkor utan att verka överdriven eller falsk. Brevet ska reflektera vem du är som individ samt varför just du skulle vara en perfekt matchning för bostaden.

Följande tips kan hjälpa dig komma igång:

Anpassa innehållet
Varje bostad och varje situation kräver sin unika approach, så anpassa alltid ditt brev efter varje specifik situation.

Berätta om dig själv
Börja med att presentera dig själv, dina intressen och din livsstil. Det är viktigt för hyresvärden att få en känsla av vem du är som person.

Fokusera på vad du kan erbjuda
Lyft fram de positiva aspekterna av din ekonomi, arbete och levnadssätt som gör dig till en pålitlig hyresgäst.

Exempel på ett effektivt personligt brev
Här kommer ett exempel på hur ett personligt brev till en hyresvärd kan se ut:

”Hej,

Mitt namn är [Ditt Namn] och jag tycker mycket om din bostad. Jag arbetar heltid inom [din bransch], har stabil inkomst och lever ett lugnt liv utan husdjur eller rökning.

Jag skulle gärna få möjligheten att hyra din lägenhet eftersom den passar perfekt med min dagliga pendling samt närheten till naturen. Jag uppskattar särskilt det ljusa köket där jag gärna skulle laga mat under helgerna.

Som hyresgäst tar jag hand om mitt hem med respekt och omsorg, något som tidigare värdar kan bekräfta.”

Detta exempel visar tydligt vem du är, varför du vill ha lägenheten samt varför du skulle vara en bra hyresgäst.


Qasa är Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder. Vi gör det tryggare och enklare att hyra-och hyra ut. Vi jobbar för en jämlikare bostadsmarknad.