Att äga ett fritidshus eller en sommarstuga kan bli riktigt lönsamt om du väljer att hyra ut det i andra hand. Men innan du lägger upp din annons är det viktigt att förstå reglerna som gäller för denna typ av uthyrning.

Skattekrav vid uthyrning av fritidshus

När du hyr ut ditt fritidshus behöver du rapportera dessa inkomster till Skatteverket. Hur mycket skatt du betalar beror på hur stor del av året huset har varit uthyrt och vad totala intäkterna från uthyrningen har uppgått till.

Du får idag göra ett schablonavdrag för hyra som uppgår till 40 000 per år, samt 20 % av hela hyresinkomsten. Totalt sett innebär det att du kan hyra ut för 50 000 per år utan att behöva skatta på intäkten. Intäkter som överstiger detta avdrag ska beskattas med 30 % som inkomst av kapital.

Hyr ut din semesterbostad tryggt och enkelt med Qasa.  Du får marknadens smidigaste hyresavtal, hyran betald i tid varje månad och personlig service under hela uthyrningen – 0 kr/månad för dig som hyr ut. Allt ingår när du väljer att hyra ut via Qasa.

Vad är skälig hyra när du hyr ut fritidshus?

När du hyr ut ett fritidshus är reglerna kring skälig hyra mer flexibla än vad de är när du hyr ut din permanentbostad. Här handlar det snarare om att hitta ett attraktivt pris baserat på läge och säsong. 

Jämför ditt fritidshus med liknande hus som hyrs ut i närheten, för att skapa dig en uppfattning om vilken nivå du kan lägga dig på. 

Gäller min hemförsäkring?

Om du hyr ut ditt fritidshus privat under kortare perioder, vid enstaka tillfällen, brukar din befintliga hemförsäkring gälla som vanligt. 

Detta innebär att om olyckan är framme, och det uppstår skador under uthyrningsperioden, täcks dessa normalt sett av din befintliga försäkring

Om du hyr ut regelbundet och uthyrningen ses som en affärsverksamhet, kan det vara nödvändigt med en tilläggsförsäkring för att få fullständigt skydd. 

För säkerhets skull bör du kontakta ditt försäkringsbolag innan du hyr ut ditt fritidsboende.