Om du ska ha en inneboende kan det vara bra att upprätta ett hyreskontrakt. Här tar vi upp vad du ska tänka på så att det blir tryggt för både dig och den du hyr ut till.

Vad är ett inneboende-kontrakt?

Inneboendekontrakt är ett juridiskt dokument mellan en huvudhyresgäst (eller hyresvärd) och en person som vill hyra ett rum i samma bostad - den så kallade "inneboenden". Kontraktet reglerar detaljer som kostnader, betalningsdatum, uppsägningstider och annat. 

Varför behövs ett inneboendekontrakt?

Ett väl utformat hyresavtal innebär skydd både för dig som uthyrare och den personen som flyttar in i ditt hem. Genom att specificera rättigheter och skyldigheter undviker man missförstånd samt skapar tydlighet ifall tvister skulle uppstå. Muntliga avtal gäller, men det kan vara svårt att bevisa vad som sagt om en konflikt uppstår, så för er bådas skull är det bäst att upprätta ett skriftligt kontrakt. 

Hyr ut tryggt och säkert med Qasa och få hyran i tid. Som hyresvärd får du dessutom kostnadsfritt tillgång till våra tjänster, inklusive försäkring under uthyrningen, smidig hantering av bokningar samt support tillgänglig 7 dagar i veckan.

Du som bostadsägare är ansvarig för din inneboende

När du hyr ut till en inneboende blir du automatiskt hyresvärden för den personen, och den inneboende betraktas som hyresgäst. 

Denna innebär att den inneboende inte har en direkt relation med den ursprungliga hyresvärden eller föreningen, utan all kommunikation med hyresvärden sker genom dig som står på kontraktet för lägenheten.

Hur ser ett typiskt hyreskontrakt för en inneboende ut?

Även om varje kontrakt kan vara unikt finns det några grundläggande element som bör finnas med i alla hyresavtal för inneboende:

  • Parternas namn
  • Uthyrningsperiodens längd
  • Månadsavgift/hyra
  • Information om eventuell deposition 
  • Vilka delar av bostaden som ingår i hyran
  • Eventuella regler för användning av gemensamma utrymmen

Tips när du skapar ditt kontrakt

När du ska upprätta ett inneboendekontrakt, bör du alltid: 1. Sätt upp tydliga regler: Skriv ner vad som gäller angående besökare, städning och buller. 2. Var specifik om kostnaderna: Utöver månadshyran, inkludera detaljer om eventuell deposition samt hur andra kostnader (t.ex el) kommer att delas 3. Diskutera kontraktsinnehållet tillsammans: Gå igenom alla punkter i kontraktet tillsammans med din blivande inneboende för att säkerställa att ni båda är överens.