När det kommer till att hyra ut sin bostad är ofta den mest pålitliga kandidaten någon som redan är en del av ditt liv – en familjemedlem eller vän. Men även med personer vi litar på finns det fortfarande viktiga överväganden att göra innan man går vidare med uthyrningen.

Vad säger lagen?

I Sverige kan du i princip hyra ut din bostadsrätt till vem som helst så länge du har fått godkännande från styrelsen i din förening. Det inkluderar naturligtvis även dina närmaste släktingar eller vänner.

Jag har hittat hyresgäst utanför Qasa
Även om du hittat en hyresgäst på egen hand, kan du använda dig av vårt hyresavtal och ta del av alla dess fördelar. Hör av dig till oss så hjälper vi dig. 

Förberedelser inför uthyrningen

Du kanske tror att eftersom du hyr ut bostaden till någon du känner väl behöver du inte oroa dig för detaljerade kontrakt eller juridiska skydd. Trots detta är det absolut nödvändigt att ha ett skriftligt kontrakt på plats, även när du hyr ut till närstående. Detta skyddar både dig som hyresvärd och den person som ska bo i din bostad.

Att sätta rätt pris

En annan viktig aspekt att överväga är hur mycket du ska ta betalt för uthyrningen. Även om det kan vara frestande att erbjuda en lägre kostnad till familjemedlemmar eller vänner, bör du fortfarande se till att priset täcker dina egna kostnader.

Viktigt med bra kommunikation

När man väljer att hyra ut sin bostadsrätt till någon nära, är öppen och ärlig kommunikation oerhört viktigt. Se till att ni diskuterar alla potentiella problem innan de uppstår och har regelbundna avstämningar för att säkerställa att allt fortsätter smidigt.

Tänk också på eventuella skattemässiga konsekvenser och försäkringsfrågor innan du går vidare med att hyra ut till närstående.


Qasa är Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder. Vi gör det tryggare och enklare att hyra-och hyra ut. Vi jobbar för en jämlikare bostadsmarknad.