När det gäller andrahandsuthyrning finns det en hel del saker som både den som vill hyra ut sin bostad, samt den som är ute efter att hitta ett nytt hem bör tänka på. I denna artikel går vi igenom några av de viktigaste punkterna.

Att tänka på vid andrahandsuthyrning

Först och främst, innan du bestämmer dig för att hyra ut din bostad i andra hand, är det viktigt att få tillstånd från din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Utan detta kan du riskera böter eller rentav förlora din egen rätt till lägenheten.

Du bör också noggrant överväga vem du väljer att hyra ut till – inte bara ur ekonomisk synpunkt utan även baserat på personlighet och hur pålitlig du känner att personen är. Att skriva ett detaljerat kontrakt där alla villkor tydligt framgår är en viktig del av processen.

Hyr depositonsfritt
Qasa vill göra hyresmarknaden bättre. Därför kan du hyra utan att behöva betala någon deposition. Genom att signera hyresavtal via Qasa behöver du alltså inte ligga ute med en stor summa pengar, du behöver bara betala hyran varje månad.

Trygga digitala hyresavtal
Alla Qasas hyresvärdar granskas innan du skriver på ett kontrakt, så att du kan känna dig lugn även om ni aldrig ses. Våra avtal är framtagna av jurister för en trygg och säker upplevelse. När du skriver avtalet via oss ingår dessutom försäkring och du slipper tänka på depositionen.

Att tänka på när man söker boende via andrahandskontrakt

Som hyresgäst är det lika viktigt att vara noggrann. Du bör alltid se till att få ett skriftligt kontrakt och även kontrollera hyresvärdens rätt att hyra ut bostaden i andra hand.

Det kan också vara en god idé att fråga efter referenser från tidigare hyresgäster, samt kolla upp eventuella avgifter som kan komma utöver själva hyran – såsom kostnader för el, internet och försäkring.

Tips vid uthyrning i andra hand

För dig som funderar på att bli hyresvärd finns det mycket du kan göra för att skydda både din egendom och dina personliga intressen. Till exempel:

Kontrollera potentiella hyresgästers bakgrund och referenser noggrant
Skriv ett tydligt kontrakt där alla villkor framgår
Upprätta en inventarielista och dela med hyresgästen
Se över din försäkringssituation – behöver du extra skydd?

Att tänka på när man ska flytta in i andrahandsbostad

För den som står inför en flytt till en ny bostad via andrahandskontrakt gäller det också att tänka igenom några saker:

Gör en grundlig besiktning av lägenheten innan inflyttning, dokumentera eventuella skador eller brister med bilder.
Läs igenom kontraktet noggrant innan du skriver under det.
Kontrollera att hyresvärden har rätt att hyra ut i andra hand.


Qasa är Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder. Vi gör det tryggare och enklare att hyra-och hyra ut. Vi jobbar för en jämlikare bostadsmarknad.