Att hyra ut din lägenhet kan vara en bra möjlighet att få extra inkomster, men det finns några viktiga saker att tänka på innan du lägger upp en annons. I den här artikeln går vi igenom vad du behöver göra, steg för steg. 

Skaffa tillstånd för andrahandsuthyrning

För att få hyra ut i andra hand måste du få godkännande från antingen bostadsrättsföreningen om det är en bostadsrätt, eller från hyresvärden om du bor i en hyreslägenhet.

Hyr ut tryggt och säkert med Qasa. Vi hjälper dig under hela uthyrningen. Du får marknadens smidigaste hyresavtal, hyran betald i tid varje månad och personlig service under hela uthyrningen – 0 kr/månad för dig som hyr ut. Allt ingår när du väljer att hyra ut via Qasa.

För att hyra ut en hyresrätt behöver du vanligtvis ha beaktansvärd skäl, såsom att du ska studera eller arbeta på annan ort, göra militärtjänst eller prova på samboende. Det innebär också att det rör sig om en tillfällig period. Du har alltså inte rätt att hyra ut en hyresrätt över längre tid med ambition att tjäna pengar på det. Hyr du ut en bostadsrätt är inte kraven lika höga, men du behöver oavsett tillstånd från din förening för att det inte ska betraktas som ett ogiltigt (svart) kontrakt. Får du inte tillstånd från föreningen eller hyresvärden kan du överklaga och få hjälp via Hyresnämnden. 

Hitta en lämplig hyresgäst

När du fått tillstånd att hyra ut behöver du hitta en lämplig hyresgäst. Enklast gör du det genom att lägga upp en annons på nätet där du beskriver din lägenhet och villkoren för att hyra. 

Upprätta avtal

När du väl hittat en hyresgäst behöver ni upprätta ett avtal. I avtalet ska det tydligt framgå mellan vilka avtalet gäller, villkoren såsom kostnader och längd på hyreskontraktet, samt en inventarielista om lägenheten hyrs ur möblerad. 

Här hittar du mer information om vad ett avtal bör innehålla (länk till artikel om avtal).