Att hyra ut din bostadsrätt i andra hand är möjligt, men det finns några viktiga regler att följa för att undvika komplikationer och risker.

Du behöver tillstånd från bostadsrättsföreningen eller hyresnämnden

Du kan hyra ut din bostadsrätt i andra hand om din förening godkänner det. Vanligtvis godkänner föreningen andrahandsuthyrning i omgångar om ett år i taget. Om föreningen inte tillåter detta, kan du söka tillstånd via Hyresnämnden. Att hyra ut din bostadsrätt utan samtycke eller tillstånd kan leda till att du förlorar rätten till din bostad. 

Qasa hjälper dig under hela uthyrningen. Du får marknadens smidigaste hyresavtal, hyran betald i tid varje månad och personlig service under hela uthyrningen – 0 kr/månad för dig som hyr ut. Allt ingår när du väljer att hyra ut via Qasa.

Du behöver inte ”beaktansvärda skäl” när du hyr ut en bostadsrätt

Reglerna för andrahandsuthyrning av bostadsrätt liknar reglerna för hyresrätt, men det finns en väsentlig skillnad i att du som äger en bostadsrätt inte behöver ha ”beaktansvärda skäl” för att få din uthyrning godkänd. Det räcker med att du har ”skäl” för att upplåta i andra hand enligt bostadsrättslagen. Skäl nog kan vara att du hyr ut till en närstående, svårighet att sälja på grund av marknadsförhållanden, arbete, studier eller provbo som sambo. Normalt tillåts uthyrning i högst ett år om lägenheten är svårsåld.

Föreningen har rätt att neka andrahandsuthyrning

Bostadsrättsföreningen kan i vissa fall motsätta sig uthyrning till andrahandshyresgästen om de anser att personen inte är skötsam. Föreningen kan också ha ett intresse av att undvika att lägenheterna i för hög grad bebos av andra än bostadsrättshavarna själva, särskilt i mindre föreningar. Om din förening säger nej kan du söka tillstånd i Hyresnämnden.