Det är mycket att tänka på när man ska hyra ut in andra hand, inte minst i relationen till bostadsrättsföreningen. Ta reda på vilka villkor som finns i din förening innan du hyr ut och vilka eventuella avgifter föreningen tar.

Föreningen har rätt att ta ut en avgift vid andrahandsuthyrning

Bostadsrättsföreningen har rätt att ta ut en rimlig avgift från den som vill hyra ut sin bostad i andra hand, förutsatt att det står i föreningens stadgar. Syftet med avgiften är ofta att täcka administrativa kostnader som uppstår i samband med uthyrningen, men det kan även vara ett sätt för föreningen att säkerställa att andrahandsuthyrning inte sker alltför ofta eller utan godkänd anledning.

Det är helt kostnadsfritt att annonsera och hyra ut på Qasa. Som hyresvärd får du dessutom kostnadsfritt tillgång till våra tjänster, inklusive försäkring under uthyrningen samt support tillgänglig 7 dagar i veckan.

Hur hög är avgiften?

Beloppet på avgiften varierar kraftigt mellan olika bostadsrättsföreningar. Avgiften får högst vara tio procent av prisbasbeloppet per år och lägenhet. Det är dock tillåtet för föreningen att ta ut en lägre avgift om de så önskar.

I vissa fall kan det vara en fast summa, medan andra föreningar tar ut en procentuell del av hyresintäkterna. Det är därför viktigt att noggrant läsa igenom sin förenings stadgar och policy gällande andrahandsuthyrning innan man bestämmer sig för att hyra ut sin bostad.

Tips för framgångsrik andrahandsuthyrning

Att ha full insyn i de potentiella kostnaderna associerade med andrahandsuthyrningen hjälper dig att göra en mer informerad bedömning om huruvida uthyrningsprocessen kommer vara lönsam för dig. Var noga med att räkna in alla eventuella avgifter när du beräknar din potentiella inkomst från uthyrningen.