När det kommer till andrahandsuthyrning finns det flera saker som både uthyraren och den som ska bo i lägenheten bör ha koll på. I denna artikel går vi igenom några av de viktigaste sakerna.

Skriv ett säkert hyreskontrakt

En av de allra viktigaste sakerna vid andrahandsuthyrning är att noggrant granska och förstå kontraktet innan det signeras. Hyreskontraktet klargör bland annat hur länge hyresgästen får lov att bo i bostaden, vilken hyra som gäller och vem som ansvarar för eventuella skador eller slitage som kan uppstå på bostaden. Enligt hyreslagen har hyresgästen faktiskt rätt att begära ett skriftligt avtal. Både den som ska bo i lägenheten, men även hyresvärden, har rättigheter och skyldigheter enligt lagen samt utifrån vad som står skrivet i kontraktet.

Trygga digitala hyresavtal med Qasa
Alla Qasas hyresvärdar granskas innan du skriver på ett kontrakt, så att du kan känna dig lugn även om ni aldrig ses.Våra avtal är framtagna av jurister för en trygg och säker upplevelse. När du skriver avtalet via oss ingår dessutom försäkring och du slipper tänka på depositionen.

Säkerställa betalningen

För alla involverade parter är det väsentligt att vara tydlig med hur betalningen för bostaden ska ske, hur mycket beloppet uppgår till varje månad samt vilket datum pengarna ska finnas hos mottagaren. Genom att signera hyresavtal via Qasa får du hyresgaranti, uthyrningsförsäkring och support under hela uthyrningen, helt kostnadsfritt för dig som hyr ut. Hyresgästen betalar en liten serviceavgift utöver hyran, inga extra avgifter tillkommer.

Hur fungerar depositionen?

Depositionen kan vara ett sätt för både hyresvärd och hyresgäst att skydda sig själva ekonomiskt vid eventuella skador på bostaden eller vid utebliven hyra. Hur mycket depositionen uppgår till och hur den ska betalas bör specificeras i kontraktet.

Vad ingår i hyran?

Vissa hyresvärdar inkluderar kostnader för exempelvis el, vatten och internet i månadshyran medan andra inte gör det. Det är viktigt att ha klart för sig vad som gäller så att man kan planera sin ekonomi därefter.

Du ansvar för din egna försäkring

Du som hyresgäst behöver ha en egen försäkring, utöver den din hyresvärd har. Din försäkring ska täcka dina egna saker samt en tilläggsförsäkring om du råkar skada bostaden du hyr.

Underhåll av bostaden

När du bor i en andrahandslägenhet är det vanligtvis hyresvärden som ansvarar för underhållet av lägenheten, men detaljerna kring detta kan variera från fall till fall. Därför är det bra att diskutera dessa detaljer innan kontraktet signeras.


Qasa är Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder. Vi gör det tryggare och enklare att hyra-och hyra ut. Vi jobbar för en jämlikare bostadsmarknad.