Det finns mycket att tänka på när man hyr i andra hand. Bland annat deposition, som består av en summa som hyresvärden tar ut och betalar tillbaka då hyresgästen flyttar ut.

Vad är ’deposition’?

En deposition fungerar som ett ekonomiskt skyddsnät för hyresvärden mot eventuella skador på bostaden eller obetald hyra från hyresgästen under kontraktstiden.

Hyr depositionsfritt via Qasa
Vi vill göra hyresmarknaden bättre. Därför kan du hyra utan att behöva betala någon deposition. Genom att signera hyresavtal via Qasa behöver du alltså inte ligga ute med en stor summa pengar, du behöver bara betala hyran varje månad.

Hur mycket bör man begära i deposition?

Mängden varierar ofta baserat på flera faktorer som exempelvis lägenhetens storlek och läge samt längden på kontraktet. Det kan dock vara bra att notera att beloppet inte får överstiga tre gånger grundhyran för möblerade rum, enligt Hyresnämnden.

Fördelarna med att använda sig av en deposition

Förutom säkerheten ger också depositionen både parter tydliga ramar kring vilka åtaganden som gäller. Det kan vara allt från att täcka kostnader för eventuella reparationer till att säkerställa hyresbetalningar under kontraktets gång.

Återbetalning av deposition

När det kommer till återbetalning av depositionen, ska detta ske när hyresavtalet upphör – såvida inga skador på bostaden har inträffat eller om någon hyra är obetald. I dessa fall kan delar eller hela depositionen användas för att täcka dessa kostnader.

Viktiga saker att tänka på som hyresgäst

Som hyresgäst bör du försäkra dig om att alla detaljer kring depositionen tydligt framgår i ert kontrakt. Det inkluderar hur mycket som betalas, när och hur den ska återlämnas samt vad den får användas till.


Qasa är Sveriges största tjänst för uthyrning av bostäder. Vi gör det tryggare och enklare att hyra-och hyra ut. Vi jobbar för en jämlikare bostadsmarknad.