Det är viktigt att veta vad som gäller när man hyr ut sin hyresrätt eftersom det finns speciella regler.

Hyra ut i andra hand – Så fungerar det med din hyresrätt

I Sverige har alla rätt att ansöka om att få göra en andrahandsuthyrning av sin bostad, men det krävs alltid ett godkännande från ens hyresvärd.  Godkännandet baseras ofta på giltiga skäl som arbete på annan ort, studier eller prov-samboende.

Vad bör man tänka på innan man startar uthyrningen?

För det första behöver du se till att ha allt klart med din hyresvärd. Utan hyresvärdens godkännande har du inte tillåtelse att hyra ut din hyresrätt i  andra hand. Dessutom är det avgörande att skapa ett tydligt kontrakt som inkluderar detaljer om betalning, underhåll av bostaden samt eventuella rättigheter och skyldigheter för både dig och den person som ska bo i din lägenhet. 

Hyr ut tryggt och säkert med Qasa och få hyran på kontot i tid varje månad. Som hyresvärd får du dessutom kostnadsfritt tillgång till våra tjänster, inklusive försäkring under uthyrningen samt support tillgänglig 7 dagar i veckan.

Viktigt att veta är att det är fortsatt du som ansvarar för hyresrätten, vilket innebär att det är ditt ansvar att hyra betalas i tid, att grannarna inte störs och att lägenheten inte tar skada under tiden du hyr ut den.

Hur länge får man genomföra en andrahandsuthyrning?

Enligt lag kan man beviljas tillstånd för andrahandsuthyrning under maximalt två år vid exempelvis prov-samboende eller längre tid ifall studier eller arbete kräver detta. 

Hur gör jag när jag vill hyra ut min bostad i andra hand?

Det finns flera steg du behöver följa. Först måste du ansöka om tillstånd från din värd, sedan hitta en passande hyresgäst, skapa ett kontrakt och sist men inte minst hantera överlämningen av nycklar samt administrativa uppgifter såsom depositioner och kontrollera betalningar. Qasa strävar efter att göra uthyrningen så trygg och smidig som möjlig.