Funderar du på att hyra ut delar av ditt hem? Här får du reda på vad du ska tänka på när du hyr ut ett eller flera rum i din bostad.

Hyra ut till en inneboende

Att ha en inneboende kan vara ett bra sätt att få in extra pengar. Men det finns vissa regler och aspekter som du behöver vara medveten om innan du börjar.

Vad menas med 'inneboende'?

En inneboende är någon som bor i samma hem som dig, oftast genom att hyra ett rum i ditt hus eller lägenhet. Detta är vanligt bland studenter som letar efter prisvärda boendelösningar under sina studier. Skillnaden på att ha en inneboende och att hyra ut i andra hand är att du som bostadsägare fortfarande bor kvar i hemmet när du har en inneboende. 

Hitta hyresgäst med Qasa och hyr ut med tryggt hyresavatal. Som hyresvärd får du dessutom kostnadsfritt tillgång till våra tjänster, inklusive försäkring under uthyrningen, och support tillgänglig 7 dagar i veckan.

Du har rätt att ha en inneboende

Du har faktiskt rätt att ha en inneboende, oavsett vad ditt hyresavtal säger. Du behöver inte ha tillstånd från hyresvärden för att hyra ut till en inneboende, så länge du själv bor där. Men kom ihåg att du är ansvarig för lägenheten och alla som bor där. Det innebär att ditt kontrakt kan avslutas om din inneboende inte sköter sig eller bryter mot hyresvärdens regler. 

Du är hyresvärden

När du väljer att hyra ut till en inneboende, antar du automatiskt rollen som hyresvärd för den personen. Samtidigt betraktas den inneboende som hyresgäst. Det innebär att den inneboende inte har en direkt kommunikationskanal med den ursprungliga hyresvärden eller bostadsrättsföreningen.  Istället sker all kommunikation med hyresvärden genom dig, den person som står som kontraktsinnehavare för lägenheten.

Sätt upp ett inneboendekontrakt

Att ha ett väl utformat hyresavtal är avgörande för att säkerställa skydd både för dig som hyresvärd och den som flyttar in i ditt hem. Genom att tydligt specificera rättigheter och skyldigheter minimerar du risken för missförstånd och skapar en grund för klarhet om eventuella tvister skulle uppstå.

Muntliga avtal är bindande, men de kan också vara svåra att bevisa i händelse av konflikter. För att undvika osäkerheter och för att främja en ömsesidig förståelse är det därför bäst att upprätta ett skriftligt inneboendeavtal.

Tidsbegränsning och uppsägning

Hyrestiden kan vara överenskommen mellan dig och den inneboende. Vid uppsägning gäller olika regler beroende på om kontraktet är tidsbegränsat eller ej. Var noga med att ange till uppsägningsvillkoren i inneboendekontraktet. 

Kontrollera vad som gäller med din hemförsäkring

Glöm inte att dubbelkolla med ditt försäkringsbolag för att säkerställa att din hemförsäkring täcker en inneboende. Olika regler kan gälla, så var säker på att du har rätt skydd.