I den här artikeln benar vi ut vad som anses vara skälig hyra när du hyr ut delar av din lägenhet till en inneboende.

Vad är skälig hyra för en inneboende?

Termen ”skälig hyra” hänvisar till beloppet som anses vara rättvist eller rimligt för ett visst boende i andrahandsuthyrning.

Hyr ut snabbt och tryggt med Qasa. Det är kostnadsfritt att lägga upp en annons, dessutom kan du enkelt hitta hyresgäst på vår plattform. Vi garanterar också hyran på kontot varje månad!

Inneboende i hyresrätt

Bor du i en hyresrätt och ska hyra ut till en inneboende, ska du utgå från vad du själv betalar för bostaden och sedan dela det med hur stor andel av bostaden som din inneboende har nyttjanderätt till. 

Om du exempelvis bor i en trea och båda du och din inneboende har full nyttjanderätt till allmänna ytor och egna sovrum, är det skäligt att den inneboende betalar hälften av hyran. 

Är bostaden möblerad, har du även rätt att lägga till en procentuell summa för slitage, som vanligtvis varierar mellan 5-15%. Du bör även lägga till kostnader för de bekvämligheter som din hyresgäst får tillgång till, såsom el och vatten, bredband med mera. 

Inneboende i bostadsrätt

För bostadsrättsinnehavare är beräkningen av skälig hyra lite annorlunda. 

Här bör hyran fastställas dels baserat på driftkostnaden, hyra och slitage dels på kapitalkostnaden. Kapitalkostnaden är en “skälig avkastningsränta på bostadens marknadsvärde”. 

Säg att du har en lägenhet som är värd 1 000 000 kronor och den beräknade årliga värdeökningen är 2%, då får du fram kostnaden genom att multiplicera marknadsvärdet med avkastningsräntan och dela på antalet månader per år. 

I det här fallet blir uträkningen (1 000 000 x 0,02)/12 = 1 600. Det innebär att utöver driftkostnader, hyra och eventuellt slitage ska ni som bor i lägenheten även dela på dessa 1 600 kronor.  Har du en inneboende anses det alltså skäligt att personen betalar 800 kronor utöver övriga kostnader.