Huvudmeny
försäkring-för-andrahandsuthyrning

En vanlig fråga när man hyr ut en lägenhet avser försäkring: vem är det som ska teckna försäkring egentligen? Qasa har därför tagit fram en egen försäkring anpassad efter just andrahandsuthyrning. Låt oss gå igenom grunderna för försäkring vid andrahandsuthyrning.


De här guiderna kanske också är intressanta: 


En försäkring räcker inte vid andrahandsuthyrning (i vanliga fall)

Vid andrahandsuthyrning kan olyckan vara framme. En spis kan gå sönder, en soffa kan få rödvinsstänk och en glömd kran kan orsaka vattenskador i bostaden. Är det då så att den som bor i lägenheten (andrahandshyresgästen) inte har en hemförsäkring tecknad, riskerar skadorna att inte täckas av uthyrarens försäkring. Det är nämligen så att ”hyrd egendom”  i regel inte täcks av en vanlig hemförsäkring.

I många fall så är det inte tvekan om vem som bär det juridiska ansvaret. Men kommer hyresgästen kunna betala? I de allra flesta fall så är nog svaret ”nej” på den frågan. Det gör att det ligger i uthyrarens intresse att försäkra sig om att hyresgästen har en gällande försäkring.

 

En hemförsäkring räcker när du hyr ut med Qasa!

Qasa har tagit fram en specialanpassad hemförsäkring för andrahandsuthyrning så att du inte ska behöva vara orolig för att en olyckshändelse ska hamna utanför någon hemförsäkring, eller för den delen mitt emellan. Sveriges enda andrahandsförsäkring. Qasas försäkring är framtagen tillsammans försäkringsbolaget Moderna Försäkringar och gör att både uthyrare och hyresgäst kan sova gott om natten.

Det enda du som uthyrare måste behålla är, ifall uthyrningen gäller en bostadsrätt, det så kallade bostadsrättstillägget.

 

Vår andrahandsförsäkring gör dig trygg och sparar uthyraren pengar

När det gäller hemförsäkring så är det hyresgästen som tecknar den och betalar för den. För precis som alltid annars så behöver man vara försäkrad, även om man hyr i andrahand. Vad det är som gör Qasas andrahandsförsäkring unik att den, utöver den vanliga ansvarsförsäkringen och allrisktillägget, innehåller ett utvidgat allriskftillägg.

Ansvarsförsäkring

Många skador i en andrahandslägenhet eller -hus ersätts genom ansvarsförsäkringen. Ersättningens storlek beräknas då utifrån skadeståndsrättsliga principer. Högsta ersättningsbelopp är 5 miljoner kronor per skada. Ett par tydliga (om än häpnadsväckande) vanligt förekommande exempel på ansvarsskada i hyrd bostad är torrkokning (brand/sotskador) och läckageskada i badrum pga att hyresgästen/försäkringstagaren somnat över golvbrunnen.

Det är dock inte alla typer av skador på hyrd egendom (och då framförallt lösöre) som omfattas av ansvarsförsäkringen. Därför krävs även ett allrisktillägg.

Allrisktillägg för andra hand

En så kallad allriskskada är en skada som uppstår genom en plötslig och oförutsedd yttre händelse. Mot dessa skador måste man alltid teckna ett tillägg i sin hemförsäkring (vilket i regel är ett allrisktillägg, som stundom också kallas för ”drulle”). Exempel på allriskskada i hyrd bostad skulle t.ex. kunna vara att ett prydnadsföremål går i golvet eller en rödvinsincident på matta och liknande.

Qasas försäkring har ett utvidgat allrisktillägg, som även omfattar inhyrd egendom. Det finns ingen annan försäkring på marknaden som gör det.

Observera att vår försäkring är bra – men täcker så klart inte allt

Det är viktigt att poängtera att precis som alla andra försäkringar så har vår försäkring begränsningar. Har du frågor om din nuvarande försäkring, ta då kontakt med ditt försäkringsbolag.

 

LÄGG UPP DIN BOSTAD GRATIS LÄS MER OM QASA

 

Guiden för att hyra ut lägenheten

 

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng