Huvudmeny
bruksvarde-andrahandsuthyrning

En lägenhets bruksvärde definieras som det praktiska värde den har ur hyresgästens synvinkel. Det innebär att hyran bör motsvara hyresnivån för liknande bostäder, med hänsyn taget till bostadens standard, storlek, läge, planlösning, byggår etc.

Bruksvärdet motsvarar hur hyresgäster i allmänhet värderar lägenhetens egenskaper och är oberoende av vem som för tillfället bor i lägenheten. Det spelar med andra ord ingen roll om det är en barnfamilj eller ett singelhushåll som bor i en lägenhet med tillgång till lekplats eller i närheten av barnvagnsvänliga kaféer.

Bruksvärdet avgörs genom att jämföra bostäder med varandra och genom förhandlingar mellan fastighetsägare och hyresgäster. Ofta ligger din förstahandshyra ungefär på bruksvärdesnivån, men det kan vara värt att kolla upp! Om din hyra ligger väldigt lågt kan du ha rätt att ta ut ett högre belopp än din hyra och då tjänar du lite pengar på det hela. Det här är dock ovanligt eftersom hyresvärden oftast redan tar ut bruksvärdet.

Hos hyresnämnden finns uppgifter samlade gällande motsvariga lägenheter i liknande läge, samma byggår och standard, som kan ge en idé om vad hyran ska ligga på en speciell lägenhet.

Hyressättning vid andrahandsuthyrning

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng