Huvudmeny

I måndags (10 juli) lanserade vi en kampanj där förstapriset är ett förstahandskontrakt (http://attbyggabo.se). Reaktionerna har varit fler än vi förväntade oss och vi har fått många glada tillrop – det tackar vi för! Vi har även fått en del frågor som vi vill besvara. 

Vad är Qasa och hur funkar det?

Qasa har sedan 2015 hjälpt hyresgäster och hyresvärdar att hitta varandra på andrahandsmarknaden. Det sker genom det vi kallar “matchning” som görs genom vår egna algoritm. Utifrån de uppgifter du fyller i om dig själv, dina behov och önskemål tipsar vår tjänst dig om lägenheter du kan söka. Just nu finns det enbart andrahandslägenheter att söka, men till hösten (2017) kommer det även att finnas förstahandskontrakt.

Vår vision är att hjälpa bostadssökande att hitta rätt lägenhet direkt för att skapa långsiktiga boenden, vilket gynnar alla.

Är tävlingen på riktigt?

Ja. Kampanjen är ett sätt att skapa uppmärksamhet kring vår nya satsning på förstahandskontrakt och att diskutera bostadsfrågan, men tävlingen är på riktigt och en vinnare kommer att koras.

Varför tävlar vi ut ett förstahandskontrakt?

I Sverige har vi länge haft ett system baserat på kötid. Det har fungerat tidigare, men fungerar dåligt i dagsläget. Kötiden för att få en bostad i Stockholm har de senaste 10 åren skenat som ett resultat av att det byggs för få hyresrätter samtidigt som befintliga hyresrätter i stor utsträckning har ombildats till bostadsrätter. Samtidigt har bostadsrättspriserna ökat kraftigt och för många har den enda möjligheten till ett tryggt boende varit att köpa sig en lägenhet.

Vi tror att det måste finnas fler sätt att hitta ett tryggt boende på än genom att antingen ta ett enormt lån eller vara den som svarar snabbast på en bostadsannons. Därför vill vi möjliggöra en till väg till förstahandsmarknaden, samtidigt som vi fortsätter att jobba för en tryggare och mer transparent andrahandsmarknad.

Varför arrangerar vi en tävling?

Tävlingen gäller bara en lägenhet och ett kontrakt. Att vi tävlar ut ett kontrakt är för att uppmärksamma vår nya satsning och ge någon det finaste vi har – ett boende.

Resterande 187 lägenheter i Haninge kommer inte att tävlas ut, inte heller de kommande lägenheterna.

Var kommer lägenheterna ifrån?

Vi har ett samarbete med K Fastigheter och K2A. Lägenheterna byggs just nu i Haninge i Stockholm, i Örebro, i Malmö och i Kiruna. Ju fler fastighetsbolag som samarbetar med oss desto fler lägenheter kan vi matcha utan kötid.

När det gäller andrahandslägenheterna är det privatpersoner som hyr ut sina lägenheter.

Vad är det Qasa tar betalt för?

Att vara medlem i Qasa är gratis, till skillnad från vanliga bostadsförmedlingar. Istället tar vi betalt från dig som väljer att hyra ut genom Qasa och genom frivilliga tilläggstjänster.

Avgiften ligger på 5% eller 8% från den som hyr ut sin lägenhet i andrahand, beroende på vilken betalplan uthyraren väljer. I avgiften ingår det att vi tar kreditrisken. Alltså – om din hyresgäst inte betalar sin hyra så får du ändå betalt av Qasa. Men vi hjälper även till med att teckna en bra hemförsäkring, att sköta kontakten mellan hyresvärd och hyresgäst när det uppstår knepigheter och mycket mer.

Vi är alltså mer än en annonsplattform, vi är en hyrespartner som hjälper både dig som hyresvärd och hyresgäst hela vägen.

Detta gör vi för att fler ska våga hyra ut sin lägenhet utan rädsla för att inte få betalt av hyresgästen, eftersom vi tror att det ökar chansen till att fler lägenheter görs tillgängliga.

Vilket ansvar tar Qasa för hyressättningen?

Hyrorna till förstahandskontrakt förhandlas fram av fastighetsägaren och Hyresgästföreningen.

När det gäller andrahandshyrorna sker avtalet mellan hyresvärden och hyresgästen. Qasa har ingen laglig rätt att besluta om hyror. Det vi kan göra är att informera om lagstiftningen och tillgängliggöra information för hur statistiken ser ut. Det gör vi med hjälp av i huvudsak två verktyg:

  1.     Hyreskollen som är vårt verktyg där du enkelt kan räkna ut vad en rimlig hyresnivå är.
  2.     Tydlig ikon på varje annons som visar huruvida aktuell lägenhet ligger över, under eller i linje med marknadspriset.

Vi tror att alla vinner på mer transparens och tydlighet.

Vad gör Qasa om någon tar ut olaglig hyra?

Avtal som slutits mellan hyresvärd och hyresgäst kan inte hävas av Qasa, däremot guidar Qasa gärna hyresgästen i hur en anmälan till Hyresnämnden görs. Hyresnämnden är den instans som prövar frågor om oskälig hyra. 

Vill du läsa mer om tävlingen?

Läs mer på http://attbyggabo.se

 

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng