Huvudmeny
foto-2016-07-27-17-12-45

Qasa-universitetsguide

En guide för att du som ska börja plugga Stockholms Universitet ska få ut det mesta av din studietid.

Vad är SU?

Stockholms universitet är ett statligt universitet, och Sveriges största med hela 70 000 verksamma studenter. Här finns ett brett utbud av utbildningar inom naturvetenskap och humanvetenskap. Universitetet ligger i parken Frescati på Norra Djurgården, lugnt och avskilt, och samtidigt bara ett par minuter från centrala Stockholm. I norra änden ligger Frescatihallen – nära och smidigt för studenter på SU som vill hålla på med bollsport, racketsport, gym eller gruppträning.

 

Hur du tar dig runt i Stockholm

Precis vid SU ligger stationen Universitetet. Dit går både tunnelbana, buss och Roslagsbanan. Om du ska till södra delen av campus kan du också ta bussen till Universitetsvägen. När du letar studentbostad i Stockholm är det en bra idé att kolla på SL:s reseplanerare hur lång tid det skulle ta att åka till Universitetet och T-centralen. På så sätt kan du få en uppfattning för vilka områden du kan tänka dig att bo i.

SL erbjuder snabb och smidig kommunikation genom hela Stockholmsområdet. Ett reskort för studenter kostar 1600 kr per termin (90 dagar) och är nästan ett måste för att kunna uppleva Stockholm till max. Om det känns för dyrt kan du klara dig långt ändå på cykel under sommarhalvåret. Köp ett säsongskort på City Bikes – de har ett cykelställ precis vid Universitetet. SL säljer också reskassa samt kortare periodbiljetter för dig som vill kunna ta dig fram kommunalt vid enstaka tillfällen. Här kan du se SL:s priser. Glöm inte att alltid köpa studentbiljetter, så blir det billigare! Om du är yngre än 20 får du dessutom åka på skolbiljetter.

 

Image (2)

 

Studentbostad i Stockholm

Stockholms universitet hjälper personer som fått ett stipendium via Stockholm University Scholarship Scheme att hitta bostad. Om du inte är en av dem behöver du leta studentbostad på egen hand. Då har du oftast två alternativ:

Hyra i andra hand

I Stockholm finns mängder av privatpersoner som hyr ut sina bostäder, vilket kan vara allt ifrån en hel villa till bara ett rum i en hyresrätt. För att hyra i andra hand behöver du inte stå i någon bostadskö, utan det gäller bara att skriva kontrakt med en hyresvärd. Problemet är att det inte alltid är särskilt lätt att hitta någon som hyr ut till ett rimligt pris, och det finns också många bedragare på Stockholms annonstorg. Dessutom är andrahandsuthyrning en känslig process där mycket kan gå fel. Så gör dig själv en tjänst och ta hjälp! Använd dig av en mellanhand som Qasa – inte bara blir bostadssökandet snabbare och smidigare, du kan också känna dig trygg genom hela uthyrningen.

Skapa ett konto på Qasa helt gratis och berätta vem du är och vad du letar efter, så kan vår smarta algoritm matcha dig med passande hyresvärdar! Du kan också söka själv bland alla annonser på vår hemsida och skicka intresseanmälningar till de du gillar.

Bli matchad

Stockholms bostadsköer

Det finns ett flertal bolag som äger studentbostäder i Stockholm. Dessa hyrs i regel ut till den med flest ködagar – så se till att ställa dig i så många bostadsköer som möjligt, så tidigt som möjligt. Det kostar oftast en liten slant om året att stå i kö. Andra kräver att du redan studerar vid ett universitet eller är registrerad i en studentkår. Dessa är de vanligaste bostadsköerna:

Stockholms bostadsförmedling: Erbjuder vanliga hyresrätter och billigare studentbostäder. Du får i regel börja stå i kö när du fyller 18. Stockholms bostadsförmedling tar ut en årlig köavgift.

SSSB: Stiftelsen Stockholms Studentbostäder erbjuder rum och lägenheter för studenter. För att stå i kö behöver du vara mellan 16 och 54 år gammal samt registrerad i en studentkår som är ansluten till SSCO (i ditt fall SUS, SSAS eller DISK). För att få bo i en SSSB-bostad måste du dessutom ta minst 15 högskolepoäng per år.

Utöver dessa finns mängder av bostadsköer som är specialiserade på vissa områden i Stockholms län, så om du letar efter något speciellt kan det absolut vara värt att googla runt lite! Många av dessa hyr också ut via Stockholms bostadsförmedling.

foto-2016-07-27-17-10-49

Livet som student

De som säger att Stockholm inte har något studentliv gör uppenbarligen någonting fel. Den största fördelen med att plugga i en storstad är alla möjligheter som finns att hitta precis vad man gillar! Dock så gäller det både att veta var man ska leta och att få pengarna att räcka till att ha roligt. Här kommer därför lite tips för att ditt studentliv ska bli så fett som möjligt.

Ät smart

Underskatta inte matlådor – det kommer spara dig tusenlappar i slutändan. Gör det till en vana att dubblera recepten när du lagar mat och frys in resterna i lagom stora lådor. Du kan exempelvis hitta micros på plan 3 i F-huset, och i Studenthuset nedanför de södra husen.

Men man kan ju inte alltid vara så duktig. Tyvärr kan lunch på stan tära rejält på plånboken, så kolla en extra gång för att hitta bra ställen som inte är allt för dyra. Det finns många restauranger runt om på campus att upptäcka. Här är ett par tips:

 • Frescati Stories – Prisvärd dagens lunch, bland annat en riktigt god chili con/sin carne och köttbullar. Ligger i A-huset bland de södra husen.
 • Mezebaren i F-huset låter dig välja bland exempelvis bulgur, tabbouleh, grönsaker, hummus och kött.
 • Gör en egen wrap i D-huset. Lite billigare, men också mindre mat!
 • Restaurang Professorn – Pizzeria på Professorslingan norr om SU. En kvarts promenad från campus eller buss 50 till Lappkärrsberget.
 • PicNic – Frescatis billigaste snabbmatshak med pizza, kebab och hamburgare. Ligger nära stationen Universitetet.

För fikacravings och mysplugg

 • Café Ruben – Ett café av studenter, för studenter. Ligger i norra delen av SU och har lätt campus billigaste fika!
 • Studenthuset – Kårens hus i södra delen av campus. Pluggvänligt!
 • Bellevue – Ta buss 690 från Universitetet en station ner till Roslagstull för att komma till denna härliga trädgårdsservering med fika och lättare lunch.
 • Edvard Andersons Växthuscafé – Ta en kvarts promenad upp till Bergianska trädgården och fika i medelhavsväxthuset.
 • Gamla Orangeriet – Ett annat bra ekologiskt café och lunchställe i den Bergianska trädgården. Mysig servering både inne och ute, och dessutom har de wifi!
 • Studentpalatset – Hit kan man gå om man är medlem i någon kår i Stockholm eller Uppsala. Riktigt bra ställe att gå och plugga på: stort med många olika tysta salar och rum man kan hyra för att studera i grupp. Härligt akademisk stämning för att inspireras till att skriva den där sega uppsatsen som du har skjutit upp i en vecka! Ligger på Norrtullsgatan.

Tips: Om du vill sätta dig med datorn någonstans, kolla Wifikartan.

Inred billigt!

Ikea är ofta det självklara alternativet när du är på jakt efter ett nytt soffbord, men underskatta inte second hand. Du kan göra riktiga fynd på Myrorna, Refurn och Blocket. I Blocket-appen kan du ställa in bevakningar om du letar efter något särskilt. Om du har möjlighet att fixa transporten själv kan du till och med hitta prylar som bortskänkes då och då!

När det ska firas

Nattlivet i Stockholm har stort utbud. De flesta klubbarna ligger runt Stureplan (bland de populära finns Berns, Spybar, Sturekomnpaniet, Riche etc). Andra områden som blir alltmer populära för barhäng är exempelvis Nytorget och Hornstull på Söder.

Det gäller att vara lite smart i sitt festande. Kolla upp ställen i förväg – många klubbar publicerar events på Facebook eller listor där man kan skriva upp sig för att få gratis inträde i början av kvällen. Håll också koll på kåren och fakultetsföreningarna. De organiserar ofta pubar och klubbar som är betydligt snällare mot studentplånboken än vanliga barer. Här är några tips:

 • Café Bojan – Samhällsvetenskapliga föreningen ordnar både torsdagspub och större sittningar på Bojan. Ligger vid t-bana Universitetet.
 • Gula Villan – Här har Humanistiska föreningen pub varje onsdag. Ligger i östra delen av campus.
 • Gréens Villa – Naturvetenskapliga föreningens sektion Greenhouse anordnar bland annat torsdagspub och annat skoj här. Ligger en bit in på campus från tunnelbanan.
 • Retro Odenplan – Traditionell sportbar med ganska billig dricka men ganska dyra burgare.
 • Treat Vasastan Billigt.
 • Dovas – Restaurang och bar på Kungsholmen.
 • Ta pendeln till Uppsala på Valborg – Om du inte får möjlighet att ta dig ända ner till Lunds enorma Valborgsfirande någon gång funkar Uppsala minst lika bra. Du kommer inte ångra dig!

 foto-2016-07-27-17-12-05

Passa på att engagera dig

En av de fina sakerna med studentlivet är att du disponerar din tid helt själv. Ta vara på detta!

Kårerna – Stockholms universitet har tre studentkårer, varav SUS är den största. SUS samarbetar med tre fakultetsföreniningar: Humanistiska, Naturvetenskapliga och Samhällsvetenskapliga föreningen. Dessa är knutna till ditt program och brukar anordna sociala aktiviteter: exempelvis studentpubar, spelkvällar, seminarier och arbetsmarknadsdagar. Dessutom finns det många kårföreningar och idrottsorganisationer, som du kan gå med i om du är intresserad av något särskilt. Att engagera sig i något är ett sätt att lära känna folk, samtidigt som du lär dig saker och har fett kul. Det är kåren som arrangerar din fullspäckade välkomstvecka, och utöver detta får du också introduktion av din fakultetsförening.

Innovationskontoret – Hittar du inget som passar dig? Starta dina egna projekt! På Innovationskontoret får du stöd och vägledning för att utveckla din idé. Dessa kan sedan slussa dig vidare till SU Inkubator, där du bland annat får hjälp med att starta upp bolag, söka patent och få värdefulla kontakter med arbetslivet.

Prova på något nytt, eller ta upp ett gammalt intresse som du verkligen gillar. Stockholm är enormt, det är bara du som sätter gränserna.

Lycka till!

 

Behöver du hjälp med att hyra bostad? Gå in på Qasas hemsida eller maila oss på info@qasa.se

 

Vad tycker du? Har du tips på fler saker som är bra att veta för en student på Stockholms universitet? Tycker du att något i texten inte riktigt stämmer? Hör av dig till oss i kommentarsfältet eller på info@qasa.se! 

 

HITTA BOSTAD LÄS MER

 

Hyr lägenhet i Stockholm

 

 

 

 

Om författaren

Jag är innehållsansvarig här på Qasa. Med andra ord ska jag se till att allt vårt innehåll inte bara är roligt att läsa, utan också relevant och informativt för dig som ska hyra eller hyra ut i andra hand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng