Huvudmeny
Idag delade Qasa ut stipendiet för hösten 2016

Klara och Viktor lämnade Eskilstuna. Två framtida civilingenjörer tog sikte på huvudstaden och den välrenommerade Kungliga Tekniska Högskolan. Det hade vid detta laget inte bara kommit in på en av Sveriges tuffaste utbildningar, de hade också tagit sig in på landets tuffaste bostadsmarknad. En vän till en vän ville hyra ut sin lägenhet på Kungsholmen och helt plötsligt satt de där. Ett ungt par i en gammal stadsdel, redo för vad äldre generationer brukar kalla de bästa åren i sina liv. Men när första hyran skulle betalas slogs de av vad många studenter tyvärr lär sig den hårda vägen. Hur ska jag ha råd att göra något annat än att studera?


Andra guider du kanske är intresserad av:

• Femdubbla dina chanser till boende med Qasa-garanti

• Hyr ut lägenheten under utbytet

• Varför Qasa lanserar ett stipendium


Vad kostar en vardag?

De satte sig ner vid köksbordet och började koka ihop en budget. En karta över hur det närmaste året skulle behöva struktureras utifrån studiemedlen. Det tog inte lång tid för dem att inse att större delen av deras samlade studiemedel skulle gå till att betala just hyran. De drygt 40 procenten av pengarna som blev kvar utgjorde den riktiga nagelbitaren. De behövde äta, de behövde kunna ta sig till skolan, de behövde kunna läsa böckerna till skolan. De behövde betala telefonräkningar, interneträkningar och alla de andra godbitarna som utgör centrala komponenter av det vi i Sverige tycker är en fungerande vardag.

Huggsexan på de där 40 procenten landade i en minst sagt vemodig känsla. Insikten om att de hade strax över 500 kronor i månaden att ha roligt för. Drygt 20 kr per dag att lägga på allt från bio, bar och bingo. Stockholm hade i någon mening därför förvandlats till sträckan mellan Kungsholmen och KTH. Visserligen en trevlig sträckan men en sträcka som likt alla andra efter ett tag blir till vardag.

En av dessa vardagskvällar hamnade Klara framför sin dator. Facebook-flödet flödade framför hennes ögon då hon trött försökte bilda sig en uppfattning om sin omvärlds sociala åtaganden.

Men plötsligt såg hon den. Annonsen.

Qasas Stockholmsstipendium

Vi på Qasa vet mer än väl hur svårt det är att hitta ett boende i Stockholm. Vi vet också att många av de som försöker hitta ett nytt hem gör detta för att studera. Det bittra ironin är att studenter som kommer till Stockholm för att leva på mindre pengar än vad de troligtvis någonsin kommer göra, gör de detta i en stad där hyrorna är högre än någonsin. Därför inrättade vi vårt stipendium, ett litet hjälppaket för de som befinner sig i övergången mellan barndom och yrkesliv. Personer likt Klara och Viktor.

Studenter kommer till Stockholm för att leva på mindre pengar än vad de någonsin kommer göra, gör de detta i en stad där hyrorna är högre än någonsin

Så när den där ansökan lämnade Klaras skrivbord på Kungsholmen den där kvällen, visste vi att vi hade en seriös kandidat. En person som följer sina drömmar, någon som hittat rätt väg men som fått lära sig att denna väg inte alltid är lätt att gå på. En individ som vi nu kan rapportera är årets Qasa-stipendiat.

Årets Qasa-stipendiat

Vi har inte löst Klara och Viktors ekonomiska framtid, inte heller har vi kunnat åtgärda de strukturella hyreshöjningarna i Stockholmsregionen. Det vi erbjudit Klara och Viktor är lite andrum. En liten paus från att behöva tänka två gånger om man verkligen kan hänga med vännerna och fika. Ett kort avbrott från nudlarna och stressen inför oväntade utgifter. En stund för Klara och Viktor att inte se sig själva som studenter som pluggar i Stockholm, utan Stockholmare som för en tid framöver kan andas ut, trygga i insikten om att slutet på månaden inte behöver likna slutet på deras ekonomi.

Och nu är det kanske din tur!

Ett nytt stipendium inför vårterminen

Klara och Viktor må vara de första men de är inte de sista. Till våren kommer vi utlysa ytterligare ett stipendium. Ytterligare en chans till ekonomisk avlastning i detta nya bostadsklimat. Vi kan inte lösa bostadskrisen, men vi har för avsikt att dra vårt strå till stacken.

Är du nyinflyttad student? Eller är du en student som levt på nudlar, billiga tvålar och som har ont i ryggen efter alla big-pack med frysmat på extrapris du burit hem från Lidl. Låt oss veta!

Snart öppnar vi upp för nya ansökningar. Vi ser fram emot att lära känna just din vardag!

Här kommer du kunna läsa mer om Qasas Stockholmsstipendium

Din hängivna bostadkonfident,

Qasa

 

qasa-stipendiater

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng