Huvudmeny
Image

Qasa-universitetsguide

En guide för att du som är student på Södertörns Högskola ska få ut det mesta av din studietid.

Vad är Södertörns Högskola?

SH är en statlig högskola med utbildningar på tre nivåer – grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Här kan du plugga och forska inom humaniora, samhällsvetenskap, naturvetenskap och teknik, och sedan 2013 bedriver skolan också polisutbildning. Södertörns högskola ligger i Flemingsberg i Huddinge kommun, strax söder om Stockholm. Här ligger också ett av KI:s campus.

Till skillnad från många andra högskolor i Stockholm är Södertörns högskola bara 20 år gammal. Detta märks bland annat på skolans lokaler: moderna hus, genomtänkta naturinslag och stora, öppna ytor. Huvudbyggnaden heter Moas båge.

Hur du tar dig runt i Stockholm

Södertörns campus ligger precis vid pendeltågsstationen Flemingsberg. Det finns också en busshållplats med namnet Södertörns högskola, där flera olika SL-bussar stannar. När du letar studentbostad i Stockholm är det en bra idé att kolla på SL:s reseplanerare hur lång tid det skulle ta att åka till Södertörns högskola (alternativt Flemingsberg) och Stockholms central. På så sätt kan du få en uppfattning för vilka områden du kan tänka dig att bo i. Stockholm kan se stort ut på en karta, men det kan gå fortare än vad du tror att åka kommunalt! Uteslut därför inte ett bostadsområde bara för att det ser ut att ligga lite off. Till exempel tar pendeln mellan centralen och Flemingsberg endast 20 minuter.

SL erbjuder snabb och smidig kommunikation genom hela Stockholmsområdet. Ett reskort för studenter kostar mellan 2000-3000 kr per termin och är nästan ett måste för att kunna uppleva Stockholm till max. Om det känns för dyrt kan du klara dig långt ändå på cykel under sommarhalvåret. Köp ett säsongskort på City Bikes och reskassa på SL för att kunna ta tuben och buss vid enstaka tillfällen. SL säljer också några olika periodbiljetter, som du då kan köpa när det börjar bli för kallt. Här kan du se SL:s priser. Glöm inte att alltid köpa studentbiljetter, så blir det billigare! Om du är yngre än 20 får du dessutom åka på skolbiljetter och reducerat pris.

 

Image(1)

 

Studentbostad i Stockholm

När du pluggar på Södertörns Högskola behöver du lösa studentbostaden på egen hand. Då har du oftast två alternativ:

Hyra i andra hand

I Stockholm finns mängder av privatpersoner som hyr ut sina bostäder, vilket kan vara allt ifrån en hel villa till bara ett rum i en hyresrätt. För att hyra i andra hand behöver du inte stå i någon bostadskö, utan det gäller bara att skriva kontrakt med en hyresvärd. Problemet är att det inte alltid är särskilt lätt att hitta någon som hyr ut till ett rimligt pris, och det finns också många bedragare på Stockholms annonstorg. Dessutom är andrahandsuthyrning en känslig process där mycket kan gå fel. Så gör dig själv en tjänst och ta hjälp! Använd dig av en mellanhand som Qasa – inte bara blir bostadssökandet snabbare och smidigare, du kan också känna dig trygg genom hela uthyrningen.

Skapa ett konto på Qasa helt gratis och berätta vem du är och vad du letar efter, så kan vår smarta algoritm matcha dig med passande hyresvärdar! Du kan också söka själv bland alla annonser på vår hemsida och skicka intresseanmälningar till de du gillar.

Bli matchad

Stockholms bostadsköer

Det finns ett flertal bolag som äger studentbostäder i Stockholm. Dessa hyrs i regel ut till den med flest ködagar – så se till att ställa dig i så många bostadsköer som möjligt, så tidigt som möjligt. Det kostar oftast en liten slant om året att stå i kö. Andra kräver att du redan studerar vid ett universitet eller är registrerad i en studentkår. Dessa är de vanligaste bostadsköerna:

Stockholms bostadsförmedling: Erbjuder vanliga hyresrätter och billigare studentbostäder. Du får i regel börja stå i kö när du fyller 18. Stockholms bostadsförmedling tar ut en årlig köavgift.

SSSB: Stiftelsen Stockholms Studentbostäder erbjuder rum och lägenheter för studenter. För att stå i kö behöver du vara mellan 16 och 54 år gammal samt registrerad i en studentkår som är ansluten till SSCO, i ditt fall SöderS. För att få bo i en SSSB-bostad måste du dessutom ta minst 15 högskolepoäng per år.

Utöver dessa finns mängder av bostadsköer och bolag som är specialiserade på vissa områden i Stockholms län, så om du letar efter något speciellt kan det absolut vara värt att googla runt lite! Ett exempel är Huge. Många av dessa hyr också ut via Stockholms bostadsförmedling.

Glöm inte att du alltid kan försöka leta boende tillsammans med en kompis, för att dela på hyran.

 

Image(2)

 

Livet som student

De som säger att Stockholm inte har något studentliv gör uppenbarligen någonting fel. Den största fördelen med att plugga i en storstad är ju just alla möjligheter som finns att hitta precis vad man gillar! Dock så gäller det både att veta var man ska leta och att få pengarna att räcka till att ha roligt. Här kommer därför lite tips för att ditt studentliv ska bli så fett som möjligt.

 

Äta & fika

Underskatta inte matlådor – det kommer spara dig tusenlappar i slutändan. Gör det till en vana att dubblera recepten när du lagar mat och frys in resterna i lagom stora lådor. Du kan bland annat mikra och käka din mat i lunchrummet innanför restaurangen Arom.

Men man kan ju inte alltid vara så duktig. Tyvärr kan lunch på stan tära rejält på plånboken, så kolla en extra gång för att hitta bra ställen som inte är allt för dyra. Södertörns högskola ligger lite off:

 • Arom – Har ett stående utbud av lunch för 50-60 kr, plus någon dagens rätt. De säljer också fika. Ligger i samma hus som biblioteket.
 • Matmakarna – Prisvärd dagens rätt, och rabatt om du är medlem i Södertörns studentkår. Här kan du köpa gårdagens fika billigt. De har gott kaffe!
 • Kebab-grill-sallad? – I Flemingsbergs station hittar du ett äkta snabbmatshak.
 • Metropolen foodcourt – Knata upp till Röntgenvägen 8 till ännu ett ställe med kårrabatt. Här finns  lite allt möjligt!
 • Flemingsberg centrum – Ett par små restauranger och butiker, om du inte vill gå långt.

 

Pluggvänligt

 

 • SöderS Andrahandsbokhandel – Billigt och miljövänligt, drivs av kåren. Här kan du köpa och sälja kurslitteratur.
 • Biblioteket – Mellan våning 5 och 6 ligger ett stort tyst rum med bekväma fåtöljer och härlig utsikt.
 • Studentpalatset – Hit kan man gå om man är medlem i någon kår i Stockholm eller Uppsala, och ligger bara ett kvarter bort från Handels. Riktigt bra ställe att gå och plugga på: stort med många olika tysta salar och rum man kan hyra för att studera i grupp. Härligt akademisk stämning för att inspireras till att skriva den där sega uppsatsen som du har skjutit upp i en vecka!

 

Inred billigt!

Ikea är ofta det självklara alternativet när du är på jakt efter ett nytt soffbord, men underskatta inte second hand. Du kan göra riktiga fynd på Myrorna, Refurn och Blocket. I Blocket-appen kan du ställa in bevakningar om du letar efter något särskilt. Om du har möjlighet att fixa transporten själv kan du till och med hitta prylar som bortskänkes då och då!

 

Image (1)

 

När det ska firas

Nattlivet i Stockholm har stort utbud. De flesta klubbarna ligger runt Stureplan (bland de populära finns Berns, Spybar, Sturekomnpaniet, Riche etc). Andra områden som blir alltmer populära för barhäng är exempelvis Nytorget och Hornstull. Men det gäller att vara lite smart i sitt festande. Kolla upp ställen i förväg – många klubbar publicerar events på Facebook eller listor där man kan skriva upp sig för att få gratis inträde i början av kvällen.

 • Studentpuben – Södertörns Studentkår driver onsdagspub och fredagspub i sin lokal bredvid Arom. De har öppet från kl 15 på onsdagar och kl 12 på fredagar. Här ordnas det också diverse fester och sittningar under skolåret.

Annars kan nog det smidigaste vara att ta pendeln in till Södra station, det tar bara en kvart. Därifrån kan du välja och vraka bland Södermalms många uteställen. Här är några must-knows:

 • Trädgården – Stockholms hetaste sommarklubb ligger under Skanstullsbron. Om du inte står på listan eller känner någon kommer du få köa länge. 23-årsgräns.
 • Ugglan – Originell boulebar. Tänk dig en fulländad fritidsgård, fast för vuxna.
 • Dovas – Pub, dansgolv och härlig stämning till rimligt pris. Finns på Ringvägen och Hornsgatan.
 • Katarina Ölkafé – En favorit bland Stockholms ölälskare. Det snackas också mycket om deras Reubenmacka.
 • Lion bar – Billig pub vid Hornstull.

Kom ihåg att SL kan ta dig nästan överallt, så var inte rädd för att utforska andra sidor av stan. Ta pendeln till Uppsala på Valborg till exempel! Ett bra alternativ för dig som vill uppleva riktig studentfest utan att ta dig ända ner till Lunds enorma Valborgsfirande. Du kommer inte ångra dig!

 

Passa på att engagera dig

En av de fina sakerna med studentlivet är att du disponerar din tid helt själv. Ta vara på detta!

Södertörns högskolas Studentkår – SöderS arbetar för ett starkare studentinflytande, en bättre utveckling och ett mer levande campus. Genom att bli medlem får du ta del av det kåren organiserar, och dessutom en hel del rabatter och förmåner (bland annat SSSB:s bostadskö). I kåren finns ett tjugotal föreningar för specifika utbildningar och intressen. Bland annat kan du gå med i studentpodden eller studenttidningen SODA. Ta en titt bland studentföreningarna och se om någon passar dig. Du kan också gå med i SöderSpexet, jobba i SöderS Pub, ta hand om utbytesstudenterna eller varför inte hjälpa till i bokhandeln?

Prova på något nytt, eller ta upp ett gammalt intresse som du verkligen gillar. Stockholm är enormt, det är bara du som sätter gränserna.

 

Lycka till!

 

Behöver du hjälp med att hyra bostad? Gå in på Qasas hemsida eller maila oss på info@qasa.se

Tycker du att vi ska ändra något, eller har du tips på fler saker som är bra att veta för en student på Södertörns högskola? Hör av dig till oss i kommentarsfältet eller på info@qasa.se! 

 

Hyr lägenhet i Stockholm

 

 

 

 

Om författaren

Jag är innehållsansvarig här på Qasa. Med andra ord ska jag se till att allt vårt innehåll inte bara är roligt att läsa, utan också relevant och informativt för dig som ska hyra eller hyra ut i andra hand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng