Huvudmeny
risker-med-andrahandsuthyrning

Du hittar en uppdaterad version av den här guiden här:

HÄR HITTAR DU EN UPPDATERAD VERSION AV DENNA ARTIKEL 


Att lita på din magkänsla och hantera din uthyrning själv kan vara ett stort misstag.

En vanlig uppfattning är att det oftast räcker att träffa en hyresgäst innan man skriver på kontraktet, att en bra magkänsla är allt man behöver för att vara trygg och inte råka illa ut under uthyrningen. Under åren har vi fått lära oss att så inte är fallet. Man har oftast mycket att vinna på att skriva av sig riskerna förknippade med en uthyrning!

Lita inte på din magkänsla och våga ta hjälp med din uthyrning! Mer än vad du tror kan gå fel, har vi med åren fått lära oss …

Jag tänkte därför dela med mig av de viktigaste anledningarna att ta din bostadsuthyrning på högsta allvar. Att undvika en ”do-it-yourself” -lösning är något du sannolikt inte kommer ångra.


Andra guider du kanske är intresserad av: 


VARNING #1 – Hyresgästen strular ofta med hyresbetalningarna!

Att hyran betalas in sent av hyresgästen är tyvärr mer regel än undantag! Det kan vara svårt att föreställa sig detta i början av uthyrningen – det är då det gemensamma förtroendet är som högst och intentionerna som godast. Men hur trevlig kommer du tycka din hyresgäst är, när du för femtioelfte gången tvingas påminna om att betala in hyran? Detta blir ännu jobbigare om du är beroende av att få din hyra i tid, för att själv kunna betala dina utgifter.

Även jobbigare blir det om hyresgästen helt plötsligt försvinner, utan att betala för de sista månadshyrorna. Tyvärr händer detta, och det är också därför vi finns: Qasa garanterar alltid hyran, så du kan slippa oroa dig och istället låta oss ta hand om allt det jobbiga.


”VARNING #2 – Din försäkring gäller inte när du hyr ut din bostad!

Visste du att din försäkring inte gäller när du hyr ut din bostad? Det kan vara riktigt surt att råka ut för en olycka under uthyrningen, och få reda på att försäkringen inte täcker skadorna när det är för sent för att göra något åt saken!

Det är viktigt att din hyresgäst tecknar en egen hemförsäkring. Tyvärr kan det vara svårt för dig att hålla koll på att premien faktiskt betalas, och vi har själva fått upptäcka att det ibland kan vara dumt att blint lita på att fakturor betalas enligt överenskommelse. Därför har vi tagit fram en speciell försäkring som kan få både dig och hyresgästen att känna er riktigt bekväma. Hyresgästen kan enkelt teckna försäkringen efter att ni signerat hyresavtalet.

Är det dessutom så att din hyresgäst inte är folkbokförd i Sverige än? Det kan då vara svårt för personen att teckna en försäkring på egen hand, men det har vi så klart tänkt på och hjälper till med!


VARNING #3 – Din hyresgäst kan säga upp avtalet i förtid!

Oavsett vad du skrivet i ditt avtal, har hyresgästen rätt att säga upp avtalet i förtid. Uppsägningstiden varierar – alltifrån 1 till 3 månader beroende på om det är en hyresrätt eller en bostadsrätt du hyr ut, men vad gör du om du t.ex. befinner dig utomlands och har gjort dig beroende av din månadshyra?

Som uthyrare på Qasa har du alltid ryggen täckt ifall något sådant skulle inträffa. Vi tar väl hand om våra hyresvärdar och ser till att prioritera dig om du skulle hamna i knipa: vi säkerställer helt enkelt att en ny godkänd hyresgäst kan ta över uthyrningen, vi arrangerar en visning digitalt så att du får chansen att godkänna personen och ser till att nycklarna kan överlämnas på ett smidigt sätt. Du kan ligga kvar i hängmattan under hela processen och slippa oroa dig över uppsägningstider, lagar och regler!


VARNING #4 – Allt vanligare med bråk vid utflyttning

När uthyrningen väl är över, är det dags att återbetala hyresgästens deposition. Hur tänkte du hantera en situation där ni inte är överens om en eventuell skada som uppkommit i lägenheten under uthyrningen?

Via Qasa kan du få allt dokumenterat av professionella inspektörer, i början och i slutet på uthyrningen. Ett effektivt sätt att slippa tjafs.


VARNING #5 – Du kan komma att behöva hjälp med avhysning

En hyresgäst som känns klockren på visning kan ibland visa sig vara allt annat än enkel att ha att göra med när det kommer till kritan! Tråkigt men sant, ibland behövs ett handfast tag och avhysning kan vara den enda lösningen. Det är en lång, mödosam och komplex process som lätt kan dra ut på tiden om man inte har tydliga processer.

Vi samarbetar med experter inom området, och kan hjälpa dig lösa sådana problem på ett snabbt och effektivt sätt, så att du inte behöver förlora massa månadshyror under tiden du försöker lösa dina problem.


Ta hjälp av Qasa eller av någon annan. Viktigast är att du inte står där ensam, när olyckan väl är framme!

 

LÄGG UPP DIN BOSTAD GRATIS LÄS MER OM QASA

 

Guiden för att hyra ut lägenheten

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng