Huvudmeny
Artikel i Svenska Dagbladet om Qasa och hur startups löser bostadsbristen

Qasa jobbar för att lösa bostadsbristen, på två helsidor i SvD!

Vinkeln på reportaget är något vi verkligen brinner för: det väldigt svårt för bolag att locka nya talanger. Stockholm är idag en av världens mest framgångsrika startup-städer. Den trenden kommer däremot vara kortvarig, om vi inte kan lösa en bostadsfråga som redan gör

Läs också: Qasas rapport om hur Andrahand kan lösa bostadskrisen

Spotify, Klarna och King. Det är bara några av de bolag som idag har det mycket svårt att rekrytera talanger, på grund av brist på bostäder. Stockholm har hyllats för att ha skapat flest miljardföretag per capita, direkt efter det amerikanska tech-meckat Silicon Valley. Bostadsbristen kommer däremot att effektivt sätta stop för den svenska innovationskraften. Vill vi stoltsera med fler framgångssagor framöver? Då måste bostadsproblemet lösas, snabbt!

– Jessica Stark, medgrundare av startuphuben Sup46, menar att bostadsbristen är ett av de största hindren för startups i Stockholm. Det värsta som kan hända är att startups i Stockholm inte kan rekrytera den talang de behöver, eller att de väljer att lämna Sverige för ett land med bättre förutsättningar.

Spotify-grundarna Martin Lorentzon och Daniel Ek har många gånger uttryckt sin oro.

– Det är samma saker som behöver göras som jag har pratat om i över tio år, men ingenting händer. Det finns inga bostäder i Stockholm för studenter och för exempelvis programmerare som flyttar hit, sade Martin Lorentzon till SvD.

Det är här Qasa kommer in i bilden. Genom att agera som mellanhand vill Qasa ”smörja andrahandsmarknaden” och göra det enklare för både hyresvärden och hyresgästen att hitta varandra, och komma överens utan att oroa sig för att bli lurad.

– Vi skapar transparens och tillit på marknaden, det saknas idag. Företag som vill hitta bostad till en nyanställd kan låta vårt automatiska matchningssystem göra det åt dem. Det är både snabbare och billigare än att göra det själva, säger Qasas vd och medgrundare Mattia Tosti

Det finns en enorm potential inom andrahandsmarknaden, som idag inte utnyttjas. Det vill Qasa råda bot på, genom att få flera personer att känna sig mer bekväma med att hyra ut.

Vi agerar mellanhand under hela uthyrningen. Till exempel skrivs hyreskontrakt digitalt via oss, vi garanterar punkliga hyresutbetalningar och säkrar depositionerna. Den tryggheten gör att fler vågar hyra ut, säger Tosti.

Nu får vi hoppas att även politikerna vaknar till liv och gör något åt bostadsproblemet!

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng