Huvudmeny
Qasa-dagens-nyheter

Dagens Nyheter rapporterar om Qasa och Svensk Mäklarstatistiks senaste kvartalsrapport över hyres- och bostadsmarknaden. Man anmärker framförallt på att hyresnivåerna nu börjar pressas upp även i många förorter samtidigt som de inte stiger anmärkningsvärt i innerstaden. Ett tecken på att en smärtgräns är nådd.


Här finns hela artikeln på Dagens Nyheter: Smärtgränsen för andrahandsmarknaden kan vara nådd

Här finns hela rapporten på Qasa: Stockholm Stads kvartalsrapport över hyres- och bostadsmarknaden (Q1 2017)


Ser vi på de centrala delarna av Stockholm verkar 15.000 kronor i månaden vara en smärtgräns för en andrahandshyresgäst generellt sett mätt. Köpkraften kommer bara så pass långt, säger Mattia Tosti.

Qasas siffror jämför prisutvecklingen på köpmarknaden med motsvarande hyresutveckling på andrahandsmarknaden. Något detta visar är att skillnaden i andrahandshyror i olika områden inte är lika stor som skillnaden mellan samma områden för bostadsköpare.

Vi ser att priserna på köpmarknaden och andrahandsmarknaden rör sig åt samma håll. Variationen på andrahandsmarknaden är inte alls lika stark som på köpmarknaden. Vi ser det framför allt som ett tecken på bostadsbrist där priserna i områden som tidigare varit mindre populära pressas upp till en nivå, säger Mattia Tosti, grundare och marknadschef på hyressajten Qasa, som är en digital plattform för andrahandsuthyrning.

Samtidigt noterar vi att både hyresnivåerna och priserna på köpmarknaden stiger i vissa stadsdelar, framförallt söder om Stockholm. Staden växer helt enkelt, vilket avspeglas i nya områden blir alltmer populära.

Det området ser en stark popularitet också på köpmarknaden. Vi ser att Stockholm växer även utanför tullarna vilket avspeglar sig i en köpmarknad som ser på förorter som man tidigare såg på stadsdelar innanför tullarna, säger Mattia Tosti.


Hyressajten Qasa, som delvis ägs av Hemnet, har drygt 50.000 bostadssökande registrerade. Affärsidén är att matcha bostadssökande med uthyrare och även garantera en hyresbetalning till hyresvärden. För den risken tar Qasa mellan 5 och 8 procent av hyran. Förra året förmedlades ungefär 30 miljoner kronor i hyror.


Läs hela artikeln på Dagens Nyheter: Smärtgränsen för andrahandsmarknaden kan vara nådd

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng