Huvudmeny
Qasa-hans-lind-möjligheter-hinder-uthyrning

Qasa arbetar vi dagligen med att få en djupare förståelse för vår marknad. För att säkerställa att vi inte är alltför desillusionerade av vår förkärlek för andrahandsuthyrning vänder vi oss idag till professor i fastighetsekonomi Hans Lind. Med hans hjälp lyfter vi blicken och reflekterar över vilka möjligheter och begränsningar som formar hyresmarknaden i dagens Sverige.


Du kanske också är intresserad av följande:


Att hyra ut: varför hyrs inte fler bostadsrätter ut?

Ibland skriver man något som ligger rätt i tiden, berättar Hans. Jag skrev en artikel i DN för ett antal år sedan där jag uppmanade till en friare uthyrning av bostadsrätter. Strax därefter föreslog en statlig utredning något liknande – enklare regleringar och friare hyressättning för bostadsrätter på andrahandsmarknaden, svårare för föreningar att neka uthyrningstillstånd och så vidare. Jag trodde att vi för att kunna skapa en fungerande bostadsmarknad under en överskådlig tid skulle fokusera på uthyrningen av bostadsrätter. Där fanns också många dåligt utnyttjade bostäder.

Vi trodde att en friare hyresreglering för bostadsrätter skulle leda till fler bostäder på marknaden. Men efter att dessa regler införts har den här marknaden inte blivit så stor som vi trodde. Det är anmärkningsvärt. Hur kommer det sig?

En anledning skulle kunna vara att vi i Sverige fortfarande skattar betydligt mer på vår uthyrning än exempelvis i Norge. I både Oslo och Köpenhamn fungerar hyresmarknaden nämligen betydligt bättre än i Sverige. Här finns väldigt tydliga prisskillnader mellan olika stadsdelar. Kan man öppna plånboken bor man mer centralt, annars kan man hyra lite längre utanför stadskärnan. Men det finns alltid någonstans att bo.

Vi har alla mycket att vinna på en rörlig bostadsmarknad där samtliga lägenheter utnyttjas i så hög utsträckning som möjligt. Kan vi göra något för att få fler att hyra ut deras bostadsrätter är det värt ett försök.

Huset i Mora: en av många bostadsrätter som står tomma

För några år sedan avled Hans Linds svärmor, något som plötsligt lämnade familjen med en lägenhet i Mora. Detta inledde en diskussion i hemmet om en eventuell uthyrning.

Vi har ju råd att behålla lägenheten, förklarar Hans, även om vi inte bor där. Kan vi hyra ut den under Vasaloppsveckan och tjäna lite pengar vore det ju toppen. Så varför hyr vi inte ut den mer än vad vi gör?

Att Hans familj väljer att inte hyra ut har dels att göra med styrelsen, förklarar Hans. Vi vet att vissa i styrelsen inte tycker om att lägenheterna hyrs ut, och även om vi juridiskt har rätten på vår sida vill vi inte skapa konflikter i onödan. Ingen gnällande ordförande som ringer på dörren så att säga. Vi har inga ekonomiska problem som kräver att vi hyr ut den där lägenheten i Mora, så vi struntar helt enkelt i att göra det.

Det har också att göra med en rädsla för att hyra ut till fel hyresgäst. Vem skulle vara tillgänglig om det skulle dyka upp några problem? Vad händer om hyresgästen inte skulle betala hyran, hur fungerar en vräkning? Denna typ av osäkerhet har bidragit till att vi inte hyr ut och jag tror att samma osäkerhet stoppar väldigt många potentiella uthyrare. Det är bestånd som inte kommer ut på marknaden och det är givetvis onödigt.

Hyresregleringen: vad säger vi om andrahandsuthyrning av förstahandskontrakt?

Nationalekonomer har diskuterat frågan om hyresreglering mycket länge. Det finns hos ekonomer en linje som dykt upp med jämna mellanrum som menar att man ska tillåta en friare uthyrning av hyreslägenheter. Det finns även förespråkare av att göra hyreskontrakten säljbara.

Personligen är jag väldigt kritisk till den typen av lösningar som skapar oklara ägandeförhållanden, förklarar Hans. Om jag har rätt att sälja mitt kontrakt till marknadsvärde, eller hyra ut min lägenhet i andra hand till marknadsvärde, väcker det frågor om vem som ska bestämma om huset. Nu rustar fastighetsägarna upp huset och mitt kontrakt blir mer värt, hur förhåller vi oss till det? Eller så låter fastighetsägaren huset förfalla och mitt kontrakt blir mindre värt.

Att låta hyresgästen hyra ut lägenheten till ett marknadsvärde skapar en väldigt märklig struktur. Låt oss säga att vi har kvar hyresregleringen, vi gör det möjligt för hyresgästen att hyra ut och ta lite extra betalt. Vi skapar då väldigt starka incitament för fastighetsägaren att använda bulvaner – dvs. bygga upp en struktur där de hyr ut till en vän som i sin tur hyr ut i andra hand och delar på vinsten. Jag tror inte på att göra det lättare att hyra ut hyreslägenheter, avslutar Hans.

Låt oss istället fokusera på att få ut fler bostadsrätter på andrahandsmarknaden!

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng