Huvudmeny
303h (2)

Bostadsbedrägeri, depositionsbedrägeri eller hyresbedrägeri – det har många olika namn och pågår året runt, dygnet runt och i alla delar av Sverige. De finns de där ute som vill kapitalisera på en desperation sprungen ur dagens bostadskris. Polisen ser dagligen hur individer luras, här är deras tips. 


Andra guider du kanske är intresserad av: 


Polisen menar att en stor del av dessa bedrägerier inleds på internet. En bostad utannonseras och förefaller vara ett kap. Snyggt inredd i en bra del av stan med en väldigt bra månadskostnad. Än så länge verkar allt bra, uthyraren har lämnat kontaktuppgifter och säger sig inte ha något problem med att visa lägenheten för dig. Men den gemensamma nämnaren är att uthyraren vill ha en eller flera månadshyror i depositionsavgift, detta för att säkerställa att den bostadssökande är seriös. Det är vid denna punkt du bör höja på ögonbrynen, informerar polisen.

På Qasa kan du inte bli bedragen om du håller dig till Qasa när det kommer till kontraktsignering och betalningar. Vi tar hand om allt det där och du sätter in din deposition till oss. Men för dom som hittar bostäder på andra platser eller som blir uppmanade på Qasa att ”vi tar uthyrningen utanför Qasa” så följer här några av polisens tips på vad du ska hålla utkik efter när du stöter på en sådan uthyrare. 

  • Kontrollera att lägenheten faktiskt existerar. Många bedragare kopierar bostadsrättsannonser för att sedan publicera dem som andrahandsannonser.
  • Kontrollera med fastighetsägaren att personen faktiskt är lägenhetsinnehavaren och att denna har tillstånd för att hyra ut. Ha även koll på att uthyraren skickar rätt kontaktinformation till fastighetsägaren. Det har tidigare skett att bedragare bifogat kontaktuppgifter som sägs vara till fastighetsägaren men i verkligheten går till en kompanjon.
  • Kontrollera motpartens uppgivna namn och att detta överensstämmer med telefonnumret.
  • Kräv legitimation på uthyraren samt ett vattentätt hyreskontrakt.
  • Betala ingenting förrän du har sett lägenheten och ni har skrivit på ett hyresavtal. Att vilja ha en förskottsbetalning före ett möte är ett tydligt tecken på att det handlar om bedrägeri.
  • Var extra uppmärksam när uthyraren säger att den bor utomlands och därför inte kan träffas.
  • Betala ingenting genom anonyma betalningstjänster.
  • Ta gärna med en vän, en förälder eller någon annan vid eventuell visning av lägenhet. Det är alltid bra att ha en second opinion på både bostad och uthyrare.

Om du stöter på en annons och/eller en uthyrare som verkar lite konstig på Qasa – kontakta oss direkt, vi kan oftast snabbt verifiera uthyrares ”äkthet”. Tveka inte heller att höra av dig till polisens tipslinje på 114 14 om du tror dig ha att göra med en bedragare.

Avslutande tankar från oss på Qasa:

Dagens bostadsbrist är minst sagt ett problem. Vår ambition är att visa på hur andrahandsuthyrning kan spela en central roll när det kommer till att avlasta det otroliga trycket som gör det svårt för bostadssökande att hitta hem. Det kräver en viss kreativitet, ett arbete bestående av att utveckla nya applikationer och juridiska skyddsnät. Men bostadstrycket har även resulterat i en ökad kreativitet hos de som har för avsikt att tjäna pengar på människors desperation. Kriminella som poserar som uthyrare, hyresvärdar eller bostadsägare och på så sätt lurar individer in i vad som kan bli både en ekonomiskt och känslomässigt förödande resa. Se till att använda en säker mellanhand vid andrahandsuthyrning som till exempel Qasa.

HITTA BOSTAD LÄS MER

 

Hyr lägenhet i Stockholm

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng