Huvudmeny
Mall-photo-hyresh

Qasas förstahandstävling Att bygga bo är i full gång, men lider dessvärre mot sitt slut. Vi vill introducera er lite bättre till våra jurymedlemmar, denna gång Örjan Svane, Professor Emeritus i hållbar stadsutveckling på KTH.

Tävlingen utgår från en skokartong med ändamålet att inreda sin drömlägenhet, fast i miniatyr. Qasa uppmuntrar deltagare att låta sin kreativitet flöda och verkligen satsa, för priset är inget mindre än ett förstahandskontrakt i Stockholm. Whaaaat?! Japp, helt sant. Inte nog med det får vinnaren dessutom välja själv om hen vill ha en etta, tvåa eller trea bland de helt nybyggda och ytoptimerade lägenheterna.

Klicka här för att tävla

 

Yrkeslivet

Örjan är från början utbildad arkitekt och innan han gav sig in på forskning och utbildning jobbade han med riktigt coola projekt. Till exempel, på 70-talet när svenska staten subventionerade ombyggnaden av omoderna hus, var Örjan med och bidrog till moderniseringen av hus som idag är 100-110 år gamla. Arbetet som genomfördes handlade bland annat om att bygga hissar och dra in varmvatten, sådant som vi idag ser som självklarheter. Dessutom skulle man, till den mån möjligt, tillgodose bostadsrättsinnehavarnas individuella önskemål men samtidigt bevara byggnadens integritet.

Örjan kom senare till insikten att undervisning är det snabbaste sättet att sprida sin forskning, så idag både forskar och undervisar han på KTH, i Stockholm, om hur samhällsplanering med vid definition kan bidra till städers hållbara utveckling. Rent praktiskt betyder det alltså hur man, i en stad i förändring, på bästa sätt kan bidra till hela staden och det liv som levs i den på ett socialt stabilt sätt som fungerar i vardagslivet men inte använder mer resurser än vad planeten tål.

Den hållbara staden är en stad som medger ett gott liv för medborgarna utan att naturen exploateras, säger Örjan.

 

Örjan som jurymedlem

  • Vad kommer du titta lite extra efter i tävlingen?
  • Förslag som är i någon mening genomförbara. För mig är också spänningen mellan det individuella och det allmänna väldigt viktigt. Folk sätter sin prägel på gott och ont väldigt hårt som förändrar karaktären av byggnaden. Det blir ofta väldigt personligt men inte alls allmängiltigt.

På arkitektskolan var Örjan med i den “jury” som valde ut de blivande arkitektstudenter som ansökt via den kvot av platserna som bortsåg skolbetyg. Han berättar att det var hundratals sökande, ungefär 10 gånger så många som det fanns platser. Dock hade de en hel del kriterier att utgå från, vilket underlättar arbetet avsevärt. Örjan tycker, precis som vi på Qasa, att tävlingen Att bygga bo är spännande, men att det nog kommer bli svårt att nå ett beslut när han själv står för skapandet av kriterierna.

 

Och till sist, en hälsning från Örjan till er deltagare:

Tänk på att någon annan skall flytta in efter dig och också kunna sätta sin prägel på lägenheten.

Om författaren

Community Manager Intern ✨

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng