Huvudmeny
hyresregering marknadshyror hans lind qasa

En tid tillbaka öppnade Hyresgästföreningen upp för att låta lägenheter i attraktiva områden hyras ut till en högre hyra, så kallad ”Stockholmshyra”. Detta sågs som ett steg mot en mer marknadsmässig hyresreglering och fick bostadsdebatten att dansa in på dagstidningarna, väcka heta åsikter och iskalla framtidsvisioner. I jakt på perspektiv, klarhet och lugn vände vi oss till professor i fastighetsekonomi Hans Lind. 


Du kanske också är intresserad av följande:


Hur ska vi förstå marknadshyran? Skulle en friare hyressättning leda till ett bättre utnyttjande av hyresrättsbeståndet?

Det är lite av en myt att hyresrättsbeståndet är dåligt utnyttjat, förklarar Hans. Han fortsätter – Vi gjorde en undersökning för ganska många år sedan där vi försökte mäta hur många som bor i bostadsrätter och hyresrätter i Stockholm. Det var en mycket liten skillnad.

Hyresregleringen leder visserligen till att vissa bor kvar i för stora lägenheter, men det kan också skapa motsatta effekt. Föreställ dig att du fått tag i en tvåa inne i stan, du träffar någon och ni skaffar barn. Egentligen vill ni ha en trea men den kan vara svår att få tag i, så det slutar med att du och din familj får trängas i er lilla tvårummare. Vi behöver bygga fler bostäder, oavsett hyresreglering, avslutar Hans.

Vi behöver bygga fler bostäder, oavsett hyresreglering

Kommer vi se marknadshyror införas så småningom?

Det finns idag inte några partier som driver den frågan, säger Hans, och konstaterar att de länder som infört friare hyressättning gjorde det under en lågkonjunktur. Exempelvis Finland under 1992-93, då det fanns gott om bostäder på marknaden trots att det fortfarande uppstod köer på 20 procent av beståndet i staden. I ett sådant läge kunde man driva igenom en regeländring. Det kan man inte i Sverige idag.

Har man arbetat med något tillräckligt länge får man ibland uppfattningar man inte riktigt kan motivera, fortsätter Hans. Min föreställning är att de hyresgäster som bor i de relativt billiga hyresrätterna inne i stan är en stark politisk grupp som ser till sig själva. Hyresgästföreningen domineras i all väsentlighet av hushåll som ligger hyfsat centralt i regionen och i första hand slår vakt om sina egna intressen. Samtidigt vill man säga ”titta vi är inte så enkelspåriga som vi verkar.” Då gör man en icke-förpliktigad överenskommelse som säger att t.ex. läget ska spela roll men det ska gå enormt sakta.

Under tiden hinner man göra om lägenheterna till bostadsrätter och stoppa pengarna i egen ficka så att säga. Min gissning är att det inte kommer hända någonting alls.

Friare hyressättning kan införas under en lågkonjunktur. Just nu är det svårt

Finns det några andra politiska åtgärder som skulle kunna tillgängliggöra bostäder?

Idag tycker jag att det enda man kan argumentera för är en friare hyressättning av nyproduktionen. Liberalerna har föreslagit detta. Detta är ett vettigt förslag och ett bra test på hyresmarknaden. Annars tycker jag att det inte finns någon idé att diskutera friare hyresregleringar för det finns inga politiska förutsättningar för att genomföra något sådant. Då är det mer intressant att diskutera hur vid kan få andrahandsuthyrningen av bostadsrätter att fungera bättre.

Då är det mer intressant att diskutera hur vid kan få andrahandsuthyrningen av bostadsrätter att fungera bättre.

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng