Huvudmeny
275H

Under två månader letade Lena likt tusentals andra efter en lägenhet i Stockholm. Lena, likt tusentals andra där ute, tvingas ut på renodlade annonstorg. Lena delar här med sig vad man ska tänka på om man letar bostad på ställen som inte säkrar hela uthyrningen som Qasa göra.


Läs även:


När Lena hittade en lägenhet med låg hyra och bra adress attraherades hon därför självklart av annonsen. Men den, och två andra annonsörer, som hon kom i kontakt var falska bedragare och det hade kunnat slutat riktigt illa.

Efter en tid så lyckades ändå Lena hitta ett boende och då genom Qasa. Men erfarenheten gjorde henne både förvånad och besviken över hur många lurendrejare det tycks finnas där ute. Vi bad henne därför att utifrån sin egen erfarenhet redogöra för de kanske viktigast detaljerna att hålla utkik efter, speciellt på annonstorg. För även om Lena nu har hittat ett hem, och trots att man är helt säker om man hyr med Qasa, så vet vi att människor dagligen berövas på tusentals, och ibland tiotusentals kronor. 

Lenas 3 viktigaste lärdomar

  1. Gemensamt för alla de annonser som visade sig vara lurendrejare, var att de som hyrde ut en lägenhet sa sig bo utomlands. De krävde en förskottsbetalning för att man ens skulle kunna få se lägenheten. Anledningen till detta var att personen skulle vara tvungen att åka till Stockholm från t.ex. London bara för att visa lägenheten, och pengarna ansåg således täcka individens resekostnad.
  2. En annan uthyrare hävdade att den använde sig av ett externt företag som skulle ta emot hyresbetalning och att summan krävdes för att företaget skulle lämna ut en nyckel till lägenheten. Samma person hänvisade till en hemsida som vid första anblick såg proffsig och legitim ut. När Lena senare googlade uthyraren namn och adressen hittade hon däremot ett Twitter-inlägg, där den riktige lägenhetsinnehavaren sa att någon lagt ut en annons i hennes namn (och att detta alltså var falskt).
  3. En tredje sak som Lena reagerade på i kontakt med konstiga uthyrare och annonser, var språkbruk. De personer som ville hyra ut men sa sig bo i England, ville ofta konversera på engelska. Då Lena länge bott i USA hade hon inget problem med detta, men det tog inte lång tid innan hon reagerade på uthyrarens låga språknivå. Trots att de var bosatta i England, var deras engelska på en betydligt lägre nivå än Lenas. Detta väckte misstankar om att platsen de bodde på var irrelevant, och att det snarare handlade om att säga sig bo i ett annat land för att då kunna be om en förskottsbetalning.

Lena har varit riktigt nära att bli bedragen men klarade sig. Ta till er av hennes erfarenheter! På en marknad där den bostadssökande har bättre koll på bedragares klassiska knep, blir det svårare att för bedragare att göra klassiska blåsningar. 

Avslutande tankar från oss på Qasa:

Dagens bostadsbrist är minst sagt ett problem. Vår ambition är att visa på hur andrahandsuthyrning kan spela en central roll när det kommer till att avlasta det otroliga trycket som gör det svårt för bostadssökande att hitta hem. Det kräver en viss kreativitet, ett arbete bestående av att utveckla nya applikationer och juridiska skyddsnät. Men bostadstrycket har även resulterat i en ökad kreativitet hos de som har för avsikt att tjäna pengar på människors desperation. Kriminella som poserar som uthyrare, hyresvärdar eller bostadsägare och på så sätt lurar individer in i vad som kan bli både en ekonomiskt och känslomässigt förödande resa.

Se till att använda en säker mellanhand vid andrahandsuthyrning som till exempel Qasa.

HITTA BOSTAD LÄS MER

 

Hyr lägenhet i Stockholm

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng