Huvudmeny
file_004

Qasa-universitetsguide

Nu börjar vi närma oss höstterminens start, och som alltid är tusentals förväntansfulla studenter på väg att flytta hemifrån. Är du en av dem? Läs då den här guiden som vi har skrivit till dig som ska börja plugga på KTH!

Vad är KTH?

Den Kungliga Tekniska högskolan är ett statligt universitet i Stockholm med inriktning på teknik och naturvetenskap. KTH:s program är uppdelade på olika campus i Stockholmsområdet: Stockholm, Kista, Flemingsberg och Södertälje. Dessa är strategiskt placerade för att möjliggöra relevanta samarbeten mellan studenter och lokala industrier. Kista och Flemingsberg ligger ca 20 minuters pendeltågsresa från centrala Stockholm, medan Södertälje ligger lite mer avskilt 45 min bort. I Södertälje finns däremot campus från flera olika universitet, och det görs många satsningar på både studentbostäder och studentliv i området.

Trots att KTH:s huvudcampus är stort som gamla stan, ligger det centralt på Valhallavägen i norra Stockholm – bara ett par minuters promenad från det mesta på Östermalm och Vasastan. Norrut och österut avgränsas campuset av skog och det stora grönområdet Norra Djurgården. Perfekt för att jogga, koppla av eller läsa lite kursliteratur!

Hur du tar dig runt i Stockholm

Precis vid KTH:s huvudbyggnad ligger tunnelbanestationen Tekniska högskolan, samt Östra Station varfrån Roslagsbanan fortsätter norrut. När du letar studentbostad i Stockholm är det en bra idé att kolla på SL:s reseplanerare hur lång tid det tar att åka till tekniska högskolan och T-centralen. På så sätt kan du få en uppfattning för vilka områden du kan tänka dig att bo i.

SL erbjuder snabb och smidig kommunikation genom hela Stockholmsområdet. Ett reskort för studenter kostar 1 600 kr per termin (90 dagar) och är nästan ett måste för att kunna uppleva Stockholm till max. Om det känns för dyrt kan du klara dig långt ändå på cykel under sommarhalvåret. Du kan köpa ett säsongskort på City Bikes. SL säljer också reskassa samt kortare periodbiljetter för dig som vill kunna ta dig fram kommunalt vid enstaka tillfällen. Här hittar du SL:s priser. Glöm inte att alltid köpa studentbiljetter, så blir det billigare! Om du är under 20 får du dessutom åka på skolbiljetter.

 

File_000

 

Studentbostad i Stockholm

KTH kan ordna studentbostäder för utbytesstudenter, samt mastersstudenter som kommer till Sverige från länder som inte hör till det europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES). Om du inte tillhör någon av de kategorierna behöver du leta boende på egen hand. Då har du oftast två alternativ:

Hyra i andra hand

I Stockholm finns mängder av privatpersoner som hyr ut sina bostäder, vilket kan vara allt ifrån en villa till ett rum i en hyresrätt. För att hyra i andra hand behöver du inte stå i någon bostadskö, utan det gäller bara att skriva kontrakt med en hyresvärd. Problemet är att det inte alltid är särskilt lätt att hitta någon som hyr ut, och det finns många bedragare på Stockholms annonstorg. Dessutom är andrahandsuthyrning en känslig process där mycket kan gå fel. Så gör dig själv en tjänst och ta hjälp! Använd dig av en mellanhand som Qasa – inte bara blir bostadssökandet snabbare och smidigare, du kan också känna dig trygg genom hela uthyrningen.

Skapa ett konto på Qasa helt gratis och berätta vem du är och vad du letar efter, så kan vår smarta algoritm matcha dig med passande hyresvärdar! Du kan också söka själv bland alla annonser på vår hemsida och skicka intresseanmälningar till de du gillar.

Bli matchad

Bostadsköer

Det finns ett flertal bolag som äger studentbostäder i Stockholm. Dessa hyrs i regel ut till den med flest ködagar – så se till att ställa dig i så många bostadsköer som möjligt, så tidigt som möjligt. Det kostar oftast en liten slant om året att stå i kö. Andra kräver att du redan studerar vid ett universitet eller är registrerad i en studentkår. Här är några av de vanligaste bostadsköerna:

Stockholms bostadsförmedling: Erbjuder vanliga hyresrätter och billigare studentbostäder. Du får i regel börja stå i kö när du fyller 18. Stockholms bostadsförmedling tar ut en årlig köavgift.

SSSB: Stiftelsen Stockholms Studentbostäder erbjuder rum och lägenheter för studenter. För att stå i kö behöver du vara mellan 16 och 54 år gammal samt registrerad i en studentkår som är ansluten till SSCO, i ditt fall THS. För att få bo i en SSSB-bostad måste du dessutom ta minst 15 högskolepoäng per år.

Telge studentbostäder: Tips för dig som ska börja plugga på KTH campus Södertälje!

 

file_003

Livet som student

De som säger att Stockholm inte har något studentliv gör uppenbarligen någonting fel. Den största fördelen med att plugga i en storstad är alla möjligheter som finns att hitta precis vad man gillar! Dock så gäller det att dels att veta var man ska leta och dels att få pengarna att räcka till att ha roligt. Här kommer därför lite tips för att ditt studentliv ska bli så fett som möjligt.

Ät smart

Underskatta inte matlådor – det kommer spara dig tusenlappar i slutändan. Gör det till en vana att dubbla recepten när du lagar mat och frys in resterna i lagom stora lådor. Mikrovågsugnar och matplatser finns i överflöd på KTH:s campus.

Men man kan ju inte alltid vara så duktig. Tyvärr kan lunch på stan tära rejält på plånboken, så kolla en extra gång för att hitta bra ställen som inte är allt för dyra. Här är ett par guldkorn nära tekniska högskolan:

Trattorian på Valhallavägen erbjuder enorma portioner god pasta till minimala priser – bli inte förvånad om du till och med får en matlåda över till nästa dag.

Non Solo Bar är ett pluggvänligt fik med god lunch och fika för dig som vill sitta länge. Wi-fi finns!

Kårhuset Nymble är alltid en bra idé. När du vill unna dig att äta frukost ute, när blodsockret kräver fika eller när du var för lat för att packa matlåda. Om du går till restaurangen efter lunchtid kan du dessutom lägga beslag på en billig matlåda bestående av dagens rester. Bistron som är öppen efter lunch är troligtvis Stockholms mest prisvärda, och på fredagskvällar hålls i regel AW/bar i Nymble. Allt detta på campus – kan det bli bättre?

Inred billigt!

Ikea är ofta det självklara alternativet när du är på jakt efter ett nytt soffbord, men underskatta inte second hand. Du kan göra riktiga fynd på Myrorna, Refurn och Blocket. I Blocket-appen kan du ställa in bevakningar om du letar efter något särskilt. Om du har möjlighet att frakta grejerna själv kan du till och med hitta prylar som bortskänkes då och då!

När det ska firas

Nattlivet i Stockholm har stort utbud. De flesta klubbarna ligger runt Stureplan (bland de populära finns Berns, Spybar, Sturekomnpaniet, Riche etc). Andra områden som blir alltmer populära för barhäng är exempelvis Nytorget och Hornstull på Söder.

Det gäller att vara lite smart i sitt festande. Kolla upp ställen i förväg – många klubbar publicerar events på Facebook eller listor där man kan skriva upp sig för att få gratis inträde i början av kvällen.

Lion bar är en bra pub för studentbudgeten. Närmast KTH finns Lion Bar på Sveavägen 74, tunnelbana Rådmansgatan. Det ligger också en längre söderut på Sveavägen, en på Kungsholmen och en vid Hornstull.

Ta pendeln till Uppsala på Valborg om du inte får möjlighet att ta dig ända till Lunds enorma studentfirande. Du kommer inte ångra dig!

Ett bra och ofta billigt alternativ är att kolla vad som händer i THS. Utöver Nymbles fredagspub ordnar varje sektion bar i sin lokal en kväll i veckan. Se när på THS hemsida!

Studentkåren THS

Tekniska högskolans studentkår består av 20 stycken sektioner, uppdelade efter skolans program. THS:s syfte är dels att förbereda dig för yrkeslivet, men också att göra din tid som student på KTH så bra som möjligt. Kåren anordnar mängder av aktiviteter under årets gång, bland annat dina fullspäckade mottagningsveckor och den enorma Quarnevalen. I kårhuset Nymble finns prisvärt käk och plats att hänga och plugga. Där ordnas även fredagspub, klubb och större evenemang med jämna mellanrum. Kopplat till kåren finns ett stort utbud av studentföreningar att välja mellan.

Att engagera sig i kåren eller en förening kan vara roligt och lärorikt, och det är också ett superbra sätt att lära känna folk på skolan. Glöm inte heller att ett medlemsskap i THS ger dig bra rabatter och erbjudanden i Stockholm, och att du måste vara medlem för att få stå i bostadskö hos SSSB!

file_005

 

En av de fina sakerna med studentlivet är att du disponerar din tid helt själv. Ta vara på detta! Hittar du inget kopplat till KTH eller THS som passar dig? Starta dina egna projekt! Stockholm är enormt, det är bara du som sätter gränserna.

Lycka till!

 

Behöver du hjälp med att hyra bostad? Gå in på Qasas hemsida eller maila oss på info@qasa.se

 

HITTA BOSTAD LÄS MER

 

Hyr lägenhet i Stockholm

Om författaren

Jag är innehållsansvarig här på Qasa. Med andra ord ska jag se till att allt vårt innehåll inte bara är roligt att läsa, utan också relevant och informativt för dig som ska hyra eller hyra ut i andra hand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng