Huvudmeny
image

Qasa-universitetsguide

En guide till dig som ska börja plugga på Karolinska Institutet i Stockholm för att du ska få ut det mesta av din studietid.

Vad är KI?

Karolinska Institutet är störst i Sverige på medicinsk akademisk forskning och medicinska utbildningar. KI bedriver både forskning och utbildning på flera sjukhus i Stockholmsområdet, och själva universitetet är uppdelat på två campus: Solna och Huddinge. Den här guiden kommer främst handla om Karolinska Institutet i Solna, som ligger precis norr om Vasastan.

Image

Hur du tar dig runt i Stockholm

Ett flertal busslinjer går till både Karolinska institutet och sjukhuset, och det finns ungefär fem busshållplatser runt om på det nästan 1 km långa campus. Kolla därför först upp exakt vart du ska innan du väljer hållplats. På KI:s hemsida finns kartor och videoguider som kan vara till hjälp. När du letar studentbostad i Stockholm är det en bra idé att kolla på SL:s reseplanerare hur lång tid det skulle ta att åka till Karolinska och T-centralen. På så sätt kan du få en uppfattning för vilka områden du kan tänka dig att bo i.

SL erbjuder snabb och smidig kommunikation genom hela Stockholmsområdet. Ett reskort för studenter kostar 1 600 kr per termin (90 dagar) och är nästan ett måste för att kunna uppleva Stockholm till max. Om det känns för dyrt kan du klara dig långt ändå på cykel under sommarhalvåret. Du kan köpa ett säsongskort på City Bikes. SL säljer också reskassa samt kortare periodbiljetter för dig som vill kunna ta dig fram kommunalt vid enstaka tillfällen. Här kan du se SL:s priser. Glöm inte att alltid köpa studentbiljetter, så blir det billigare! Om du är under 20 får du dessutom åka på skolbiljetter.

 

Studentbostad i Stockholm

KI Housing erbjuder studentrum och studentbostäder på flera ställen i Stockholm, men det är ett begränsat antal och också främst för utländska studenter. Sannolikheten är därmed ganska stor att du kommer behöva leta boende på egen hand. Då har du oftast två alternativ:

Hyra i andra hand

I Stockholm finns mängder av privatpersoner som hyr ut sina bostäder, vilket kan vara allt ifrån en hel villa till bara ett rum i en hyresrätt. För att hyra i andra hand behöver du inte stå i någon bostadskö, utan det gäller bara att skriva kontrakt med en hyresvärd. Problemet är att det inte alltid är särskilt lätt att hitta någon som hyr ut till ett rimligt pris, och det finns också många bedragare på Stockholms annonstorg. Dessutom är andrahandsuthyrning en känslig process där mycket kan gå fel. Så gör dig själv en tjänst och ta hjälp! Använd dig av en mellanhand som Qasa – inte bara blir bostadssökandet snabbare och smidigare, du kan också känna dig trygg genom hela uthyrningen.

Skapa ett konto på Qasa helt gratis och berätta vem du är och vad du letar efter, så kan vår smarta algoritm matcha dig med passande hyresvärdar! Du kan också söka själv bland alla annonser på vår hemsida och skicka intresseanmälningar till de du gillar.

Bli matchad

Stockholms bostadsköer

Det finns ett flertal bolag som äger studentbostäder i Stockholm. Dessa hyrs i regel ut till den med flest ködagar – så se till att ställa dig i så många bostadsköer som möjligt, så tidigt som möjligt. Det kostar oftast en liten slant om året att stå i kö. Andra kräver att du redan studerar vid ett universitet eller är registrerad i en studentkår. Dessa är de vanligaste bostadsköerna:

Stockholms bostadsförmedling: Erbjuder vanliga hyresrätter och billigare studentbostäder. Du får i regel börja stå i kö när du fyller 18. Stockholms bostadsförmedling tar ut en årlig köavgift.

SSSB: Stiftelsen Stockholms Studentbostäder erbjuder rum och lägenheter för studenter. För att stå i kö behöver du vara mellan 16 och 54 år gammal samt registrerad i en studentkår som är ansluten till SSCO, i ditt fall Medicinska Föreningen eller Odontologiska Föreningen. För att få bo i en SSSB-bostad måste du dessutom ta minst 15 högskolepoäng per år.

Utöver dessa finns mängder av bostadsköer som är specialiserade på vissa områden i Stockholms län, så om du letar efter något speciellt kan det absolut vara värt att googla runt lite! Många av dem hyr också ut via Stockholms bostadsförmedling.

image

Livet som student

De som säger att Stockholm inte har något studentliv gör uppenbarligen någonting fel. Den största fördelen med att plugga i en storstad är ju just alla möjligheter som finns att hitta precis vad man gillar! Dock så gäller det både att veta var man ska leta och att få pengarna att räcka till att ha roligt. Här kommer därför lite tips för att ditt studentliv ska bli så fett som möjligt.

Ät smart

Underskatta inte matlådor – det kommer spara dig tusenlappar i slutändan. Gör det till en vana att dubblera recepten när du lagar mat och frys in resterna i lagom stora lådor. Du kan hitta både mikrovågsugnar och matplatser på flera ställen på KI:s campus och Karolinska sjukhuset, bland annat i Berzeliushuset, i MF:s kårhus, på våning 4 i A6-huset (sjukhusets huvudbyggnad) eller på KTC på våning 5.

Men man kan ju inte alltid vara så duktig. Tyvärr kan lunch på stan tära rejält på plånboken, så kolla en extra gång för att hitta bra ställen som inte är allt för dyra. Här är ett par tips på eller nära campus:

 • Nanna Svarz – ligger i Aula Medica
 • Jens Jakob – Ett vanligt lunchalternativ, och dessutom säljer de gårdagens mat i form av matlådor för ca 40kr! Ligger i Berzeliushuset.
 • Kårhuset: vid MF:s kårhus står foodtrucks och i källaren finns Asiatisk buffé
 • Restaurang vid Folkhälsoinstitutet
 • BYN crêperie och ciderie – Kanske inte för vardagsbudgeten, men grymt god mat på Torsgatan, bara 5 minuters promenad från campus. Ankgaletten sägs vara riktigt bra!
 • L´Incontro – Äkta italiensk pasta i norra Vasastan. Har även middag och bar men passa på att gå dit under lunchen, så blir det lite billigare.

För fikacravings och mysplugg

 • Café Erik Jorpes – Fika och kaffe till rimliga priser. Ligger vid Aula Medica.
 • Café Delta – Gävlegatan, Vasastan
 • Andra Bullar – Litet hål i väggen på St:Eriksgatan som serverar prisvärd fika och mat.
 • Studentpalatset – Här får alla som är medlem i någon kår i Stockholm eller Uppsala vara. Riktigt bra ställe att gå och plugga på: stort med många olika tysta salar och rum man kan hyra för att studera i grupp. Härlig akademisk stämning för att inspireras till att skriva den där sega uppsatsen som du har skjutit upp i en vecka! Lokalen ligger i Vasastan.

Inred billigt!

Ikea är ofta det självklara alternativet när du är på jakt efter ett nytt soffbord, men underskatta inte second hand. Du kan göra riktiga fynd på exempelvis MyrornaRefurn och Blocket. I Blocket-appen kan du ställa in bevakningar om du letar efter något särskilt. Om du har möjlighet att fixa transporten själv kan du till och med hitta prylar som bortskänkes då och då!

När det ska firas

Nattlivet i Stockholm har stort utbud. De flesta klubbarna ligger runt Stureplan (bland de populära finns bl.a. Berns, Spybar, Sturekomnpaniet och Riche). Andra områden som blir alltmer populära för barhäng är exempelvis Nytorget och Hornstull på Söder.

Det gäller att vara lite smart i sitt festande. Kolla upp ställen i förväg – många klubbar publicerar events på Facebook eller listor där man kan skriva upp sig för att få gratis inträde i början av kvällen. Här är annars några tips:

 • Medicinska Föreningen brukar bland annat anordna fredagspub. Kårhuset ligger på campus Solna, men de som pluggar på KI Huddinge är också alltid välkomna!
 • Haka på Handels och KTH – Håll ett öga på vad som händer i deras studentkårer. Ibland får studenter från andra skolor komma på deras pubar och fester. Förutom att det brukar vara schyssta priser så är det ju ett perfekt ställe att lära känna folk utanför KI!
 • Hirschenkeller – Ölhak på Sveavägen. Finns också på Söder och Kungsholmen.
 • N’See bar – Standardstället för Handels-studenter, då det både ligger ett kvarter i från HHS och har riktigt billig öl!
 • Lion bar är en bra pub för studentbudgeten. Nära Handels ligger Lion Bar på Sveavägen 74. Det ligger också en längre söderut på Sveavägen, en på Kungsholmen och en vid Hornstull.
 • Ta pendeln till Uppsala på Valborg – om du inte får möjlighet att ta dig ända ner till Lunds enorma Valborgsfirande. Du kommer inte ångra dig!

image

Passa på att engagera dig

En av de fina sakerna med studentlivet är att du disponerar din tid helt själv. Ta vara på detta!

Medicinska Föreningen är den större av KI:s två studentkårer, och den håller mest till i Solna. I kåren finns 13 st utskott som i sin tur är uppdelade i ett antal undergrupper. Tillsammans ser de till att din tid på Karolinska Institutet blir så bra som möjligt. En del utskott, exempelvis behandlingsnämnden, ägnar sig åt seriösare frågor, medan andra som Programutskottet anordnar fester och Idrottsutskottet har regelbundna aktiviteter. Kolla bland utskotten och se om du kan hitta något som låter kul! På MF:s hemsida finns också en massa annan användbar info.

Odontologiska föreningen är studentkåren för dig som går tandläkar- eller tandhygeinistprogrammet på Karolinska. Då dessa program i huvudsak pluggar på campus Huddinge är det även där som OF håller till. Odontologiska ser till att du har det så bra som möjligt, och anordnar en massa skoj – bland annat introduktionskollo dina första dagar i augusti. Läs mer på OF:s hemsida.

Hittar du inget på KI eller i studentkåren som passar dig? Starta dina egna projekt! Stockholm är enormt, det är bara du som sätter gränserna.

Lycka till!

 

Behöver du hjälp med att hyra bostad? Gå in på Qasas hemsida eller maila oss på info@qasa.se

Tycker du att vi ska ändra något, eller har du tips på fler saker som är bra att veta för en student på Karolinska Institutet? Hör av dig till oss i kommentarsfältet eller på info@qasa.se!

 

HITTA BOSTAD LÄS MER

 

Hyr lägenhet i Stockholm

 

Om författaren

Jag är innehållsansvarig här på Qasa. Med andra ord ska jag se till att allt vårt innehåll inte bara är roligt att läsa, utan också relevant och informativt för dig som ska hyra eller hyra ut i andra hand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng