Huvudmeny

Du hittar en uppdaterad version av den här guiden här:


UPPDATERAD VERSION | SÅ DEKLARERAR DU DIN ANDRAHANDSUTHYRNING

 

 

Om du väljer att hyra ut din bostad, kan det ibland vara så att du behöver skatta för uthyrningen. Låter det jobbigt? Misströsta inte. Efter att ha läst den här uthyrningsguiden kommer det te sig glasklart – beskattning behöver inte alls vara något att oroa sig över!

 


Andra guider från Qasas Juridikskola du kanske är intresserad av:

Read this article in English


Schablonavdraget för andrahandsuthyrningen

Årsskiftet 2013 infördes ett schablonavdrag på 40,000 kronor (42 kap 30§ 2st IL). Det innebär att om du hyr ut för mer än 40,000 kronor sammanlagt under året, kommer du bara behöva skatta för de hyresintäkter som överstiger det beloppet. Hyr du däremot ut för mindre än 40,000 kronor, kommer din uthyrning vara helt skattefri! Här är några saker som kan vara bra att tänka på:

Schablonavdraget gäller per år och bostad

Hyr du ut flera bostäder, har du rätt till flera avdrag. Du kan alltså hyra ut både fritidshuset och bostadsrätten under samma år och få fullt skatteavdrag för båda fastigheterna. Samma sak gäller exempelvis ifall du hyr ut två småhus på samma privatbostadsfastighet.

Avdragsrätten baseras på äganderätt

Rätten till avdrag baseras på den faktiska ägarandelen. Det betyder att om du delar ägandet av en bostad med någon annan, kan du bara dra av en del av schablonbeloppet i din inkomstdeklaration. Om du exempelvis äger din bostad till 50 procent med din sambo, ska schablonbeloppet delas lika mellan er två (dvs. 20,000 kronor vardera).

Det innebär också att, om du äger ett hus till lika delar med någon annan och ni disponerar X-antal veckor vardera, får du bara utnyttja 50 procent av schablonbeloppet om du väljer att hyra ut dina veckor. Ägare kan alltså inte välja att fritt fördela avdraget mellan varandra.

Undantag vid uthyrning av många bostäder

I det fall du äger och hyr ut fler än tre bostäder kan uthyrningen komma att klassificeras som inkomst av näringsverksamhet. Då gäller något annorlunda skatteregler.

Undantag vid uthyrning till eget bolag

Vid uthyrning till egen eller närståendes arbetsgivare eller eget bolag får du bara göra ett skäligt avdrag för de utgifter som uppkommit på grund av uthyrningen (42 kap 32§ IL). Det skulle kunna vara ökade kostnader för el, vatten, värme, sophämtning etc.

Övriga avdrag

Utöver schablonavdraget ovan, har du rätt att göra några övriga avdrag:

Avdrag för din del av hyran

Hyr du ut en privatbostadsrätt eller en hyreslägenhet får du göra avdrag för den avgift eller hyra som du själv betalar för den del du hyr ut, under den tid som bostaden är uthyrd (42 kap 31§ 2-3st. IL). Det innebär att om du hyr ut en hyresrätt får du göra avdrag för den hyra du själv betalar till hyresvärden för den uthyrda bostaden. Om du hyr ut en bostadsrätt får du göra avdrag för avgiften som du betalar till din bostadsrättsförening för den uthyrda bostaden.

Övriga avdrag för villa

Vid uthyrning av en privatbostadsfastighet (t.ex. villa eller fritidshus) får du göra avdrag med 20 procent av hyran (42 kap 31§ 1st. IL).

Vad får jag inte göra avdrag för?

Du har inte rätt att göra avdrag för exempelvis reparationer, extraförsäkringar, el eller städning.

Vilken skattesats är det som gäller?

Det som blir över efter alla avdrag, ska du ta upp till beskattning som kapitalinkomst med en skattesats på 30 procent (65 kap 7§ IL) i din inkomstdeklaration. Om avdragen överstiger dina hyresintäkter är uthyrningen alltså helt skattefri.

Ett exempel: hyr ut bostadsrätten

Låt oss säga att du hyr ut din bostadsrätt under hela året. Den är värd 2,5 miljoner kronor och har en månadsavgift på 3,000 kronor. Enligt de nuvarande reglerna, är en skälig hyra för bostaden 11,333 kronor i månaden (se guiden om hyressättning). Skatten blir då följande:

Hyresintäkter (hyresrätt/bostadsrätt) 135 996
Schablonavdrag -40 000
Avdrag för avgifter -36 000
Beskattningsbar intäkt 59 996
Skatt (30%) 17 999
Hyresintäkter efter skatt 117 997

 

Ett annat exempel: hyr ut villan

Om du istället hyr ut din villa ser skattereglerna lite annorlunda ut. Låt oss säga att bostaden är värd 3,5 miljoner och har en driftskostnad på 4,000 kronor per månad. Den maximala hyran du får ta ut blir 15 666 kronor i månaden. Skatten beräknas då enligt följande:

Hyresintäkter (villa) 187 992
Schablonavdrag -40 000
Avdrag för 20% av hyran -37 599
Beskattningsbar intäkt 110 393
Skatt (30%) 33 118
Hyresintäkter efter skatt 154 874

 

När ska deklarationen göras?

Du tar upp dina hyresinkomster – i det fall de överstiger avdragen – i nästkommande års inkomstdeklaration (för uthyrning under 2015 ska inkomsterna alltså deklareras 2016). Det kan vara en bra idé att göra en preliminär beräkning av skatten redan från början, så att du slipper göra en extra skatteinbetalning. Det kan även vara en fördel att spara till exempel hyresavtal och avier för avgifter till bostadsrättsförening och andra viktiga handlingar. På så sätt har du underlag för beräkningen av hyresinkomsterna och avdragen, ifall Skatteverket undrar. Hyr du ut via Qasa kommer vi självklart spara all den informationen, så att du enkelt kan komma åt den när den behövs.

Hur deklarerar man?

Du deklarerar dina hyresinkomster i din vanliga inkomstdeklaration. Det enklaste sättet att deklarera är via Skatteverkets e-tjänst.

Du kan även ta hjälp av blanketten SKV 2199 för att räkna ut överskottet av uthyrningen. Blanketten ska inte lämnas in till Skatteverket, men spara den ifall Skatteverket senare skulle ha frågor om din uthyrningsinkomst.

Avslutningsvis

Känns det bättre? Att räkna ut om du behöver betala skatt och i så fall hur mycket, är inte svårare än grundskolans matematiklektioner. Så, om du vill hyra ut, koka en kopp te och sätt dig vid köksbordet några minuter för att se vad som gäller just ditt boende. Uthyrningsupplevelsen förhöjs när allt är spikat och klart, redan innan din hyresgäst flyttat in.

Några ytterligare frågor? Som vanligt blir vi bara glada om du hör av dig om frågor, tankar eller synpunkter till info@qasa.se. Tills nästa gång, hyr ut och gör det rätt – det är ju sanslöst lätt!

Hyr ut!

Vill du veta mer?

• Inkomstskattelagen (1999:1229)

• Skatteverket

 

Guiden för att hyra ut lägenheten

 

 

 

Om författaren

Jag är innehållsansvarig här på Qasa. Med andra ord ska jag se till att allt vårt innehåll inte bara är roligt att läsa, utan också relevant och informativt för dig som ska hyra eller hyra ut i andra hand!

1 Comment

  1. Bra och användbar juridikinformation. Grattis

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng