Huvudmeny
hyr ut din hyresratt

Du hittar en uppdaterad version av den här guiden här:


HÄR HITTAR DU EN UPPDATERAD VERSION AV DENNA ARTIKEL 


Vi stöter ofta på frågan: får jag hyra ut min lägenhet i andra hand även om det är en hyresrätt? Sanningen är att det idag går minst lika bra att hyra ut en hyresrätt som en bostadsrätt. Men sedan februari 2013 så har reglerna förändrats lite grann, något som det kan vara bra att ha koll på. Här hittar du all information du behöver för att hyra ut din hyresrätt!

 


Andra guider från Qasas Juridikskola du kanske är intresserad av:

• Krävs tillstånd för att hyra ut i andra hand?

• Hur skriver man ett andrahandskontrakt?

• Måste man betala skatt när man hyr ut i andra hand?


Hur hög får hyran vara vid uthyrning av hyresrätt?

När du hyr ut din hyresrätt i andra hand gäller den så kallade bruksvärdesprincipen, och du är då lite mer begränsad när det kommer till hur hög hyra du får ta. Det är då den hyra som du betalar som gäller. Med det sagt får du givetvis lägga på för övriga driftkostnader (t.ex. TV, bredband, parkering). Om du hyr ut möblerat har du också möjlighet till att lägga på mellan 10-15 procent på förstahandshyran.

För bostadsrätter ser reglerna kring hyressättning annorlunda ut. Läs mer om vilken hyra du bör ta för bostads- och hyresrätter i vår hyresättningsguide.

Kan hyran på min hyresrätt sänkas med retroaktiv verkan?

Om du hyr ut din hyresrätt och tar för mycket i hyra, så kan du i värsta fall bli återbetalningsskyldig till andrahandsgästen i upp till ett år tillbaka i tiden. Ett tips är alltså att hålla dig till en skälig hyra, då har du inget att oroa dig över.

Vilka uppsägningstider gäller när jag hyr ut min hyresrätt i andra hand?

För både bostads- och hyresrätter gäller avtalet på obestämd tid om inget annat tidigare avtalats. Vill man däremot säga upp avtalet innan hyrestidens slut, skiljer sig reglerna mellan bostads- och hyresrätt lite grann.

För hyresrätter gäller då 1 dags uppsägningstid (om hyrestiden är längst två veckor), 1 veckas uppsägningstid (om hyrestiden är längst tre månader), 3 månader (om hyrestiden är längre än tre månader). Till skillnad från vad många tror, kan dessa bestämmelser inte avtalas bort. Här kan du lära dig mer om uppsägningstider för bostads- och hyresrätter.

Det kan vara ganska skönt att ha koll på detta innan man hyr ut. Det finns också ett värde i att låta andrahandshyresgästen vara medveten om dessa tidsramar, kanske främst för att de inte kan avtalas bort och gäller alla.

Har hyresgästen besittningsskydd när jag hyr ut min hyresrätt?

När du hyr ut din hyresrätt så får din andrahandshyresgäst sitt besittningsskydd först när hyresperioden varat i över två år i följd. Besittningsskyddet kan dock förhandlas bort, men då ska detta stå i det påskrivna avtalet.

Vad besittningsskydd handlar om, kan sammanfattas som att andrahandshyresgästen är skyddad mot att kastas ut direkt när hyrestiden är över. Det är alltså ett skydd mot att hamna på gatan om man t.ex. inte hittat ett nytt boende. Om första- och andrahandshyresgästen inte kan komma överens så förs tvisten vidare till hyresnämnden (detta om andrahandshyresgästen vill bo kvar i lägenheten).

Om du däremot hyr ut en bostadsrätt gäller inte dessa regler. Läs mer i vår artikel om besittningsrätt.

Har jag tillstånd att hyra ut min hyresrätt i andra hand?

När det kommer till hyresrätter, säger Hyreslagen att hyresvärden ska lämna tillstånd om det förekommer ”beaktansvärda skäl” till uthyrningen. I regel brukar detta handla om ålder, sjukdom, arbete/studier på annan ort, längre utlandsvistelse med mera.

För bostadsrätter är lagen inte lika strikt. Du kan läsa mer om hur tillstånd för bostads- och hyresrätter fungerar i vår tillståndsguide.

Svårare än så är det inte. Sugen på att hyra ut? Vi hjälper dig!

 

LÄGG UPP DIN BOSTAD GRATIS LÄS MER

 

Guiden för att hyra ut lägenheten

 

 

 

 

 

Om författaren

Jag är innehållsansvarig här på Qasa. Med andra ord ska jag se till att allt vårt innehåll inte bara är roligt att läsa, utan också relevant och informativt för dig som ska hyra eller hyra ut i andra hand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng