Huvudmeny
LJIZlzHgQ7WPSh5KVTCB_Typewriter

Du hittar en uppdaterad version av den här guiden här:


HÄR HITTAR DU EN UPPDATERAD VERSION AV DENNA ARTIKEL 


När du äntligen hittat en lägenhet eller hyresgäst så återstår bara en sak: hyresavtalet. Men att skriva ett andrahandskontrakt är både krångligt och tidskrävande – och framför allt fyllt med risker. Därför är det otroligt viktigt att inte chansa när man skriver kontrakt, utan att vara helt säker på att allt går rätt till. Här kommer våra bästa tips och några saker du borde tänka på innan du skriver ditt andrahandskontrakt!


Andra guider från Qasas Juridikskola du kanske är intresserad av:

Read this article in English


Skriv inte andrahandskontraktet själv!

Det sista du som hyresgäst eller hyresvärd vill är att det skulle visa sig att hyresavtalet inte är giltigt på det sätt du trodde, ifall att det skulle bli någon slags konflikt. Därför ska du alltid ta hjälp av en jurist eller medlare som Qasa.

Sök uthyrningstillstånd så fort du hittat en hyresgäst

Du måste alltid ha tillstånd från din förstahandsvärd eller bostadsrättsförening för att få hyra ut din lägenhet. Om du hyr ut din bostadsrätt svart kan du bli anmäld och tvingas sälja din bostadsrätt, och om du hyr ut din hyresrätt svart kommer du med största sannolikhet förlora ditt förstahandskontrakt. Det gör att om du är andrahandshyresgäst och hyr svart kan du förlora din bostad med väldigt kort varsel, så kolla alltid upp att hyresvärden verkligen har tillstånd att hyra ut.

Genom att skriva andrahandskontrakt med Qasa får du alltid ett villkorat uthyrningstillstånd. På så sätt kan ni skriva på andrahandskontraktet medan ni i lugn och ro väntar på tillståndet från ägaren eller föreningen. Detta kan underlätta mycket då det kan ta flera dagar eller veckor att få tillståndet beviljat, och ofta så vill varken hyresvärd eller gäst vänta så lång tid. Här kan du läsa mer om hur uthyrningstillstånd fungerar.

Specificera vad som ingår i andrahandsuthyrningen

Kontraktet bör innehålla exakt vad som ingår i uthyrningen. Detta gäller dels avgifter som kan läggas på utöver hyran, exempelvis el, wifi och föreningsavgifter. Men man får inte glömma att beskriva vad som ingår i bostaden, såsom garage eller extern tvättstuga. Det måste också framgå om bostaden är möblerad eller inte, och förslagsvis skriver du som hyresvärd en inventarielista när hyresgästen flyttar in. Det här är superviktigt för att undvika framtida tvister, och gör uthyrningen enklare för både hyresgäst och hyresvärd. Här kan du läsa mer om hur man skriver en inventarielista, eller vad som krävs för att få kalla en bostad möblerad.

Hyresperiod, uppsägningstid och besittningsrätt

Hyresperioden är hur lång uthyrningen är, och kan antingen vara ”tills vidare” eller inom bestämda datum. Uppsägningstiden är med hur kort varsel man får avsluta en hyresperiod i förtid. Uppsägningstiden är styrd av lag och kan aldrig ändras. Den måste ändå finnas skriven i andrahandskontraktet, så att både hyresvärd och hyresgäst är medvetna om vad som gäller. Om både hyresgäst och hyresvärd vill avsluta uthyrningen innan hyresperioden som står i avtalet är slut, får ni självklart göra det. Däremot kan ingen part kräva något som inte står i kontraktet.

Besittningsrätten behöver däremot inte finnas med i avtalet. Den är bara delvis styrd av lag, och kan förhandlas bort helt. Vid uthyrning av bostadsrätt, eller av en hyresrätt under två års tid, finns ingen besittningsrätt alls. När en hyresrätt hyrs ut i minst två år är det upp till hyresvärden och hyresgästen att komma överens om den ska behållas eller inte. Kolla våra guider för att hyra ut bostadsrätt eller hyresrätt för att se hur uppsägningstiden och besittningsrätten funkar för just din uthyrning.

Glöm inte andrahandsförsäkringen!

Kom ihåg att ”hyrd egendom” i regel inte täcks av den vanliga hemförsäkringen. Därför är det otroligt viktigt att hyresgästen som bor i bostaden tecknar en giltig hemförsäkring för att inte bli betalningsskyldig när en olycka sker (vilket kan vara allt ifrån en krossad tv-skärm på någon tusenlapp till badrumsläckage som lätt kan komma upp i tiotusentals kronor). Försäkringen kan du antingen skriva genom Qasa, då vi har en försäkring specialutformad för andrahandsuthyrning, eller på annat håll. Det viktigaste är att hyresvärden och hyresgästen är överens om detta innan ni skriver avtal, och att det ska stå tydligt i andrahandskontraktet vem som ska skaffa försäkringen.

Hyra och deposition

Hur hög är hyran? Hur stor är depositionen? Hur ska hyran betalas? När ska hyran betalas? När ska depositionen betalas? Vem tar hand om depositionen? Det är viktigt att beskriva utförligt hur alla betalningar ska ske. Dels för att undvika konflikter och missförstånd, men kanske främst för att ingen ska kunna bli lurad eller utnyttjad. Här kan det vara bra att använda sig av en mellanhand, exempelvis Qasa. Då går alla betalningar genom oss och vi förvaltar depositionen till hyresperiodens slut. På så sätt är både hyresvärd och hyresgäst helt trygga genom hela uthyrningen.

Hur ska bostaden användas?

Som bostad, kontor eller bara för övernattning? Det kan kännas överdrivet men i andrahandskontraktet bör det framgå hur hyresgästen ska nyttja bostaden. Ni måste också bestämma om hyresgästen får röka eller ha husdjur inomhus.

Reparera och renovera

Under en andrahandsuthyrning är det naturligt att ett antal mindre reparationer kan behöva göras, såsom låsbyte eller service av diskmaskinen. Vem ska stå för dessa kostnader? Det är också viktigt att komma överens om hyresgästen får åtgärda eller förändra något i bostaden utan hyresvärdens tillstånd. Detta kan till exempel vara att måla om eller att installera nya lampor som är svåra att ta bort.

Slipp krångel och risker med Qasas kontraktsverktyg!

Nu har du koll på allt du behöver ta ställning till innan du skriver ett andrahandskontrakt. Men du behöver också se till att det görs på ett bra sätt, med juridiskt språk och formaliteter som alltid ska vara med i ett hyresavtal – exempelvis att hyresgästen ska följa regler, ansvarar för skador, inte ska störa sina grannar etc. Det är lätt att göra fel eller glömma något. Därför är det allra bästa att ta hjälp av någon som vet hur man gör.

Vi på Qasa vill göra andrahandsuthyrning till en smidig och säker process för alla inblandade. Därför har vi med hjälp av jurister utvecklat ett smart kontraktsverktyg som gör jobbet åt dig. Med hjälp av det kan hyresvärden och hyresgästen enkelt utforma sitt hyresavtal, utan att behöva oroa sig för att göra fel. Kontraktsverktyget gör andrahandsuthyrning enkelt och begripligt även för dig som inte har några juridiska kunskaper – precis så som det borde vara!

SKAPA ANDRAHANDSKONTRAKT LÄS MER

 

Guiden för att hyra ut lägenheten

 

 

Om författaren

Jag är innehållsansvarig här på Qasa. Med andra ord ska jag se till att allt vårt innehåll inte bara är roligt att läsa, utan också relevant och informativt för dig som ska hyra eller hyra ut i andra hand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng