Huvudmeny
Studera utomlands och hyr ut lägenheten

Qasa-universitetsguide

Det blir allt vanligare att studenter söker sig utomlands för att studera, och det är inte ovanligt att de då lämnar sin lägenhet i hemmastaden tom. Det är en lägenhet som i själva verket hade kunnat finansiera en extra resa eller boendet i den nya staden. Är du en utav dem som söker dig ut på nya äventyr i vår och vill hyra ut din lägenhet? Då är det dags att börja förberedelserna nu! Vi har skrivit ner allt det viktigaste som kan vara bra att ha i åtanke när du hyr ut din lägenhet.


Andra guider du kanske är intresserad av:

• Krävs tillstånd för att hyra ut i andra hand?

• Måste man betala skatt när man hyr ut i andra hand?

• Hur räknar man ut hyran?


Har du satt rätt hyra?

Å ena sidan finns det regler om att man inte får sätta för höga hyror. Samtidigt vill du heller inte ta för lite betalt.

För dig som hyr ut en hyresrätt är det bruksvärdesprincipen som ligger till grund för att sätta hyran. Principen innebär kortfattat att din hyra bör motsvara hyreskostnaden för hyresrätter med liknande standard, storlek, byggår och så vidare. I Qasas hyresguide finns all information du behöver för att kunna sätta rätt hyra på din hyresrätt.

För dig som vill hyra ut din bostadsrätt är hyressättningen betydligt mindre reglerad. Trots att du som ägare har stor frihet när det kommer till hyressättningen så vill du att hyran ska motsvara vad hyresgästerna på marknaden är villiga att betala. För att få ett hum om betalningsviljan för just din lägenhet kan du  använda Hyreskollen! Det finns dock fortfarande vissa regler som definierar vad en skälig hyra anses vara. Kortfattat kan man säga att hyran inte bör överstiga summan av din driftkostnad (t.ex. bredband, avgift till föreningen, el) och din kapitalkostnad (motsvarar de räntekostnader du skulle haft om bostaden var fullt belånad). Om hyran överstiger den summan kan hyresgästen få framtida hyror sänkta med hjälp av Hyresnämnden. I Qasas hyresguide hittar du allt du behöver veta om hyressättningen av din lägenhet.

Du glömmer väl inte att söka tillstånd?

Att hyra ut svart är inte värt risken. Du som hyresgäst kan förlora ditt förstahandskontrakt och du som ägare till en bostadsrätt kan bli anmäld och tvingas sälja din bostadsrätt. Innan du hyr ut din lägenhet är det alltså viktigt att få ett tillstånd för andrahandsuthyrning. Det får du av förstahandshyresvärden om du bor i en hyresrätt och av bostadsrättsföreningen om du bor i en bostadsrätt. Tre frågor som bostadsrättsföreningen eller förstahandshyresvärden antagligen kommer vilja få ett svar på är

  1. Skälet till att du vill hyra ut;
  2. Vem du vill hyra ut till; och
  3. Hur länge du vill hyra ut.

I Qasas tillståndsguide kan du läsa mer om vad som gäller när just du ska söka tillstånd. 

Den rätta hyresgästen

Att välja en lämplig hyresgäst som  man känner sig  trygg med kan vara svårt. Hur vet man att man kan lita på hyresgästen? För att känna dig tryggare kan du göra en kreditkontroll och kontrollera personens preferenser. När du väl har hittat den rätta hyresgästen är det bra om du omedelbart söker tillstånd. Att få tillståndet beviljat kan nämligen ta flera veckor och risken finns att hyresgästen hittar en annan bostad under den tiden. En lösning på det problemet kan vara det villkorade uthyrningstillståndet som Qasa erbjuder. 

Hyresavtal

När man äntligen hittat den rätta hyresgästen är det dags att skriva hyresavtalet. Det här steget är kanske det viktigaste steget av dem alla. Se till att skriva ett andrahandskontrakt som passar dig och se till att vara säker på att du får med alla delar. Om du glömmer en eller flera saker finns risken att konflikter uppstår mellan dig och  hyresgästen. En stark rekommendation är därför att alltid ta hjälp av en jurist eller annan förmedlare som Qasa. Mer information om andrahandskontrakt finns här

Försäkra dig

Ibland händer det som man inte vill ska hända. Hyresgästen kan råka ha sönder kökslampan eller spilla rödvin på den nya fåtöljen. Går det på hyresgästens hemförsäkring? Tyvärr inte. Skador på “hyrd egendom”, det vill säga lägenhetens möbler, vitvaror och övrig egendom, täcks inte av hemförsäkringen. Visserligen är hyresgästen ändå skyldig att ersätta skadan men risken finns att personen inte har råd. Då ligger det  även i ditt intresse, som ägare av lägenheten, att ha en försäkring som täcker skadorna. Här kan du läsa mer om Qasas andrahandsförsäkring

Deposition?

Du som uthyrare kan begära en summa i deposition för lägenheten. Depositionen är en säkerhet för dig ifall hyresgästen skulle råka ha sönder inredning eller på annat sätt skada din lägenhet. 

Det kan vara bra att ta hjälp av en mellanhand

All den här informationen kan bli överväldigande. Det är mycket man måste veta när man ska hyra ut sin lägenhet och det är av stor vikt att allt går rätt till. Det  sista  du vill är att något börjar krångla medan du studerar utomlands. Av den anledningen kan det vara en god idé för dig som är student att ta hjälp av en mellanhand som Qasa.

Säkra inbetalningarna

För Qasa är det viktigt att både du och hyresgästen känner er trygga med andrahandsuthyrningen. Om du hyr ut via Qasa går därför alla betalningar genom oss och vi förvaltar depositionen till hyresperiodens slut. Som uthyrare kan du då vara säker på att alltid få betalt i tid (den 25e varje månad), vilket kan vara skönt när du själv befinner dig utomlands.  

Ett digitalt hyresavtal

Qasa  finns till för att andrahandsuthyrningen ska vara en smidig och säker process, både för dig och hyresgästen. Qasa erbjuder därför ett kontraktsverktyg som utformar kontraktet åt dig så att du slipper oroa dig för några felaktigheter i avtalet. Med verktyget kan hyregästen och du som hyr ut enkelt utveckla era avtal utan några juridiska kunskaper. Enkelt!

Sveriges enda andrahandsförsäkring

Qasa hjälper dig även med att teckna en valfri hemförsäkring. Vår andrahandsförsäkring är specialanpassad för just andrahandsuthyrning så att du ska slippa oroa dig för att stå utan en täckande försäkring när olyckan är framme. Andrahandsförsäkringen är framtagen i samarbete med Moderna Försäkringar för att garantera en säker andrahandsuthyrning.

Qasa står vid din sida ifall kontraktet sägs upp

Ibland händer det att hyresgästen vill säga upp avtalet i förtid. Det kan orsaka problem för dig men är icke desto mindre något som personen har rätt att göra. Om det skulle hända så kan Qasa i så fall hjälpa dig att hitta en ny hyresgäst på distans. 

Andrahandsuthyrningen kan vara en tidskrävande och krånglig process men vi på Qasa tillhandahåller en enkel, smidig och trygg  andrahandsuthyrning. Vi hjälper dig  att hitta rätt hyresgäst, hantera avtal, betalningar och allt annat som kan kännas krångligt så att du kan fokusera på dina studier i utlandet. Med andra ord är vi är med dig under hela processen så  att du kan njuta fullt ut av ditt utbytesår!

Lägg upp din bostad gratis idag på Qasa.

LÄGG UPP LÄGENHETEN GRATIS LÄS MER

 

Guiden för att hyra ut lägenheten

 

 

 

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng