Huvudmeny
hyr-lagenhet-stockholm

Se den här texten som din övergripande guide för att hitta ditt drömboende att hyra i Stockholm. All information du kan tänkas behöva finns här samlad, och du kommer snabbt inse att det inte alls är så svårt som du först trodde!Varför flytta till Stockholm?

Fler och fler människor väljer att bosätta sig i Stockholm och ingen kan säkert veta varför. Kan det vara för att vår huvudstad utgörs till två tredjedelar av vatten eller parker och att Stockholm, när snön smälter, blir en av världens grönaste städer? Kan det vara maten – små hak på hörnan, restauranger i världsklass och mat från världens alla håll och kanter? Kan det vara att staden, som utgör hemmet för både Spotify och Skype, är en arena för innovation? En sak är säker – Stockholm är mer än bara Sveriges huvudstad.

 

Stockholm kan bli din stad

Stockholm är en stad som under lång tid lockat många nya invånare och tyvärr så byggs inte nya lägenheter i samma takt som nya människor ansluter sig till staden. Av den anledningen kan det vara svårt att hitta en bostad i Stockholm. Självklart kan man lösa problemet genom att bosätta sig en bit utanför staden, men vill man inte bo mitt i smeten?

Att många svarar ja på den frågan har lett till att andrahandsuthyrningen i Stockholms stad har ökat i popularitet. Till en början var andrahandsuthyrning ett kritiserat alternativ som många ansåg vara en sista utväg. Så är det lyckligtvis inte idag. Efter att den Svenska Handelskammaren gjorde en undersökning  som visade att mer än 40 000 lägenheter stod tomma i Stockholm gick svenska myndigheter istället ut och uppmuntrade ägarna av bostäderna att hyra ut i andra hand. Detta satte hjulet i snurrning. Företag som Qasa, med ambitionen att underlätta denna andrahandsuthyrning tog del av utvecklingen.

Genom att utveckla smarta algoritmer kunde Qasa tillhandahålla ett system där bostadssökande kunde matchas med den perfekta uthyraren samtidigt som parterna försågs med säkra kontrakt som gjorde att andrahandsuthyrningen blev trygg för dem båda. Tack vare denna utveckling finns idag en utbredd marknad för andrahandsuthyrning som ger dig möjligheten att hitta just din perfekta bostad i drömstaden Stockholm.

 

Hur hittar jag en lägenhet att hyra i andra hand?

När du väl bestämt dig för att andrahandsuthyrning är rätt för dig så är det första steget såklart att hitta en lägenhet att hyra i andra hand. Följer du tipsen nedan behöver det inte vara så svårt:

1. Leta efter bostad på rätt ställen

Det finns flera tjänster där du kan hitta lägenheter att hyra. Genom att skapa en profil på någon av de nedan nämnda sidorna kan du hitta en lägenhet så fort den blir tillgänglig på marknaden. Att vara först på plats ger en stor fördel!

  • Qasa är en tjänst där bostäder hyrs ut och som kontrolleras av bl.a. Hemnet. Skapa en gratis profil här och du kommer bli informerad så fort något som passar dig dyker upp. Dessutom presenterar Qasa dig för relevanta hyresvärdar, utan att du ens behöver ansöka själv!
  • En annan tjänst är Bostaddirekt, ett alternativ som inte sällan blir lite dyrare men som ändå kan vara värt att hålla ett öga på.
  • Blocket som är den största marknadsplatsen online i Sverige. Här hittar du alltifrån gamla cyklar till kylskåp, och här annonseras även andrahandsbostäder.

2. Stick ut i andrahandsdjungeln

När du väl har hittat den perfekta lägenheten, måste du se till att hyresvärden väljer just dig. Här kommer några väl valda tips:

  • Använd dig av referenser! Finns det någon som kan beskriva för hyresvärden hur exceptionellt ordningsam och ordentlig du är? Det kan vara allt ifrån en tidigare rumskompis till din nuvarande kollega – huvudsaken är att de kan vitsorda dig. Glöm inte att även hänvisningar till din profil på Facebook eller LinkedIn kan ge ett seriöst intryck. Din transparens får hyresvärden att känna sig trygg!
  • Skapa en profil på Qasa och ansök om Qasa-garanti. Uthyrare är nämligen fem gånger mer benägna att hyra ut till en hyresgäst som garanteras av Qasa!

 

3. Undvik riskerna

Tyvärr sker många bedrägerier på andrahandsmarknaden, men det finns bra sätt att skydda sig på!

Det enklaste och enda säkra sättet att skydda sig är att använda sig av en mellanhand som hanterar hyresbetalningar och depositioner. Då får uthyraren inte betalt förrän hyresgästen flyttat in och ett bedrägeri upptäcks innan någon betalning skett. Skriver man hyresavtal via Qasa hanteras depositionen på ett säkert klientmedelskonto. Man slipper alltså deponera pengar på ett okänt bankkonto. Uthyraren får dessutom inte betalt förrän hyresgästen flyttat in. Det är det enda säkra sättet, det går liksom inte att bli lurad!

 

Hur mycket kostar det att hyra en lägenhet

Hyran är en annan viktig faktor vid uthyrning. Hur hög hyran kan och får vara beror på huruvida uthyrningen avser en hyresrätt eller bostadsrätt. Hyran vid uthyrning av hyresrätter regleras nämligen enligt bruksvärdesprincipen. Tar din hyresvärd ut en för hög hyra kan du begära prövning hos Hyresnämnden om oskäligt hög hyra, något som kan leda till återbetalningsskyldighet. För bostadsrätter är hyran mindre reglerad och Hyresnämnden kan enbart be hyresvärden sänka hyran framåt i tiden.

  • Här kan du läsa mer om hyressättning
  • När du letar bostad på Qasa, kan du även ta reda på hur hyran på den lägenhet du tittar på förhåller sig till liknande bostäder.

 

Se till att skriva ett bra andrahandskontrakt

Att skriva ett andrahandskontrakt korrekt och säkert är inte helt lätt. Därför bör du söka hjälp av en jurist eller använda dig av en mellanhand som Qasa. För att undvika konflikter, missförstånd och framtida tvister är det viktigt att specificera vad som ska ingå i uthyrningen. Avtalet bör exempelvis innehålla hyresperioden längd, hur bostaden ska användas samt hur och när betalning ska ske.

 

Skaffa försäkring vid andrahandsuthyrning

Hyrd egendom täcks vanligtvis inte av uthyrarens hemförsäkring. Det bör därför ligga i ditt intresse som hyresgäst att försäkra dig om att ha en försäkring som täcker eventuella olyckor och skador i lägenheten. Qasa har därför tillsammans med försäkringsbolaget Moderna Försäkringar tagit fram en hemförsäkring specialanpassad för andrahandsuthyrning.

 

Stockholm som ditt hem

Promenader på Djurgården, en utflykt i Stockholms skärgård och ett besök på någon av Södermalms många caféer. När du väl skrivit på kontraktet och flyttat in i din nya lägenhet kommer det inte ta lång tid innan du känner dig som hemma i din nya stad!

Har du någon fråga du inte fått svar på, tveka inte att ta kontakt med oss på info@qasa.se! Vill du komma igång direkt kan du göra det nedan.

 

HITTA BOSTAD STOCKHOLM LÄS MER OM QASA

 

 

stockholm-qasa-vasterbron

Västerbron, heading to Södermalm (Stockholm)

stockholm-qasa-kungsholmen

Norrmälarstrand (Kungsholmen, Stockholm)

stockholm-qasa-subway

Subway station (Stockholm)

stockholm-qasa-skeppsbron

Skeppsbron (Old Town, Stockholm) 

stockholm-qasa-sodermalm

Munchenbryggeriet (Södermälarstrand, Stockholm)

stockholm-qasa-globen

Globen (Stockholm)

stockholm-qasa-gamla-stan

View from Slussen (Stockholm)

stockholm-qasa-subway2

Subway (Stockholm)

 

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng