Huvudmeny
file_000--6-

Qasa-universitetsguide

En guide för att du som ska börja plugga på Handelshögskolan i Stockholm ska få ut det mesta av din studietid.

Vad är Handels?

Handelshögskolan i Stockholm har troligtvis Sveriges mest eftertraktade ekonomiutbildning, och kallas ofta för bara Handels, HHS eller SSE (Stockholm School of Economics). Skolan består av ett par olika hus ihopsatta till en rektangulär byggnad med ett öppet utrymme i mitten. Handels ligger på Sveavägen i Vasastan, ett stenkast från Stadsbiblioteket och precis bredvid parken Observatorielunden, vilket ger området en lugn känsla trots den centrala placeringen.

Utöver sin förstklassiga utbildning är Handelshögskolan också känt för sina internationella samarbeten och sin engagerade studentkår. Ett par år på Handels är mycket mer än bara tentor och plugg!

Hur du tar dig runt i Stockholm

Närmast handels ligger tunnelbanestationen Rådmansgatan och Odenplan. Fyra olika busslinjer stannar också precis utanför, på hållplatsen Handelshögskolan. När du letar studentbostad i Stockholm är det en bra idé att kolla på SL:s reseplanerare hur lång tid det skulle ta att åka till Handels (Rådmansgatan alt. Handelshögskolan) och T-centralen. På så sätt kan du få en uppfattning för vilka områden du kan tänka dig att bo i.

SL erbjuder snabb och smidig kommunikation genom hela Stockholmsområdet. Ett reskort för studenter kostar 1 600 kr per termin (90 dagar) och är nästan ett måste för att kunna uppleva Stockholm till max. Om det känns för dyrt kan du klara dig långt ändå på cykel under sommarhalvåret. Du kan köpa ett säsongskort på City Bikes. SL säljer också reskassa samt kortare periodbiljetter för dig som vill kunna ta dig fram kommunalt vid enstaka tillfällen. Här kan du se SL:s priser. Glöm inte att alltid köpa studentbiljetter, så blir det billigare! Om du är yngre än 20 får du dessutom åka på skolbiljetter.

file_000--2-

Studentbostad i Stockholm

HHS erbjuder ett begränsat antal studentbostäder, och främst för utländska studenter. Sannolikheten är därmed ganska stor att du behöver leta boende på egen hand. Då har du oftast två alternativ:

Hyra i andra hand

I Stockholm finns mängder av privatpersoner som hyr ut sina bostäder, vilket kan vara allt ifrån en hel villa till bara ett rum i en hyresrätt. För att hyra i andra hand behöver du inte stå i någon bostadskö, utan det gäller bara att skriva kontrakt med en hyresvärd. Problemet är att det inte alltid är särskilt lätt att hitta någon som hyr ut till ett rimligt pris, och det finns också många bedragare på Stockholms annonstorg. Dessutom är andrahandsuthyrning en känslig process där mycket kan gå fel. Så gör dig själv en tjänst och ta hjälp! Använd dig av en mellanhand som Qasa – inte bara blir bostadssökandet snabbare och smidigare, du kan också känna dig trygg genom hela uthyrningen.

Skapa ett konto på Qasa helt gratis och berätta vem du är och vad du letar efter, så kan vår smarta algoritm matcha dig med passande hyresvärdar! Du kan också söka själv bland alla annonser på vår hemsida och skicka intresseanmälningar till de du gillar.

Bli matchad

Stockholms bostadsköer

Det finns ett flertal bolag som äger studentbostäder i Stockholm. Dessa hyrs i regel ut till den med flest ködagar – så se till att ställa dig i så många bostadsköer som möjligt, så tidigt som möjligt. Det kostar oftast en liten slant om året att stå i kö. Andra kräver att du redan studerar vid ett universitet eller är registrerad i en studentkår. Dessa är de vanligaste bostadsköerna:

Stockholms bostadsförmedling: Erbjuder vanliga hyresrätter och billigare studentbostäder. Du får i regel börja stå i kö när du fyller 18. Stockholms bostadsförmedling tar ut en årlig köavgift.

SSSB: Stiftelsen Stockholms Studentbostäder erbjuder rum och lägenheter för studenter. För att stå i kö behöver du vara mellan 16 och 54 år gammal samt registrerad i en studentkår som är ansluten till SSCO, i ditt fall SASSE (HHSS). För att få bo i en SSSB-bostad måste du dessutom ta minst 15 högskolepoäng per år.

Utöver dessa finns mängder av bostadsköer som är specialiserade på vissa områden i Stockholms län, så om du letar efter något speciellt kan det absolut vara värt att googla runt lite! Många av dessa hyr också ut via Stockholms bostadsförmedling.

 

file_000--5-

 

Livet som student

De som säger att Stockholm inte har något studentliv gör uppenbarligen någonting fel. Den största fördelen med att plugga i en storstad är alla möjligheter som finns att hitta precis vad man gillar! Dock så gäller det både att veta var man ska leta och att få pengarna att räcka till att ha roligt. Här kommer därför lite tips för att ditt studentliv ska bli så fett som möjligt.

 

Ät smart

Underskatta inte matlådor – det kommer spara dig tusenlappar i slutändan. Gör det till en vana att dubblera recepten när du lagar mat och frys in resterna i lagom stora lådor. Du kan hitta både mikrovågsugnar och matplatser på flera ställen i HHS.

Men man kan ju inte alltid vara så duktig. Tyvärr kan lunch på stan tära rejält på plånboken, så kolla en extra gång för att hitta bra ställen som inte är allt för dyra. Odengatan och Sveavägen är fulla med restauranger att upptäcka, men här är i alla fall ett par guldkorn nära Handels:

 • Babel Deli – Fräscht orientaliskt käk med stor variation. Lätt att ta med!
 • Jensens Böfhus – Billigt och bra kött, en särskilt prisvärd lunchbiff. Dock så får du räkna med att lunchen tar åtminstone 40 minuter.
 • Pizzeria Buona Sera – Stockholms största pizza.
 • Frunch – Mäktig pasta som du verkligen blir mätt av.
 • Falafelkungen – En klassiker helt enkelt!

Bland de klassiska bra (och lite dyrare) restaurangerna hittar du bland annat Grill och Rolfs kök bara ett par kvarter från Handelshögskolan. Dessa är väl värda att besöka någon gång under din studietid!

 

För fikacravings och mysplugg

 • Cafe Esaias – Drottninggatan
 • Il café – Drottninggatan
 • Cafe Pascal – Norrtullsgatan
 • Kafé Himlavalvet – Uteservering i Observatorielunden precis ovanför Handelshögskolan. Väldigt trevligt på sommaren och har finfina hjortronvåfflor!
 • Studentpalatset – Hit kan man gå om man är medlem i någon kår i Stockholm eller Uppsala, och ligger bara ett kvarter bort från Handels. Riktigt bra ställe att gå och plugga på: stort med många olika tysta salar och rum man kan hyra för att studera i grupp. Härligt akademisk stämning för att inspireras till att skriva den där sega uppsatsen som du har skjutit upp i en vecka!

 

Inred billigt!

Ikea är ofta det självklara alternativet när du är på jakt efter ett nytt soffbord, men underskatta inte second hand. Du kan göra riktiga fynd på Myrorna, Refurn och Blocket. I Blocket-appen kan du ställa in bevakningar om du letar efter något särskilt. Om du har möjlighet att fixa transporten själv kan du till och med hitta prylar som bortskänkes då och då!

 

När det ska firas

Nattlivet i Stockholm har stort utbud. De flesta klubbarna ligger runt Stureplan (bland de populära finns Berns, Spybar, Sturekomnpaniet, Riche etc). Andra områden som blir alltmer populära för barhäng är exempelvis Nytorget och Hornstull på Söder.

Det gäller att vara lite smart i sitt festande. Kolla upp ställen i förväg – många klubbar publicerar events på Facebook eller listor där man kan skriva upp sig för att få gratis inträde i början av kvällen. Här är annars några tips:

 • Handelshögskolans pub – Drivs av kåren. Här händer det grejer!
 • N’See Bar – Absolut vanligaste stället för att gå och fira efter tentorna. Väldigt billig öl.
 • Hirschenkeller – Ölhak ett kvarter från HHS.
 • Lion bar är en bra pub för studentbudgeten. Nära Handels ligger Lion Bar på Sveavägen 74. Det ligger också en längre söderut på Sveavägen, en på Kungsholmen och en vid Hornstull.
 • Ta pendeln till Uppsala på Valborg – om du inte får möjlighet att ta dig ända ner till Lunds enorma Valborgsfirande. Du kommer inte ångra dig!

 

file_000--4-

 

Passa på att engagera dig

En av de fina sakerna med studentlivet är att du disponerar din tid helt själv. Ta vara på detta!

SSE Business Lab – Intresserad av att starta företag? Handels har sin alldeles egen företagsinkubator som du kan ansöka till. De hjälper till med bland annat nätverk, kontor och coaching. Qasa och andra stora företag som t.ex. Klarna och Digiexam har varit en del av SSE Business Lab.

SASSE – Kåren på handels är väldigt aktiv, och det finns otroligt många saker att engagera sig i. De allra flesta studenterna är med i åtminstone ett utskott – det är ett sätt att träffa folk samtidigt som du lär dig saker och har fett kul. Det är även kåren som arrangerar ditt intensiva småttingintro, samt alla fester i skolans pub. Här skapas minnen för livet!  

Hittar du inget kopplat till Handelshögskolan eller SASSE som passar dig? Starta dina egna projekt! Stockholm är enormt, det är bara du som sätter gränserna.

Lycka till!

 

Behöver du hjälp med att hyra bostad? Gå in på Qasas hemsida eller maila oss på info@qasa.se

Tycker du att vi ska ändra något, eller har du tips på fler saker som är bra att veta för en student på Handels? Hör av dig till oss i kommentarsfältet eller på info@qasa.se! 

 

HITTA BOSTAD LÄS MER

 

Hyr lägenhet i Stockholm

Om författaren

Jag är innehållsansvarig här på Qasa. Med andra ord ska jag se till att allt vårt innehåll inte bara är roligt att läsa, utan också relevant och informativt för dig som ska hyra eller hyra ut i andra hand!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng