Huvudmeny
Feeling-at-home-Sofia-Almqvist-Qasa

Vi fick till ett härligt samtal med Sofia Almqvist – konstnären bakom de ursnygga pH walldecorations och veckans designer på Qasa.


Du kanske också är intresserad av:


Hej, vem är Sofia Almqvist?

Jag driver konst- och designstudion Kompaniet. Jag jobbar på olika sätt – mot kommersiell producent, på beställningsuppdrag från privatpersoner och mot större och mindre utställningar. Jag gillar att ha fötterna i olika världar, det ger mig variation och utmaning i mitt arbete.

Berätta lite om din konst. Vad inspireras du av och vad hoppas du man som betraktare ska bära med sig?

Jag hittar nog inspiration i min vardag – allt från skuggspel på fasader till spillt kaffe. jag tror jag tänker genom att göra och skapa med mina egna händer. Ofta börjar jag på något och så inspireras och influeras jag längs vägen. Jag vet sällan hur slutet ser ut. Mitt mål är att skapa oväntade, nya uttryck och på så sätt få betraktaren att reagera eller beröras.

Hur föddes idén till dina pHwalldecorations, och hur gör du för att få dem så snygga?

Det var faktiskt ett supermisstag. För sju år sedan skulle göra ett litet materialprov till en slutpresentation, var stressad, kom in på en Flashback-tråd, läste första raden och satte upp en liten labstation i mitt kök. Det kom ljusgrön rök från min hemmagjorda blandning och hela mitt hem rostade. När det värsta magontet var över och tårarna slut, hittade jag ändå små fina delar och detaljer och började experimentera mer kontrollerat med metalloxidationsprocessen. Utomhus såklart! Nu har jag experimenterat med många olika metaller och ämnen och har lärt mig kontrollera mycket, såsom färg och intensitet, men processen påverkas även väder och vind.
Jag tror metallplattorna, pH walldecoration, tilltalar många för att det är men mix av de kontrollerade och slumpmässiga. Det finns någon mystik i motiven och alla ser olika bilder och berättelser.

Du jobbar i många olika material. Har du ett du brinner lite extra för?

Jag älskar att jobba med mina händer och att upptäcka nya material och metoder. Jag ägnar en stor del av mitt arbete till experiment och söker alltid nya uttryck och kontexter. Jag har svårt att välja ett material, jag uppskattar variationen mest.

Vad gör du när du har en ensam stund hemma?

Jag är hemma väldigt lite…Om jag är hemma bjuder jag gärna över vänner på mat och vin. Sova har aldrig riktigt varit min grej och jag vaknar ofta väldigt tidigt. Ibland känns det som att det bara är jag i hela världen som är vaken. En lång frukost med en hel kanna kaffe är en oslagbar ensamstund och start på dagen.

Vad är ditt bästa tips för att få det riktigt hemtrevligt?

Blommor och växter, det får alla hem lite mer levande. Och personliga saker som bär på små anekdoter!

En sista fråga: vart hittar man dig och dina verk just nu?

Jag har en studio i Gröndal som jag lyckats fylla med riktigt mycket saker. Såhär i julklappstider har jag alltid som mest att göra, så nu har jag laddat upp med nya verk – mycket väggdekorationer i metall och glasföremål. Nu på fredag (8/12) är jag med på Nobelbergets julmarknad. Kom förbi och säg hej och spana in vad jag gör vettja!
Jag säljer även saker i butiken Keen (Upplandsgatan 36) och i hos Francobaranco (Svarvargatan 2) året runt. Och så i studion i Gröndal förstås, dit är man alltid välkommen och det finns allt som oftast nybryggt kaffe!

Vill du kamma hem en vacker pH walldecoration från Sofia har du till på söndag (10/12) på dig att delta i Qasas tävling på Facebook. Allt du behöver göra för att delta är att tagga en kompis i kommentarsfältet och skriva en kort motivering. Behöver du ett hem att inreda får du gå in på Qasa och leta upp ditt drömboende.

Vinn en pH walldecoration


FEELING AT HOME: Vi på Qasa älskar folk som sticker ut, och det finns många som vi gärna vill uppmärksamma. Därför har vi valt att göra en serie intervjuer featuring inspirerande individer och deras förmåga att göra ett hus till ett hem. Välkommen till ”Feeling at Home”!

 

Sofia-Almqvist---Qasa-4 Sofia-Almqvist---Qasa-3 Sofia-Almqvist---Qasa-2

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng