Huvudmeny
Hyreshjalpen-volkhemmet-andreas bigert

Stockholms singlar fortsätter att envist trotsa bostadsbristen och idag utgörs närmare 40 procent av huvudstadens bostäder av ensamhushåll. Hur kan det vara så? Måste man verkligen bo ensam för att kunna känna sig hemma? Vi har träffat Andreas Bigert – initiativtagare till Volkhemmet, en samling boendekollektiv som hoppas vara början till en ny folkrörelse på bostadsmarknaden.


Du kanske också är intresserad av:


Hej, vem är Andreas Bigert?

Det finns ingen motsvarighet till ”Jack of all trades” på svenska så jag får nöja mig med det uttrycket. En hopplös excentriker som tror att vi kan åstadkomma vad som helst om vi bara tror på det tillräckligt mycket. Kanske en gnutta storhetsvansinne involverat i det hela.

Vad är Volkhemmet? …Hisspitch!

Vi har återuppfunnit Folkhemmet; som ett Folkhemmet 2.0. Volkhemmet är kollektivet som sträcker sig utanför hemmets dörrar.

Vad fick dig och din vän Pontus att starta Volkhemmet?

Det var ett eureka moment, vi satt och drack öl i Pontus lägenhet, som praktiskt nog låg vägg i vägg med min – på en parkeringsplats i Kallhäll – efter bådas spontaninköp av en nyavdelad bostadsrätt. I glädjen över att ha varandra slog det oss att vi aldrig skulle föredra att bo ensamma i singlarnas hufvudstad. Vi insåg dock begränsningarna av att bara starta ETT kollektiv – det målet hade varit alldeles för enkelt att nöja sig med.

I glädjen över att ha varandra slog det oss att vi aldrig skulle föredra att bo ensamma i singlarnas hufvudstad.

Ni anspelar på Folkhemmet – kan du förklara lite mer hur ni tänker?

Vi ville göra en ”remake” på kärnfamiljstänket genom att inkludera folk utanför vår biologiska familj i vår närmaste cirkel. Vi har snott begreppet ”Kärnfamiljen” och gjort en facebookgrupp med samma namn för att ha en anslagstavla för vårt Volk. Vi tror precis som sociologen Robin Dunbar att det finns ett tribalt mönster hos oss människor att ty oss till grupper av idealiskt 15 upp till 150 personer. Det var ett genomgående mönster hos alla tidiga stammar i människosläktet. Att bo helt ensam är fullkomligt onaturligt.

Vi ville göra en ”remake” på kärnfamiljstänket genom att inkludera folk utanför vår biologiska familj i vår närmaste cirkel. Att bo helt ensam är fullkomligt onaturligt

Varför tror du att vi i Sverige bor ensamma i sådan stor utsträckning?

För att individualism har misstagits för självständighet i dagens Sverige. Svensken försöker trösta sig från detta faktum genom att sublimera med konsumtion, nya köksrenoveringar och social status (ofta beroende på i vilket område man bor eller vilken yrkesroll man har). Kanske lägger man alla ägg i samma korg och hittar ett monogamt förhållande via happy pancake som man kan fokusera all sin energi på. Sen har man plötsligt villa volvo vovve. Det måste finnas något utöver det!

Jag kan tänka mig att det händer en del knäppa grejer när så många härliga människor samlas under samma tak. Vad är det konstigaste du kommit hem till?

Det finns både roliga och tråkiga konstigheter som försegått i alla våra kollektiv, bland annat har Nemo Hedén bott i vår walk in closet en period och haft en dödsallvarlig fejd över oväntat kattbajs i sängen på facebook messenger som säkert var hemsk för honom men oerhört underhållande att ta del av på distans. Vi hade också en militant feministisk hund som bodde hos oss ett tag som skällde och bet oss män men inte kvinnor. Det var tider det. Många ljuvliga efterfester har ägt rum i kollektiven – vi har top of the line DJ-set och ljud i en av våra lägenheter. Numera har vi en no animal policy med anledning av kaoset ovan och sparar oväsendet till special occasions för att inte bli lynchade av grannarna.

Vi hade också en feministisk hund som bodde hos oss ett tag som skällde och bet oss män men inte kvinnor. Det var tider det.

Vad handlade den senaste diskussionen du haft, som är värd att lägga på minnet?

#metoo, jag älskar initiativet och har uppmärksammat en viss problematik med att frågan riskerar att bli så känslig att folk inte vågar diskutera den. För att kunna uppnå ett bättre samhälle med mindre patriarkala strukturer är det viktigt att vara konstruktiv och ta alla infallsvinklar på allvar. Det bästa med #metoo stormen som var nyligen var dock när alla (framförallt män) som saknar omdöme skämde ut sig totalt genom att försöka förminska kvinnor, avsiktligen eller oavsiktligen i sociala medier. Kleerups instagram post till exempel facepalm

Hur startar man ett kollektiv? Och hur blir man en del av ert grymma nätverk?

Man fixar en lägenhet (rekommenderar minst 3 sovrum) och skaffar ett gemensmat mål med sitt boende, oavsett om det är att gemensamt laga mat, spela nyckelharpa eller gå och rejva tillsammans så kommer man ha betydligt mycket roligare tillsammans. Varje söndag är det ”öppet hus” i Volkhemmet Hagsätra (vårt högkvarter) vilket innebär att vi lagar mat tillsammans, dricker vin och chillar med nya och gamla ansikten. Vi hade blivit överlyckliga om nytt folk kom förbi! Faktum är att min och Pontus numera bästa vänner Luca skrev till oss för tre år sedan när vi lagt upp en Blocketannons där vi hade med raden; ”om du har boende och därmed inte behöver hyra ett rum är du ändå välkommen att komma förbi på en middag och joina vår rörelse!”. Nu är han en av mina bästa vänner.

Varje söndag är det ”öppet hus” i Volkhemmet Hagsätra (vårt högkvarter) vilket innebär att vi lagar mat tillsammans, dricker vin och chillar med nya och gamla ansikten. Vi hade blivit överlyckliga om nytt folk kom förbi!

Vad är ditt bästa tips för att “göra ett boende till ett hem”?

Det här är nog en av mina sämsta egenskaper om jag ska vara helt ärlig, jag är ute och flänger mycket och är dålig på att göra det hemtrevligt så den uppgiften finns det många andra som har större inflytande över, bland annat en av mina favoritpersoner Astrid.

 


Vill du starta ditt egna kollektiv och bli en del av Volkhemmets kärnfamilj? Börja med att hitta ditt drömboende på Qasa!

Hitta bostad Volkhemmet

 


FEELING AT HOME: Vi på Qasa älskar folk som sticker ut, och det finns många som vi gärna vill uppmärksamma. Därför har vi valt att göra en serie intervjuer, featuring inspirerande individer, deras historier om diverse bostadssituationer och deras förmåga att göra ett hus till ett hem. Välkommen till ”Feeling at Home”!

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng