Huvudmeny
tjejer-har-lattare-hitta-bostad-hyra

Par och tjejer är mer attraktiva på andrahandsmarknaden än killar och singlar. Låt oss gå igenom detta och ge dig konkreta tips om hur du ska göra för att få det där andrahandskontraktet.

”Människor avskyr risk och använder fördomar för att minimera risk”

När man analyserar uthyrardata, annonser och allmän statistik på vilka hyresgäster som uthyrare efterfrågar är det två grupper som särskiljer sig som mer attraktiva än andra. När det kommer till inneboende premieras generellt sätt tjejer och vid andrahandsuthyrning är det mest fördelaktigt at vara ett barnlöst par som studerat färdigt. Men varför är det såhär?

Enligt Psykologi- och kreativitetsforskare Leif Denti vid Göteborgs Universitet är det nog inte svårare än att människor avskyr risk och använder sina fördomar för att minimera risken. Ska man sen förklara vad risk kan tänkas innebära när det kommer till uthyrning så kan man dela upp det i tre olika sorters risker som vi nedan kategoriserar utefter dom tre vanligast förekommande ”positiva” fördomarna som vi på Qasa stöter på.

”Par är lugna”

En vanlig förutfattad mening är att man som par/sambo är lugna och skötsamma. Det är alltså mindre risk för att man ska störa grannar eller ta sönder något i bostaden. Men det krävs att det är ett ”kärlekspar”, ett kompispar har precis motsatt effekt och kommer med största sannolikhet ha svårast att hitta någon som vill hyra ut sin bostad till dom.

TIPS: Om du letar bostad med din partner så ska du så tydligt som möjligt säga det.
Letar du bostad med en vän så bör du vara medveten om fördomarna och göra ditt bästa för att ”sticka hål” på dom. Kanske genom att framhäva din lugna, skötsamma och lite nördiga sida?

”Tjejer och par har bäst ordning på ekonomin”

”Men varför vill du bara hyra ut till en tjej?”, frågar vi ibland uthyrare som kontaktar oss. ”Jo men tjejer har bättre ordning på sin ekonomi och slarvar mindre med betalningar.” får vi då ofta som svar. Detta gäller också för dom som föredrar ”ett par i 30-årsåldern”. Det man frågar sig då är ju om det finns något vetenskapligt belägg för denna fördom – men det spelar ingen roll för det är en väl utbredd fördom som kommer att påverka dig oavsett och som du gör bäst i att fundera på.

TIPS: Än en gång – om du ska hyra bostad med din kärlek ska du göra det väldigt tydligt. Ha en bild på dig och din partner på er bostadssökarprofil på Qasa, beskriv med inlevelse att ni nu ser fram emot att flytta ihop, eller flytta till ett nytt ställe.
Om du är tjej är det ju ganska tydligt oavsett och något du kanske inte behöver tänka så mycket på. Men är du en singelkille bör du beskriva dig så din ordningssamma och ansvarsfulla sida kommer fram – annars riskerar du att uppfattas som en ”slarvig ungkarl”, som en uthyrare beskrev det.

”Det känns tryggare att bo med tjejer, sen är de renare också” (Gäller inneboende)

Den absolut vanligaste ”restriktionen” i en annons som söker inneboende är att det ska vara en kvinna, gärna ung. Uppskattningsvis har upp mot 1/3 av alla inneboendeannonser som har det lilla tillägget ”endast tjejer/kvinnor” eller ”ej män”. Detta är inte så konstigt menar forskaren Leif Denti  ”Generellt så ser alla, inklusive män, män som ett allvarligare fysiskt hot än vad kvinnor utgör. Det kan vara en känsla som man är medveten om eller som finns där omedvetet.”

TIPS: Är du tjej så har du stor chans att få ett inneboendekontrakt, men om du är man så är det enklare att försöka hyra en bostad själv, eller med en vän – och givet alla fördomar så är det ju fördelaktigt om vännen är en tjej.

Kommentera gärna med dina tankar, tips och trix.

 

HITTA BOSTAD LÄS MER

 

Hyr lägenhet i Stockholm

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng