Huvudmeny
Bostadsrapport-Q3-2017

Priserna på andrahandsmarknaden ökade kraftigt under tredje kvartalet i år, visar siffror framtagna av hyressajten Qasa och Svensk Mäklarstatistik. Detta efter en temporär lättnad under föregående kvartalet då hyresnivåerna sjönk i hela landet.

Bostadsbristen gör sig påmind när man tittar på hyresutvecklingen efter sommaren. Trycket på bostäder är som starkast nu när studenter och arbetsinvandrare åter flockas till storstäderna, och priserna på andrahandsmarknaden rusar iväg, säger Mattia Tosti på Qasa.


Qasas Bostadsrapport (Q3 2017) i media:


Hyrorna ökar kraftigt i hela Sverige under tredje kvartalet

Hyresnivåerna har stigit under tredje kvartalet. Trenden är tydlig över hela landet och som kraftigast i Göteborg (+15%) och Linköping (+14%). Mattia Tosti från Qasa förklarar,

Efter sommaren utsätts andrahandsmarknaden för mycket högt tryck, i takt med att studier inleds och företag i högre utsträckning flyttar personal. I brist på alternativa boendelösningar sticker hyrorna iväg.

Närmare dubbelt så höga hyror i Stockholm som i övriga landet

Andrahandshyrorna i övriga landet mäter sig inte med Stockholmsnivåerna. I snitt hyrs en bostad i Stockholm ut för 13 000 kr, i jämförelse med Göteborg (9 000 kr), Malmö (7 000 kr), Lund (7 300 kr), Uppsala (8 400 kr) och Linköping (6 200 kr).

Över 14 000 kronor per månad i Stockholms innerstad

För första gången redovisar samtliga stadsdelar i Stockholms innerstad en genomsnittlig månadshyra på över 14 000 kronor. Det är häpnadsväckande hyresnivåer som dock återspeglas i även högre kvadratmeterpriser på köpmarkanden.

Det är lätt att stirra sig blind på de höga hyrorna i innerstaden. Tar vi hänsyn till kvadratmeterpriserna kan vi konstatera att bostadsägarna i Stockholms innerstad får sämst avkastning på deras uthyrning i hela landet! Säger Mattia Tosti från Qasa.

Stockholms förorter, hyrorna ökar i snabbare takt än kvadratmeterpriserna

Att köpa en bostad utanför Stockholms tullar är väldigt mycket billigare jämfört med innersadspriserna. Samtidigt fortsätter hyrespriserna att öka och är nu på över 10 000 kronor i månaden i samtliga nära förorter.

Det är alltså i förorterna bostadsrättsägare som vill hyra ut bostaden på andrahandsmarknaden får bäst avkastning, säger Mattia Tosti från Qasa. Vi behöver öka utbudet och främja rörligheten på hyresmarknaden för att långsiktigt föra hyresnivåerna till en mer rimlig nivå, något vi på Qasa jobbar aktivt med varje dag, tillägger han.

 


Utveckling av hyrespriser, Sverige (Q3 2017 vs. Q2 2017)

Redogörelse för hyresutveckling i respektive svensk stad under Q3 2017 jämfört med motsvarande mätning tidigare kvartal (Q2 2017).

1 - Utveckling av hyrespriser, Sverige (Q3 2017 vs. Q2 2017)

Utveckling av hyrespriser, Stockholm (Q3 2017 vs. Q2 2017)

Redogörelse för hyresutveckling i respektive stadsdel i Stockholm under Q3 2017 jämfört med motsvarande mätning tidigare kvartal (Q2 2017).

2 - Utveckling av hyrespriser, Stockholm (Q3 2017 vs. Q2 2017)

Hyrespriser och mäklarstatistik, Sverige (Q3 2017)

Redogörelse för hyror samt kvadratmeterpriser i respektive svensk stad under Q3 2017. Ett jämförelsetal visar huruvida det i respektive stad är relativt dyrare att hyra eller att köpa

3 - Hyrespriser och mäklarstatistik, Sverige (Q3 2017)

Hyrespriser och mäklarstatistik, Stockholm (Q3 2017)

Redogörelse för hyror samt kvadratmeterpriser i respektive stadsdel i Stockholm under Q3 2017. Ett jämförelsetal visar huruvida det i respektive stad är relativt dyrare att hyra eller att köpa

 

Hyrespriser och mäklarstatistik, Centrala Stockholm (Q3 2017)

Redogörelse för hyror samt kvadratmeterpriser i respektive stadsdel i Stockholm under Q3 2017. Ett jämförelsetal visar huruvida det i respektive stad är relativt dyrare att hyra eller att köpa

 

Hyrespriser och mäklarstatistik, Västra Stockholm (Q3 2017)

Redogörelse för hyror samt kvadratmeterpriser i respektive stadsdel i Stockholm under Q3 2017. Ett jämförelsetal visar huruvida det i respektive stad är relativt dyrare att hyra eller att köpa

 

Hyrespriser och mäklarstatistik, Södra Stockholm (Q3 2017)

Redogörelse för hyror samt kvadratmeterpriser i respektive stadsdel i Stockholm under Q3 2017. Ett jämförelsetal visar huruvida det i respektive stad är relativt dyrare att hyra eller att köpa

 

Om statistiken

Qasa Uthyrningsstatistik: hyresstatistiken bygger på data framtagen av uthyrningstjänsten Qasa. Bolaget har utvecklat en smart algoritm som gör det enkelt för uthyrare och bostadssökande att hitta och fatta tycke för varandra, och garantier som skapar trygghet under hela uthyrningstiden. Man vill på så sätt öka rörligheten och tryggheten på hyresmarkanden.

Svensk Mäklarstatistik: Svensk Mäklarstatistik ger sedan 2004 en heltäckande bild av prisutvecklingen på villor, fritidshus och bostadsrätter i Sverige. Statistiken grundar sig på över 90 procent av alla de försäljningar som sker via fastighetsmäklare.

Data: Hyrespriserna är hämtade från 4 104 bostadsannonser som publicerats mellan juli och september 2017. Köppriserna är hämtade från 8 947 försäljningar mellan juli och september 2017.

Räkna själv ut din marknadshyra 

Är du nyfiken på vad din egen bostad är värd på andrahandsmarknaden, kan du enkelt räkna fram det på: https://qasa.se/hyreskollen

Om regler kring hyressättning

Sedan 1 februari 2013 gäller Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad. Lagen gäller inte hyresrätter utan enbart bostadsrätter, och ger hyresvärdar och hyresgäster större frihet att komma överens om hyran. Mer information här.

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng