Huvudmeny
Bedragare på bostadsmarknaden

Här på Qasa gör vi allt vi kan för att skapa en trygg miljö för både hyresvärdar och hyresgäster. Vi lägger därför ner mycket tid och resurser för att hålla bedragare i schack och städa undan allt lurendrejeri som tyvärr förekommer allt oftare på bostadsmarknaden. Det innebär att vi sett och att vi hindrat ett och ett annat bedrägeriförsök – i det här inlägget vill vi dela med oss av ett sådant fall. 


Andra guider du kanske är intresserad av: 

Read this article in English


Bedragarens senaste trick: att bygga en egen hemsida!

Ibland snubblar vi på Qasa över bedrägeriförsök som sticker ut, där bedragaren gjort något utöver det vanliga i hopp om att lura ovetande hyresgäster. Ett nytt fult trick bedragare börjat använda sig av har fångat vår uppmärksamhet. Det fungerar såhär: bedragaren kommer i kontakt med hyresgäster via andra annonstorg, men hänvisar till en annons på en annan sajt (ofta Airbnb). Den hemsida man refererar till ser mycket riktigt ut som den av ett existerande och legitimt bolag. I själva verket är det bedragaren själv som byggt hemsidan i syfte att vilseleda hyresgästen, samla kontouppgifter och övertyga personen att betala en deposition i förskott!

Hur man skyddar sig

Det finns bara ett enkelt sätt att skydda sig på: betala inte pengar till ett privat kontonummer!

Betala inte pengar till ett privat kontonummer!

Det är precis därför vi på Qasa finns: vi hanterar dina betalningar och din deposition. Så länge du inte väljer att röra dig utanför tjänsten och göra saker på egen hand, går det alltså inte att bli lurad!

 

Bedrägeriet steg för steg

Såhär fungerar bedragarens senaste trick:

1. Lägenhetsannons online

Det börjar med att du hittar en lägenhetsannons på ett annonstorg online. Lägenheten känns perfekt, den ligger i ett bra läge och hyrs ut till ett överkomligt pris. Ett riktigt kap med andra ord! Du ansöker och kommer snabbt i kontakt med den tilltänkta uthyraren.

Bedragare - På-Qasa-vanlig-annons

Bild 1 – annonsen på Qasa

2. Ni utbyter privata kontaktuppgifter

Både Qasa och många andra annonstorg har ett eget internt chatt-system. Detta för att möjliggöra att säkerhetssystem finns på plats som skyddar hederliga användare. Bedragaren kommer vara angelägen att inte kommunicera den vägen och kommer kommer istället uppmana hyresgästen att ta kontakt via email, sms eller WhatsApp (där hen kan vara anonym och gå under radarn på Qasas bedrägerikontroller).

Bedragare - På-qasa-chatta-utanför-email

Bild 2 –bedragaren uppmanar att ta kontakt utanför Qasas system

3. Genomföra bokning via annan uthyrningssajt

När man väl tagit kontakt utanför Qasas domän, visar sig bedragaren vara riktigt skicklig: hen har byggt en helt egen hemsida där du som bostadssökande har möjlighet att genomföra en bokning på samma bostad du tidigare visat intresse för. Hemsidan är väldigt lik hotelluthyrningssajten ”Airbnb” och inger stort förtroende. Även ett vaksamt öga kan missa några viktiga detaljer som avslöjar att detta inte är Airbnb (även URL:en ser äkta ut vid första anblick!).

Bedragare - Bedrägerisida-landningssida-uran-url

Bild 3 – annonsen på bedragarens fake-hemsida (i detta fall en kopia på sajten Airbnb)

 

Här kan man läsa om uthyraren och man kan konstatera att hen fått flera positiva reviews från tidigare hyresgäster. Bedragaren hänvisar till Airbnbs garantier och uthyrningspolicys, vilket givetvis inger ett stort förtroende. Inget av detta är på riktigt!

Bedragare - Landningssida-scroll-3

Bild 4 – förtroendeingivande beskrivning av ”uthyraren” 

När man genomfört en bokning via hemsidans formulär får man en kvittens och uppmanas att betala en deposition till ett separat kontonummer för att slutföra bokningen.

8.-Fill-info

Bedragare - confirm-booking (2)

Bild 5 – bedragaren uppmanar att ”bekräfta bokningen” genom att betala in en deposition  

Hur man skyddar sig

Det enklaste och enda säkra sättet att skydda sig är att använda sig av en mellanhand som hanterar hyresbetalningar och depositioner. Då får uthyraren inte betalt förrän hyresgästen flyttat in och ett bedrägeri upptäcks innan någon betalning skett. Skriver man hyresavtal via Qasa hanteras depositionen på ett säkert klientmedelskonto. Man slipper alltså deponera pengar på ett okänt bankkonto. Uthyraren får dessutom inte betalt förrän hyresgästen flyttat in. Det är det enda säkra sättet, det går liksom inte att bli lurad!

Använder man sig av en mellanhand för betalningar och kontrakt går det liksom inte att bli lurad!

Hur man känner igen en låtsas URL från en fake

Du kan enkelt särskilja en bedrägerisida från dess legitima motsvarighet genom att titta på hemsidans URL. En konstig domän är nämligen en tydlig indikation på att något är lurt med hemsidan, men låt dig inte luras av tillsynes legitima domäner!

Med ”domänen” menar vi allt som i URL:en kommer innan ”.com” eller ”.se”. Vad en bedragare kommer göra är att bygga hemsidan på en url där domänen liknar den man vill efterlikna (i det här fallet ”Airbnb”). Ser du hur det lagts till massa konstiga siffror i url:en nedan innan ”.com”?

URL copy

Hur kan du hjälpa oss

Vi på Qasa jobbar dagligen med att bevaka vår marknadsplats och hålla den städad från lurendrejeri. Ibland kan något slinka förbi vårt vaksamma öga, och då är det superviktigt att du rapporterar misstänkta bedragare! 🙂

 

HITTA BOSTAD LÄS MER

 

Hyr lägenhet i Stockholm

 

 

 

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng