Huvudmeny
Qasa-bostadsrapport-hans-lind

Qasa släppte nyligen en Bostadsrapporten (Q1 2017) i samarbete med Svensk Mäklarstatistik som jämförde statistik från köp- och andrahandsmarknaden. Något som framgick tydligt var att den relativa prisskillnaden för att köpa en bostad i olika stadsdelar varierade i en mycket högre grad än vad det gjorde på andrahandsmarknaden. Vi vänder oss till professor Hans Lind för att förstå resultatet. 


Du kanske också är intresserad av följande:


Hans Lind är professor i fastighetsekonomi och doktor i nationalekonomi. I flera decennier har han arbetat med bostadsfrågan och producerat ett stort antal rapporter, artiklar och böcker som alla analyserar samtidens bostadsklimat. Vi var spända på att höra vad han hade att säga om Bostadsrapporten.

Att skilja hyror från priser

I Qasas Bostadsrapport framgick det tydligt att hyresskillnaderna på andrahandsmarknaden i Stockholms olika stadsdelar var mindre än prisskillnaderna för att köpa en bostad. Med andra ord så skiljer sig inte hyrorna i stadens olika områden lika mycket som bostadspriserna. Hur kan man förstå detta?

Den mest sannolika förklaringen har med långsiktigheten hos den boende att göra, förklarar Hans. Om du har investerat eget kapital för att köpa en bostad är du mer mån om den framtida värdeutvecklingen. Har ett område högre status idag så antar du att värdet kommer fortsätta vara högt eller stiga i framtiden.

Om du vill hyra något kortsiktigt är du mindre mån om vart bostaden ligger. Risker, omgivningsfaktorer och status spelar med andra ord mycket mindre roll. Är exempelvis områdets skolor sämre tänker du att dina barn snart ändå kommer flytta. Boendet blir provisoriskt och beslutet mindre laddat.

Vad skulle hända om andrahandskontrakt blev mer långsiktiga?

Om vi levde i en värld med en mer långsiktigt hyresmarknad skulle siffrorna troligtvis vara mer lika varandra. Hans pekar på Köpenhamn där hans son bodde under några år. Hans intryck är att hyresskillnaderna mellan olika områden var där ganska stora och hyresmarknaden bättre avspeglade köpmarknaden.

Samtidigt kommer förväntningar om framtida prisutveckling spela olika roll för bostadsköparen och hyresgästen. Finns en föreställning om att marknaden kommer göra det möjligt för mig som äger bostaden att på några års sikt göra en stor vinst, kommer detta påverka värdet jag lägger på bostaden idag. Samma sak gäller givetvis inte en hyresgäst, som aldrig kommer ta del av den värdeökningen.

 


Hyrespriser och mäklarstatistik, Stockholm (Q1 2017)

Redogörelse för hyror samt kvadratmeterpriser i respektive stadsdel under Q1 2017. Det Hans refererar till i artikeln ovan är det faktum att hyresnivåerna inte varierar lika kraftigt som mäklarstatistiken gör.

Stockholm (Q1 2017) - Hyrespriser och mäklarstatistik

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng