Huvudmeny
Mall-photo-qasa-post

Qasa-universitetsguide

Idag har det efterlängtade antagningsbeskedet äntligen kommit och snart flyttar de blivande studenterna kors och tvärs över landet. Är du en av dem, ska du flytta till en ny stad för att börja plugga till hösten? Lund eller Uppsala, Stockholm eller Göteborg? Kanske Linköping, Umeå, Örebro eller Malmö? Oavsett vart du ska, här är Qasas 9 tips för dig som flyttar för pluggets skull.


Du kanske också är intresserad av:


#1 – Fixa bostad!!

Först och främst, det viktigaste: du måste ju ha någonstans att bo. Ett hett tips är Qasa! 😉 Hos oss kan du enkelt hitta lägenheter som passar dig utifrån dina preferenser (budget, läge, yta osv.). Tidigare har vi endast erbjudit andrahand, men så sent som i måndags kastade vi oss in på förstahandsmarknaden, så med start 2018 kommer ni kunna flytta in i nybyggda ettor, tvåor och treor i Stockholm, Örebro och Malmö. Dessutom har vi nya fastighetsägare på ingång vilket betyder att samma sak kommer att hända i ännu fler städer! Bli medlem redan idag (det är gratis so why wait) så hör vi av oss när just det du söker är tillgängligt. Klicka här för att läsa mer om vår förstahandssatsning. 

 

#2 – Ta inte med dig för mycket

Om det är första gången du flyttar själv (hej vuxenlivet!!) har du kanske samlat på dig en pryl eller två över åren. Det går nog att tala för de flesta av oss att sådär kring studenttider inser man att man har en hel del skit. Du behöver såklart inte slänga allt, men du behöver heller inte ta med allt på en gång. Med största sannolikhet kommer du att åka hem i alla fall någon gång innan jul, eller så kommer kanske dina anhöriga och hälsar på – oavsett kommer det finnas fler än bara själva flyttillfället att ta med sig grejer, och du kommer märka ganska fort att du inte behöver precis allt.

 

#3 – Packa upp allt på en gång

Precis som när man kommer hem från en semester är det lätthänt att resväskan får ligga där i ett hörn (eller mitt i rummet som en snubbeltråd), orörd, och skräpa i flera dagar (läs: veckor). Detta vill du inte ska hända med din flyttpackning. Varesig det gäller lådor, väskor, kartonger eller vad du nu har packat i – upp med allt. Med största sannolikhet kanske du inte kommer att bo jättestort heller (hej miniettor och korridsrum!!) vilket gör det hela ännu viktigare då flyttattiraljer gärna tar upp lite för mycket plats. Gör dig själv en tjänst direkt och gör ditt nya boende fint och ombonat så att du verkligen kan känna dig hemma.

 

#4 – Lär känna dina omgivningar först

Förhoppningsvis kanske du anländer till din nya stad ett par dagar innan skolan startar, och då kan det vara en bra idé att bara promenera omkring och försöka pussla ihop en mental karta. Kastar du dig ut i kommunala trafiksystem och okända gator blir det lätt ett onödigt stressmoment när du plötsligt inte vet vad som är upp eller ner. Lär dig t.ex. vägen till och från skolan och var närmsta (och billigaste, hej studentbudget!!) mataffär ligger för att undvika extra förvirring när allt annat ändå också är nytt!

 

#5 – Lär dig hålla koll på extra-priser

Okej. Nu har vi tagit hand om det grundläggande praktiska. Nu kanske du har någorlunda kommit igång med ditt nya liv, men det finns en hel del andra saker att tänka på. Var det någon som sa studentbudget? Kolla vilka mataffärer du har tillgängliga och gå med hos alla som erbjuder medlemsskap. Extrapristidningar och -pdf:er (är du medlem får du dem ofta skickade direkt till din mail) är dina nya bästa vänner. Härifrån kommer ett av de viktigaste spartipsen: planera måltider efter extrapris! Det är faktiskt ofattbart vad mycket man kan spara på att bara äta utefter vad som har nedsatt pris just den veckan.

 

#6 – Skaffa en pluggkompis

Vid högre utbildningar är det ofta mycket festande som står på schemat. Ibland blir det då svårt att ta sig i kragen och (ofta bakis) gå till biblioteket för att sätta sig och plugga. Istället stannar du i sängen, tänker ”äsch, jag är väl lika produktiv härifrån.” FEL. Fyra timmar senare har du streckkollat gamla How I Met Your Mother-avsnitt (som du redan sett x antal gånger innan) och inte fått något gjort. Då är det sjukt bra att ha en kompis som du kan bestämma en pluggdejt med så att du faktiskt kommer iväg och inte hamnar efter i skolan eller tvingas sitta uppe om nätterna för att komma ikapp.

 

#7 – Var sparsam, men unna dig själv

Spara och snåla på det du kan, men glöm inte att ta hand om dig själv också. Det är minst lika viktigt att du ska må bra, och om det betyder att köpa en extra chokladkaka på vägen hem när du känner att du behöver det, så gör det. Att leva på budget betyder inte att du inte ibland kan lyxa till det. Däremot betyder det inte heller att det är någonting du kan göra varje dag.

 

#8 – Skaffa ett deltidsjobb!

För att underlätta budgeten lite och kunna unna sig roliga saker lite oftare, eller kanske spara ihop till en resa, är det såå värt att skaffa ett jobb vid sidan om studierna. Det finns massor av saker man kan göra som student som inte kommer i kläm med studierna, se bara till att välja någonting som du kan göra på kvällar eller helger, eller allmänt utefter ditt studieschema.

 

#9 – Försök att inte stressa

Ofta mycket lättare sagt än gjort, men ack så viktigt. Många studenter lider av grov stress (som kan påverka en både fysiskt och psyikiskt) och det är otroligt lätthänt att trilla ner i det kaninhålet. Var noga med hur mycket du lägger på din tallrik, det finns inget tvång att t.ex. jobba när du kanske dessutom har ett aktivt socialt liv och mycket plugg. Ta ett bad, läs en bok som inte är kurslitteratur, lös lite sudoku eller spela Candy Crush. Gör någonting som du känner dig lugn av – du vill inte bli utbränd redan första terminen.

 

Läs mer om Qasa

Om författaren

Community Manager Intern ✨

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng