Huvudmeny

Så, du ska hyra ut din lägenhet. Du har fixat tillstånd och hittat en hyresgäst som känns trygg. Nu är det dags för den kanske mest omtalade och omdiskuterade frågan av dem alla: hyran!

Det är inte svårt, men på senare år har det skett några förändringar i lagen när det kommer till andrahandsuthyrning och hyra. Det finns med andra ord några småsaker att ha i åtanke, saker du kommer vara fullständigt bekväm med om några lätta rader! Vill du fördjupa dig ännu mer kan du klicka dig vidare till Qasas Hyresguide

Elina och Magnus

Jag vill hyra ut min hyresrätt, hur gör jag med hyran?!

Om du vill hyra ut din hyresrätt i andra hand, ska din hyra utgå ifrån den så kallade bruksvärdesprincipen. Det innebär att du inte kan sätta vilken hyra du vill, utan förväntas utgå från den hyra du själv betalar.

Naturligtvis har du rätt att göra ett påslag för övriga omkostnader (t.ex. el, gas, internet, parkering etc.). Ifall du hyr ut en möblerad lägenhet, kan du även lägga på 10-15 procent för att täcka för slitage.

Vill du lära dig mer om bruksvärde, ta ett titt på Qasas Hyresguide

Och om jag vill hyra ut min bostadsrätt?!

Om du vill du hyra ut en bostadsrätt, en villa eller ett rum, har du tack vare den nya lagen (2012:978) om uthyrning av egen bostad mycket mer fria händer. Du och din hyresgäst kan själva bestämma vad en rimlig hyra borde ligga på, utan att förhålla er till det tidigare nämnda bruksvärdet. Tanken är att hyran ska motsvara ett tilltänkt marknadsvärde och täcka dina kostnader för att äga bostaden.

Med det sagt finns det även här vissa faktum att förhålla sig till. Om hyran du sätter kraftigt överstiger din kapitalkostnad (de räntekostnader du skulle haft ifall bostaden var fullt belånad) och din driftkostnad (t.ex. avgift till föreningen, el, internet etc.) kan din hyresgäst kontakta Hyresnämnden för att få hyran sänkt. Det finns således ingen riktig poäng i att ta ut en orimligt hög hyra.

Kom också ihåg den här lagen endast gäller den första upplåtelsen. Om du vill hyra ut flera bostäder gäller samma regler som för hyresrätter för de övriga upplåtelserna.

Vill du lära dig mer om kapitalkostnad, driftkostnad och se ett räkne-exempel? Klicka dig vidare till Qasas Hyresguide!

Avslutningsvis!

Att sätta hyran är en av uthyrningens allra enklaste delar. Men det är alltid bra att veta att det finns några regler, om du skulle hamna i en situation där du oroar dig över hur mycket eller lite du tar för ditt boende. Ha en dialog med din hyresgäst och om det behövs även din hyresvärd. Sedan är det bara att ta det lugnt!

Har du några frågor? Vi på Qasa har en fäbless för att prata om andrahand, så tveka inte att maila oss på info@qasa.se eller hör av er på vår facebooksida!

 

LÄGG UPP DIN BOSTAD GRATIS LÄS MER OM QASA

 

Guiden för att hyra ut lägenheten

 

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng