Huvudmeny
Qasa-fastighetstidningen

På grund av bostadsbrist och liberalare regler vid uthyrning har andrahandsboende allt mer blivit en del av den ordinarie bostadsmarknaden. Varje år hyrs lika många lägenheter ut i andra hand som i första hand och hyrorna ligger nu på marknadsnivå. Det menar Fastighetstidningen, i ett stort reportage om andrahandsmarknaden.


Läs hela artikeln här: Andra hand i första hand

Du kanske även är intresserad av att läsa:


Andrahandsuthyrning kan lindra bostadsbristen

Efter att mer generösa regler för andrahandsuthyrning infördes 2013 har marknaden tagit ett kliv mot något som allt mer liknar en ordinarie bostadsmarknad. Det konstaterar David Grossman på Fastighetstidningen, som också menar att bostadsbristen gör att allt fler blickar börjar riktas mot de befintliga bostäderna. Beståndet som redan finns skulle tveklöst kunna utnyttjas bättre.

När vi på Qasa tillfrågas kan vi inte annat än att hålla med.

Mattia Tosti från Qasa minns att affärsidén väcktes av en rapport som Stockholms Handelskammare publicerade 2011. De kom fram till att över 40 000 lägenheter stod underutnyttjade i Stockholm och att hälften till och med stod tomma. Det såg vi som en utmaning att göra något åt.

David Grossman fortsätter.

Qasa har funnits i cirka två år men det är först under 2016 som man med Mattia Tostis ord ”gått skarpt”. När vi hälsar på har man precis flyttat in i nya lokaler i Vasastan. De är sex heltidsanställda och bolaget hanterade under 2016 hyresavtal till ett värde av över 40 miljoner kronor. Ett tecken på att marknaden ses som lukrativ är att Hemnet sedan augusti 2015 köpt in sig som delägare.

Stora skillnader i hyresnivåer med den reglerade hyresmarknaden

David Grossman pekar på hyresnivåerna som den stora skillnaden mellan andrahands- och förstahandsmarknaden. På andrahandsmarknaden är det priset som marknaden är redo att betala som gäller, och då med nivåer som ligger mellan 20 upp till 150 procent över det som är bruksvärdeshyran för en hyreslägenhet på orten.

Mattia Tosti på Qasa har bra koll på hur hyresutvecklingen för andrahandslägenheter följer priserna för bostadsrätter i Stockholm. Vi vet tämligen väl vad folk är beredda att betala eftersom vi ser vad sluthyran som man kommer överens om landar på. Jag skulle vilja säga att hyrorna är på smärtnivå för rätt stora delar av de som söker. Det finns en övertro på vad man kan få i höga priser.

En friare andrahandsmarknad?

David Grossman pekar på utvecklingen av andra europeiska storstäder, där merparten av lägenheterna hyrs ut och ägs av privatpersoner. En liknande utveckling känns främmande i Sverige just nu, även om det enligt många ekonomer menar att detta skulle på sikt lösa vår svåra bostadsbrist.

Vad som snarare väntar är lagändringar för att dämpa hyresutvecklingen. En utredning för att stärka hyresgästernas ställning som förre bostadsministern Mehmet Kaplan tillsatte och som ska presenteras i april ska se över reglerna för privatpersoners uthyrning av lägenheter.

 

Läs hela artikeln Mer om Qasa

 

Stockholms Hyresrapport: tydliga skillnader mellan andrahand- och köpmarknaden

 

 

 

 

 

 

Om författaren

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kan använda följande HTML-taggar och attribut : <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Stäng